Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Žijeme v bytě, kde jsme pouze v nájmu a teď plánujeme od března odejít. Je mi jasné, že majitelka bytu bude chtít brzy znovu byt obsadit a budou sem chodit potencionální nájemníci, což samozřejmě chápu. Jen se chci zeptat, zda do bytu mohou přijít s realitním makléřem i bez našeho vědomí? To je mi velmi nepříjemné, ale nevím, jestli mám jako nájemník právo trvat na tom, aby se prohlídky realizovaly pouze za naší přítomnosti. Jde také o to, že veškerý nábytek je náš a byt zůstane prázdný, tak aby s tím počítali.
Pokud vis ze to bude mit na starost realitka, tak vam navstevu ohlasi, pokud to bude bez realitky, jelikoz to najemce vyjde levneji, tak by byla minimalne slusnost, ze majitelka oznami kdy s nekym prijde
Já byt pronajímám a mám to stanovené rovnou ve smlouvě takto:
Zámek od bytu si vždy nový nájemník nechá vyměnit a mně, jakožto vlastníkovi, dá klíče v zapečetěné obálce pro případ nouze. Ve smlouvě je přesně stanoveno, za jakých okolností (havárie atd.) smím obálku rozpečetit a do bytu vstoupit. Tím pádem rozhodně nemohu vodit do bytu sama zájemce o další pronájem. Zároveň ale ve smlouvě mám, že stávající nájemník je povinen mi poslední měsíc před ukončením nájmu umožnit vždy jednou týdně návštěvy se zájemci tak, aby tyto návštěvy navazovaly, tj. naplánuji s potenciáními nájemníky návštěvy třeba po půl hodině a všichni se tam tedy za sebou vystřídají třeba během dvou hodin. Nikdy s tímto nebyl problém.
Děkuji za reakce. Bude to zcela jistě přes realitku, tak doufám, že se domluvíme, abychom to majitelce příliš nekomplikovali.