Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to s tím šestidudlíkem mě dnes odpoledne taky napadlo, asi po hodině hledání a strkání dudlíka malému do pusy. Na sto procent by se trefil a byl by klid!
šestidudlík by šel na dračku.
Zaklaadatelko - být tebou, tak ještě 2-3m překlepu, pak se to naučí nandavat sám správně. Já si třeba nedovedu představit, jak uspávat dítě bez dudlíku. I starší se prostě ududlá. Jedem čas byl ochotný dobrovolně usnou bez dudlíku, ale trvalo mu to věky (2-3 hodiny).
S dceroumám to samé. Mám limit 5× vrátit, pak zavinu a má peška, nic vyndavat nemůže. Sice jí občas vypadne sám, ale určitě je to lepší, než když ho vyndavá.
Alpaka píše:Že já sem píšu.
S dceroumám to samé. Mám limit 5× vrátit, pak zavinu a má peška, nic vyndavat nemůže. Sice jí občas vypadne sám, ale určitě je to lepší, než když ho vyndavá.
nám trochu pomohlo mít dudlíků víc, jeden v puse druhy v ruce a dalsí kolem dokola aby je rychle nasla.
vevci píše:
nám trochu pomohlo mít dudlíků víc, jeden v puse druhy v ruce a dalsí kolem dokola aby je rychle nasla.
To taky, ale to až v době, kdy ho syn uměl nasadit U dcery to bohuže ´ještě nefunuje, počítám, že když bude šikovná, tak okolo 7-8m.
Nas maly se malem uz v 5,5m oddudlikoval - byl nemocny, musel brat ATB a my mu je davali na dudliku, stastni, jak ten sirup krasne basti. Fungovalo to 2 dny, pak dudlik zacal uplne odmitat (i cisty, bez ATB sirupu).
Takze pokud ho chces oddudlikovat, zkus ho namocit v necem, co mu nebude chutnat.
Nam ale dudlik vyhovoval, je to takove univerzalni uklidnovatko, takze po dobrani tech leku jsme ho zase na dudlik naucili. Stale dudlik ma (9m), ale bere ho spis jako hracku - hraje si s nim, pak ho zahodi a ja mu ho uz nepodavam a usina bez nej.
Díky všem z podporu, zkusím vydržet, třeba ho zaujme něco jiného. Možná mu strčím nějakou hračku nebo tu plínu, jak mi bylo doporučeno…jdu zase nandat dudlíka.
Alpaka píše:
Zaklaadatelko - být tebou, tak ještě 2-3m překlepu, pak se to naučí nandavat sám správně.
muj se to teda nenaucil snad do roka a pul-kdyz se v noci probuji, je uplne nemoznej a dokaze jen brecet, natoz aby hledal v postylce dudlik
vevci píše:
nepomohlo
Pudloslava píše:Alpaka píše:muj se to teda nenaucil snad do roka a pul-kdyz se v noci probuji, je uplne nemoznej a dokaze jen brecet, natoz aby hledal v postylce dudlik
Zaklaadatelko - být tebou, tak ještě 2-3m překlepu, pak se to naučí nandavat sám správně.
Já mám geniální dítě
![]()
A urputně jsem ho trénovala od chvíle, kydy začal uchopovat. ![]()
šestidudlík
![]()
no tak já vstávala x-krát za noc
a zandavala, než se naučil ho zandat sám. Poté, co se to naučil, na radu Alpaky
jsem ho na noc obložila kolem hlavy dalšíma třema dudlíkama (bo ten první vypadl, zasunul se kamsi pod spací pytel a nemohl ho najít) a od té doby mám klid. Vzbudí se, nahmátne, spí dál. Ovšem dávám mu je do postýlky, až usne, jinak si s nima hraje a nespí.
Alpaka píše:vevci píše:To taky, ale to až v době, kdy ho syn uměl nasadit U dcery to bohuže ´ještě nefunuje, počítám, že když bude šikovná, tak okolo 7-8m.
Jéé tak to mám asi šikovnou holčičku
naučila se to někdy mezi 5-6. měsícem teda ne vždy ale obcas se ji to povedlo.
Ale taky jsem spíš myslela. že když bude mít jeden v ruce, tak nebude vytahovat ten z pusy. ![]()
vevci píše:Alpaka píše:Jéé tak to mám asi šikovnou holčičkuvevci píše:To taky, ale to až v době, kdy ho syn uměl nasadit U dcery to bohuže ´ještě nefunuje, počítám, že když bude šikovná, tak okolo 7-8m.
nám trochu pomohlo mít dudlíků víc, jeden v puse druhy v ruce a dalsí kolem dokola aby je rychle nasla.naučila se to někdy mezi 5-6. měsícem teda ne vždy ale obcas se ji to povedlo.
Ale taky jsem spíš myslela. že když bude mít jeden v ruce, tak nebude vytahovat ten z pusy.
to moje dcera si ho semtam taky nasadí sama. Mě jde o to, aby si ho nasadila bezpečně sama v noci, když se probudí, aniž by začala řvát a probudila mě.
Alpaka píše:Pudloslava píše:Já mám geniální dítěAlpaka píše:muj se to teda nenaucil snad do roka a pul-kdyz se v noci probuji, je uplne nemoznej a dokaze jen brecet, natoz aby hledal v postylce dudlik
Zaklaadatelko - být tebou, tak ještě 2-3m překlepu, pak se to naučí nandavat sám správně.![]()
A urputně jsem ho trénovala od chvíle, kydy začal uchopovat.
Dceru tohle učila dokonce naše rehabilitační doktorka
Říkala, že to je základ, aby měla maminka klid
a hlavně tím teda procvičovala úchop a manipulaci s předmětem. V 5ti měsících už si dudlík uměla sama do pusiny dát přes den, v noci až nějak po půl roce.
no já svého času o tom o zakládala diskuzi. Syn chtěl na spaní dudlík, ale v noci se probudil a chtěl si s ním hrát, jakmile mu vypadl z ruky, tak byl řev. Bohužel si ho nikdy nenaučil nandávat sám do pusinky. Tak jsme se rozhodli asi ve 12 měs. oddudlíkovat. Jinak jsem vstávala jen kvůli dudlíku asi minim. 20×.
Pudloslava píše:
Jo prej se ma dudlani posilovat - kdyz dudla, tak lehce vytahovat z pusy, az zacne pritahovat zpet - prej se nauci udrzet ho. Ale podle me kazdymu miminu ten dudlik v noci musi vypadnout, reseni je jedine naucit usinat bez nej, ale zkusenosti obecne rikaji, ze potom dite spi sice bez breceni, ale celkove daleko mene, vstava drive a nechce spat ve dne a podobne.
Tak tohle posilovani dudlani jsem zkusila jen jednou. Pri naslednem kojeni me malej tak kousl do prsa, ze jsem podobnych experimentu zanechala. ![]()