Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Linda85 Ale abych se ti pokusila odpovědět na otázku, zda to naše porodnice dělají… Myslím, že ve 41tt nebudeš mít s tímhle přáním moc problémů, to mi přijde, že doktoři udělají celkem rádi, já třeba musela dost odmítat, že zásahy nechci (jak kdybych podvědomě tušila proč - měla jsem nakonec překotný porod a při představě, že to ještě popostrčí léky, tak si to moc nedovedu představit).
Ale pokud bys to chtěla dříve, tak tam myslím, že můžeš v mnoha porodnicích narazit.
@j.a.n.i1 píše:
@Linda85 Ale abych se ti pokusila odpovědět na otázku, zda to naše porodnice dělají… Myslím, že ve 41tt nebudeš mít s tímhle přáním moc problémů, to mi přijde, že doktoři udělají celkem rádi, já třeba musela dost odmítat, že zásahy nechci (jak kdybych podvědomě tušila proč - měla jsem nakonec překotný porod a při představě, že to ještě popostrčí léky, tak si to moc nedovedu představit).
Ale pokud bys to chtěla dříve, tak tam myslím, že můžeš v mnoha porodnicích narazit.
V pátek mám termín a jdu do poradny. 10.srpna mi zavírají porodnici a porody vyvolávají 41+3, takže bych to nestihla. Takže byla bych ráda, kdyby se s nima dalo domluvit, už kvůli zdravotním potížím a tomu, že chci stihnout porod u nich!
@Linda85 Tak na zdravotní potíže by třeba slyšet mohli a po termínu už budeš mít taky.
@berry4 píše:
Apropos pod názvem „programovaný porod“ je vlastně skryto úplně obyčejné vyvolání porodu. Jen jsem se tam nesetkala s alternativou, kdy má rdočka CS1-2 a přeje si ten plánovaný porod. Co pak?
Tak co vím, tak u nižších CS by k tomu vyvolání vůbec nemělo dojít. Mě doktor říkal, že jedna z podmínek pro vyvolání porodu je i splnění hodnot CS - myslím že od 5 výše.
@gabi.design určitě jsi to četla celé, já měla teda ten indukovaný ( stejně, jako ty), u mně zkoušeli Hamiltony při CS 1. Nedalo se nic jiného dělat. Já jinak, než přirozeně porodit nesměla, šlo to.
Ale to je vcelku extrem, normálně mne zajímá, jak by to bylo v případě, že matka chce na ten a ten den naprogramovat porod a porodní cesty nejsou připravené?
Nemyslím si, že všechny maminky, co přenášejí a mají „naprogramované“ vyvolání porodu, jsou automaticky otevřené na 4-5 cm, to by potom vyvolání jako takové ztrácelo smysl, vždyt´to už je téměř k porodu jako takovému ![]()
@berry4 píše:
@gabi.design určitě jsi to četla celé, já měla teda ten indukovaný ( stejně, jako ty), u mně zkoušeli Hamiltony při CS 1. Nedalo se nic jiného dělat. Já jinak, než přirozeně porodit nesměla, šlo to.
Ale to je vcelku extrem, normálně mne zajímá, jak by to bylo v případě, že matka chce na ten a ten den naprogramovat porod a porodní cesty nejsou připravené?
Nemyslím si, že všechny maminky, co přenášejí a mají „naprogramované“ vyvolání porodu, jsou automaticky otevřené na 4-5 cm, to by potom vyvolání jako takové ztrácelo smysl, vždyt´to už je téměř k porodu jako takovému
Tak to je jasné, pokud nebudu mít připravené porodní cesty, tak bohužel se to nedá! Uvidíme v pátek v poradně co mi řeknou
!
@Linda85 jde vidět, že to prožíváš poprvé, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě při čtení příběhů holek, co jim prostě byl vyvolaný porod, i když fefacto nebyly nachystané, ale jen proto, že měly nějaký den PO termínu, tak se prostě domluvil termín a holaj duša ( jakkoli, prostagladyn, oxytocin) a jak to potom dopadlo…
Sama mám za sebou jeden vyvolávaný porod( 42+0) a rozhodně nepatřím mezi ty, které na to mají dobré vzpomínky. S odstupem času a svými zkušenostmi vím, že kdyby mně nechali přírodě, porodím o den-max dva později, ale určitě jinak, líp, přirozeně.
