Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak já se také podělím o svou zkušenost. První dítě jsem přenášela a nakonec mi ve 42+ museli vyvolávat porod. Neříkám, že porod byl úžasnej, ani jsem nechtěla nikdy vyvolávat. Jak já se modlila aby mě to chytlo samo, ale bohužel se tak nestalo. Nakonec to dopadlo tak, že jsem rodila 14 hod. v šílených bolestech i přes epidural, malej se nalokal špatné plodové vody a museli ho rozdýchávat. Mám krásnýho zdravýho syna, ale slyšela jsem dr. který ho vytáhnul jak je dobře, že vyvolávali už dnes. Chtěli to ještě o jeden den posunout. Takže měl vlastně štěstí že se narodil bez následků. AS měl při první minutě 4.Což je dost hrozný. Ted jsem těhotná podruhý, termín mám v neděli 4.11 a dnes nastupuji do porodnice s tím, že mi budou zítra vyvolávat. V průkazce mám napsáno programovaný porod.Ano svým způsobem jdu dobrovolně i nedobrovolně. Moc se bojím, ale to každá před porodem.Opet jsem se modlila aby mě to chytlo samo, ale bohužel se tak nestalo a já prostě už přenášet nechci. Nechci riskovat, že bude zase zkažená plodová voda. Vidím v přenášení opravdu mnohem větší rizika než ve vyvolání. Konzultovala jsem to i ze svým gyn. i ten mi řekl že to je rozumné rozhodnutí. Podotýkám že nález mám jak přes kopírák u prvního.3 týdny mě poprvé dr. říkala jak mě to může každým dnem chytnou a pak se nic vůbec nedělo. Ted alespon hlavička nalíhá a bolesti nějaké mám, ale vevnitř se to opět nějak zaseklo. Jediné co jsem byla překvapená že mi to naplánovali ještě před termínem.
Ještě jsem možná zapoměla říct, že u prvního mi nešla placenta ven-museli ji vybrat manuálně-byla přichycená, tak asi i proto mi vYhověli. Četla jsem že podruhý už je k tomu žena více náchylná a čím více přenáší tím více je placenta přichycená.
Pro mě je mnohem rizikovější podání epiduralu. Mě poprvé epidural porod uplně zastavil a oxytocin mě dávali dávky pak jak pro koně. Takže za mě vyvolání klidně, ale epidural už nikdy.
@annaei Na každýho prý působí jinak a ač mám spousty kamarádek kterým porod urychlil já jsem se bohužel přestala otevírat. A nejsem rozhodně jediná které se to stalo.
@Edita27 Jenom nevim jak by to stalo na to nemá efekt, je pravda, že je nebezpečí, že ti ho dají moc a ty pak necítíš, kdy máš kontrkace a tim pádem nevíš, kdy tlačitt. Jinak si neumim představit, co by to mělo s tim společnýho. Zrychlí porod tim že se člověk uvolní a neni v těch bolestech to mě je jasný.
@annaei Bohužel mě se to stalo. Řekli mi, že je to z epiduralu a ted jak tam chodím na monitory, tak to znovu potvrdili. I můj gyn. mi to potvrdil, že se to stát může a to je od porodnice zcela nezávislý doktor. Nevím jak to v těle přesně funguje, jen říkám co se mi to stalo. Otevírala jsem se pomalu a po epiduralu už vlastně vůbec. Ani mě to od té bolesti nijak extra nepomohlo. Mě epidural zkrátka spíš uškodil.
Obnovuji diskuzi.
Vzhledem ke zdrav. Stavu miminka mi budou porod vyvolavat. zitra zacinam 38 tt a mam zrovna poradnu. Pred 2 tydny jsem byla na spicku prstu a CS 2…
nevim jak to naplanuji. Za tyden, dva..
Jsem tretorodicka.
Druhy porod vyvolavany, mala byla za 5hod. Na svete.. Ve srovnani s prvnim porodem to byl ale "dobry "porod.
Ted mam ale po 10 letech od druheho porodu vetsi strach. Komplikace, kleste, doba trvani porodu. mel nekto z vas dva vyvolavane porody? jaky byl ten druhy?
Urcite vyuziji epidural.
Dekuji.
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi.
Vzhledem ke zdrav. Stavu miminka mi budou porod vyvolavat. zitra zacinam 38 tt a mam zrovna poradnu. Pred 2 tydny jsem byla na spicku prstu a CS 2…
nevim jak to naplanuji. Za tyden, dva..
Jsem tretorodicka.
Druhy porod vyvolavany, mala byla za 5hod. Na svete.. Ve srovnani s prvnim porodem to byl ale "dobry "porod.
