Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Možná blbý dotaz, ale hodně jsem tady slyšela, že ta druhá fáze cyklu bývá vždy kolem 14, 15, 16 dní (luteizační fáze nebo jak se to říká, tedy fáze od ovulace do ms), ale teď čtu, při otázce kdy nastává ovulace, že (odpověď doktorky) ovulace je kolem toho 14 dne cyklu a že při nepravidelné ms se spíš prodlouží druhá polovina cyklu.
Je to divný? ![]()
On je asi rozdíl mezi nepravidelnou MS a pravidelně delší MS.
Já si nepravidelnou představuju tak, že je to jednou 28 dní, jednou 40, pak 35 apod.
Já mám cyklus delší, nicméně tak nějak pravidelně (30-34 dnů). Ovulaci rozhodně nemívám 14DC, ale 21DC (a to vím „na beton“).
To je divny, protoze me dr rekl, ze spis se prodlouzi ta cast mezi pocatkem ms a ovulaci, tj ze ovulace nastava pozdeji, ale lutealni faze je cca tech 14 dnu. Takze u me s cyklem 35dnu to znamenalo, ze ovu byla kolem 20DC a lutealka byla tech 14-15 dnu. Ovulaci jsem mela natolik neprehlednutelnou, ze jsem si tim jista.
Vyrazne prodlouzeni celeho cyklu muze byt znakem anovulace - neprskne folikul, neni zlute telisko a tim padem se ms spusti nejak jinak, nez je bezny ten mechanismus, nevim presne, jak to je tam s tim progesteronem a spol.
No já taky žuji v představě že od ovulace do menstruace je doba vždy skoro stejná. Taky jsem se to dočetla na několika stránkách. ![]()
Wioll - to je právě správně, tak to i zakladatelka myslela, že pokud máš cyklus 34 dnů, tak ovulace je kolem 20DC. Mělo by to být právě těch 14dní od konce do ovulace a ne od začátku menstruace do ovulace.
Jsem se nějak zamotala, snad jsi pochopila. Na a zakladatelka se diví, že se teď dočetla něco jiného.
Ahoj, já mám ovulaci „podle plotu“, ale luteální fázi vždycky stejně dlouhou. Takže teorie paní doktorky na mě nesedí ![]()
Anonymní píše:
No já taky žuji v představě že od ovulace do menstruace je doba vždy skoro stejná. Taky jsem se to dočetla na několika stránkách.
Wioll - to je právě správně, tak to i zakladatelka myslela, že pokud máš cyklus 34 dnů, tak ovulace je kolem 20DC. Mělo by to být právě těch 14dní od konce do ovulace a ne od začátku menstruace do ovulace.Jsem se nějak zamotala, snad jsi pochopila. Na a zakladatelka se diví, že se teď dočetla něco jiného.
V zakladatelčině dotazu bylo: …že při nepravidelné MS se spíš prodlouží druhá část cyklu.
Já jsme svým příspěvkem chtěla říct to, že dlouhý cyklus nemusí znamenat nepravidelný (je pravidelný, jen ovulace je později = prví část cyklu je tedy delší).
Tedy že při skutečně nepravidelném cyklu se může asi prodlužovat i ta druhá část… Že se jedná o jiné problémy, než je pozdější ovulace. Ale doktor nejsem, jen mě to tak napadlo…
maxak píše:
Ahoj, já mám ovulaci „podle plotu“, ale luteální fázi vždycky stejně dlouhou. Takže teorie paní doktorky na mě nesedí
Tak v tom případě odpověď paní doktorky i moje teorie dostává na prdel… ![]()
Wiolla píše:maxak píše:Tak v tom případě odpověď paní doktorky i moje teorie dostává na prdel…
Ahoj, já mám ovulaci „podle plotu“, ale luteální fázi vždycky stejně dlouhou. Takže teorie paní doktorky na mě nesedí
… nebo jsem výjimka, co potvrzuje pravidlo ![]()
Mi se to taky nějak nezdá…já teda taky mívám menstruaci hodně nepravidelně, ale při snažení jsem vypozorovala, že ta druhá fáze je opravdu vždycky stejná a mění se jen ta první do ovulace. A to mívám MS třeba i jednou za dva měsíce. Teď jsem otěhotněla až 28dc
.
Ale možné to třeba je, když je nějaká špatná funkce žlutého tělíska, které tu druhou fázi řídí. Třeba nedostatek progesteronu by to mohl způsobovat
.