Velice důležité je přitom natrefit na opravdu dobrou PA a personál celkově, ne všude jednají s rodičkou jako fundovaní porodníci. Bohužel.
Vzhledem k tomu, že jsem třetí porod sice měla tak nějak na hraně, ale vše jsme konzultovali v průběhu a já si byla vědoma, co se děje, mohla jsem být v klidu.
Povedlo se v důsledku na víc, než výbornou a to je na tom celém to nejdůležitější ![]()
https://www.emimino.cz/…ini-ii-8177/
Sice pár měsíců po diskuzi, ale stejně bych ráda přispěla komentářem. Svůj první porod jsem měla programovaný. A jsem za to moc ráda. Vše proběhlo fantasticky, zajímavé že se to o porodu dá říct. Ale je to tak. Důvod byl takový, ze jsem byla z nej hrozně nervózní, bála jsem se přenášení a chtěla jsem u porodu svého lékaře, skvělého primáře oddělení. Přišla jsem v sobotu ráno v 9 hod, kdyby porodní cesty nebyly nachystané, poslali by mě domů. Ale cesty byly akorát, probehlo vstupní vyšetření, příprava, zavedení prášku, pohupovani na míči, teple sprchy, za 2 hod sama praskla voda, za další 2 hod byla dcerka na světe, krásná a zdravá jak řípa!! Na prvorodicku skvělý porod. A bolesti, překvapující nova zkušenost ale ze by to bylo nesnesitelné? Ani náhodou. Asi jsem jedna z těch šťastnějších a porod probíhá dobře. Jo a bylo to den před termínem.
Musím říct ze mi bylo po porodu krasne! Tolik vyplavenych endorfinu, nikdo ze mě nechapal. Nevěřili ze jsem den po
Ale držet dcerku v náruči a vidět ji všechno vymazalo.
Teď čekám druhé, termín za 2 týdny, ani ne. Ale mimi je menší, placenta opotrebovana, lezim v nemocnici na kapacce aby povyrostlo, nevíme jestli se mu tam už nelíbí nebo jen bude prcek… A tak nevím jestli řešit zase programové nebo ho nechat ať si rekne samo. Uvidíme, ale asi to zase nechám do termínu, porodní cesty se už stejně chystají a hlavička sestupuje, tak ono si rekne.
Závěrem programovaný porod je dobra věc, pokud to zajistí ze matka bude ve větším klidu a připravena není nad to! Pokud je v klidu a šťastná matka bude i porod a děťátko!! Toho jsem zastáncem já!!
Ja jsem se na porod strasne tesila a vetsi hruzu jsem nezazila, jinak preji at vse dobre dopadne
Tak to mě moc mrzí! Doufám, že vás to neodradí od sourozence ![]()
Díky, snad dopadne
@Elilu píše:
Tak to mě moc mrzí! Doufám, že vás to neodradí od sourozence
Díky, snad dopadne
o dalsim mimcu jsem spis nepremyslela a po tomhle zazitku uz opravdu nikdy vice, predstava ze by to bylo horsi, nebo ze by u toho nebyl partner(coz byl podle me jediny duvod proc se ke mne personal za jeho pritomnosti choval slusne)
uz fakt ne
@zrzana2 píše:
o dalsim mimcu jsem spis nepremyslela a po tomhle zazitku uz opravdu nikdy vice, predstava ze by to bylo horsi, nebo ze by u toho nebyl partner(coz byl podle me jediny duvod proc se ke mne personal za jeho pritomnosti choval slusne)
uz fakt ne
A kolik vašemu detatku je? Mrzí mě, že jste měla až tak špatný porod. Ale nevěšte hlavu, porodnici si můžete přeci vybrat, třeba by se dal i domluvit programovaný porod kdyby se vám tam líbilo. Nebylo by Škoda nepořídit malému parťáka?
@zrzana2 píše:
uz fakt ne
A kolik vašemu detatku je? Mrzí mě, že jste měla až tak špatný porod. Ale nevěšte hlavu, porodnici si můžete přeci vybrat, třeba by se dal i domluvit programovaný porod kdyby se vám tam líbilo. Nebylo by Škoda nepořídit malému parťáka?