Ted mam ale po 10 letech od druheho porodu vetsi strach. Komplikace, kleste, doba trvani porodu. mel nekto z vas dva vyvolavane porody? jaky byl ten druhy?
Urcite vyuziji epidural.
Dekuji.
První porod vyvolávány z důvodu neprospivajiciho mimi, začali v 7 a 1:23 už mala byla na světě. Bez epiduralu a větší bolesti cca od 10:30.
Druhy po 4 letech v září, na moji žádost programovany, taktéž bez epiduralu. Začali v 7, od 10 větší bolesti komplet strávené v horké sprše, byly lépe snesitelne a clověk se nebránil bolesti tim asi i ryhlejsi otevírání a syn 12:10 na světe.
Podotýkám oba bez oxytocinu, ten az na vypuzeni placenty, u obou trvala dele jak hodinu. Druhy bez nastrihu jen 3 menší stehy.
Nemůžu říct proti vyvolavanemu porodu ani půl slova.
Ahoj měla jsem dva vyvolávané porody. Rozdil 4 roky. První asi 5 hodin. Druhý ani ne 4 hodiny. U druhého jsem stihla epidural a byla jsem za něj moc ráda. Ale řekla jsem si o něj téměř hned protože u prvního mi ho nestihli dat. Jo jinak vyvolávání bylo u druhé 38 tt u první 39tt. Oba z důvodu, že holkám se již v břiše nedařilo.
Já měla vyvolávanej první porod, po 4 hodinách byla malá na světě, druhej, po 2,5 letech taky vyvolávanej, malá byla na světě po hodině a třičtvrtě. A to jsem tu třičtvrtěhodinu strávila jen tlačenim, kdyby malá „lezla“ normálně, tak by byla narozená za hodinu
Třetí porod měl bejt taky vyvolávanej, ale nakonec se malá rozhodla „vylízt“ sama
A byla venku po necelý třičtvrtěhodině
Proti vyvolávání rozhodně nic nemám, bylo to rychlý a netrápila jsem se bolestma x hodin
Ty hodiny beru po prasknutí vody, protože do tý doby to byla pohoda ![]()
@sylwikk jak ja vam zavidim
.. Taky bych si to tak prala i kvuli malemu mam strach.. Ma nemocne srdicko
@Anonymní píše:
@sylwikk jak ja vam zavidim.. Taky bych si to tak prala i kvuli malemu mam strach.. Ma nemocne srdicko
Tak to mě moc mrzí, držim palce ![]()
Ahoj, chtěla bych obnovit diskuzi a zeptat se na aktuální zkušenosti s programovaným porodem.
Bohužel mám za sebou jeden předčasný porod, který dopadl špatně, závěr prostě náhoda, problém, který nešel odhalit předem. Ve zkratce šlo o selhání placenty. Obešla jsem pak všechna možná vyšetření, ale nezjistilo se, že by to mělo nějakou příčinu u mě. Přesto si tak nějak nemůžu být úplně na sto procent jistá, jestli to nemělo nějakou příčinu, která se jen nezjistila a opakovat by se mohla. Teď se pomalu blížím k dalšímu porodu. Za celé současné těhotenství žádný problém, všechny výsledky v pořádku, ani já žádné potíže prakticky nemám, takže i přes tu anamnézu není hodnocené jako rizikové a do rizikové poradny nechodím. Jenže přesto čím víc se blížím k době, kdy dítě bude donošené, byla bych radši, kdyby se pak hned narodilo. Já vím, že samozřejmě nejlepší je, když všechno přijde přirozeně v ten správný čas, dobře dopečené miminko atakdále. Ale prostě i minimální riziko, že by ta placenta opět selhala, v době, kdy už by mimčo venku přežilo, je pro mě neúnosné. Proto bych byla nejradši za programovaný porod, i když je to oběť přirozenému průběhu a možná by všechno samo od sebe proběhlo dobře. Ale bohužel už vím, že se něco pokazit může strašně rychle. Minule jsem cítila úplně normální pohyby a všechno, a za hodinu jsem se dozvěděla, že srdíčko už nebije, nic mě na to neupozornilo, nebyl žádný prostor to nějak řešit. Takže čekat dokud je všechno v pořádku pro mě není řešení.
Mám termín do poradny v porodnici až docela pozdě tím, jak nejsem riziková, do té doby chodím ke svému lékaři. Ten se na to tváří pozitivně, ale on mi může říct tak maximálně názor, že jo. Má někdo zkušenost, jak se na to v porodnici tváří, kdybych si přála vyvolání v 38. tt? Z důvodu předchozí zkušenosti i přes to, že teď žádné komplikace nejsou…konkrétně budu rodit v Praze na Vinohradech, tak kdyby někdo měl zkušenost přímo odtud, bylo by to úplně super. Děkuji předem za odpovědi…