Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli při menstruaci dělá lékař na gynekologii prohlídku? Dcera má totálně rozhozenou menstruaci. Na konci listopadu dostala menstruaci, kterou měla asi 5 dnů a po deseti dnech pauzy ji dostala znova a už jí má 7 dnů a je stále dost silná. Normálně už by končila. Na první gynekologickou prohlídku jde až 22.12, dřív nás doktorka nevezme a odkázala nás případně na nemocnici. Vůbec netuším, jak to v takových situacích chodí. Je to její první návštěva a je ještě panna, tak se hrozně bojí. Nebo ještě počkat pár dnů, jestli se to neumoudří?
Když dostanu MS, přeobjednám se. Už se mi stalo, že jsem to musela odkládat 2× za sebou. Ale jestli má takové problémy, tak ji možná bude chtít doktorka vidět. Když je panna, vyšetření probíhá stejně ultrazvukem přes břicho. Zavolala bych a domluvila se.
@Wenn.Nox píše:
Když dostanu MS, přeobjednám se. Už se mi stalo, že jsem to musela odkládat 2× za sebou. Ale jestli má takové problémy, tak ji možná bude chtít doktorka vidět. Když je panna, vyšetření probíhá stejně ultrazvukem přes břicho. Zavolala bych a domluvila se.
Přes břicho? U nás vyšetřuje panny přes rektum.
Ja se při ms preobjednala. Když sem měla takovou nekončící ms, tak mi Dr udělala vnitřní ultrazvuk a napsala hormony na zastavení, ale těžko říct jak u holky, když jde prvně. Ještě bych pár dní vydržela, ono v tomhle věku jsou nějaké nerovnováhy celekm běžné.
V případě potíží je možné vyšetřit pannu vaginoskopem, ale vyšetření se provádí na gyndě pro děti a mládež.
@Kriss Tina píše:
Ja se při ms preobjednala. Když sem měla takovou nekončící ms, tak mi Dr udělala vnitřní ultrazvuk a napsala hormony na zastavení, ale těžko říct jak u holky, když jde prvně. Ještě bych pár dní vydržela, ono v tomhle věku jsou nějaké nerovnováhy celekm běžné.
Lékařka ke které bude chodit nás teď nevezme, musela bych s ní do nemocnice na ambulanci.
@jejjej píše:
V případě potíží je možné vyšetřit pannu vaginoskopem, ale vyšetření se provádí na gyndě pro děti a mládež.
22.12 půjde k mé lékařce a tam už jsem hlásila, že je panna. Sestra mi říkala, že to vůbec nevadí, že to doktorka vyšetřuje jinak než nás ženské.
@Anonymní píše:
Přes břicho? U nás vyšetřuje panny přes rektum.
To mi prijde strasne. Me jako pannu vysetrovala gynekolozka normalne vaginalne.
At ji hodne pomerancu, nebo neco kyseleho, to zmirnuje krvaceni a treba to prejde. Ja bych ji tam netahala, neni to zase az tak dlouha MS, Prvni gynda je pro dospivajici uz tak dost trapna a jeste pri MS. Vzala bych ji po skoncek
@monika166 a jak je stara dcera? Ja jsem prvni cca rok mela menstruaci co 14-dni a byvala fakt silna a dlouha. Ze pry je to normalni a trva, nez se to samo srovna…A opravdu se to pak samo srovnalo.
Dobrý den, budu teď psát trochu mimo. Jen když to čtu, tak vám to potřebuji napsat.
V 15ti jsem měla stejný problém, totálně rozházené měsíčky, a když byly, stály za to. Lékařka mi na to předepsala antikoncepci. Já i mamka spokojený, měsíčky jak hodinky a nebyla to „taková jatka“, takže super.
Po 13ti letech po vysazení jsem zjistila, že jsem si v těch 15ti zadělala na problém. Ten problém jsem si antikoncepcí zamrazila a rozmrazila ho až v 28, když jsem chtěla děti. Kdyby to doktorka řešila hned v těch 15-16ti, mohla jsem si teď ušetřit spoustu patálií.
Moje myšlenka byla - kdyby to doktorka chtěla „léčit“ antikoncepcí, tak prosím zkuste probrat pro a proti ![]()
Já měla první půl roku ms 20 dni a po týdnu zase. Pak se to krásně srovnalo na 28 denní cyklus a ms 5 dní. Od 13 let mám ms jak hodinky.
V době ms ji tam určitě neber, už tak je první návštěva stresující…
@monika166 píše:
Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli při menstruaci dělá lékař na gynekologii prohlídku? Dcera má totálně rozhozenou menstruaci. Na konci listopadu dostala menstruaci, kterou měla asi 5 dnů a po deseti dnech pauzy ji dostala znova a už jí má 7 dnů a je stále dost silná. Normálně už by končila. Na první gynekologickou prohlídku jde až 22.12, dřív nás doktorka nevezme a odkázala nás případně na nemocnici. Vůbec netuším, jak to v takových situacích chodí. Je to její první návštěva a je ještě panna, tak se hrozně bojí. Nebo ještě počkat pár dnů, jestli se to neumoudří?
Nevím, kolik dceři je a od kdy menstruuje. Ale já bych kvůli takovému průběhu hned neplašila. Ony ty první roky bývá menstruace hodně nepravidelná, často s dlouhým krvácením. A jak tu někdo zmiňoval, byla bych opatrná na " léčbu" antikoncepcí.
Nebrala bych ji na prvni prohlidku v dobe ms, preobjednala bych ji.