Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Taky se pridam, v pondeli mi rekla ucitelka ve dverich kdyz jsem vyzvedavala maleho, ze museli volat jedne mamince at si dojde pro dite protoze melo 38,5. V utery rano uz mel malej teplotu fakt supr a „nejlepsi“ je ze jsem to pak od nej chytla ja a uz druhy den lezim v nemocnici na kapackach a injekcich penicilinu. Moc dekuji te mamince za to ze si tady muzu odpocinout, dite pendluje mezi tatinkem a babickama, je nestastnej ze jsem nemocna a ja se z toho budu vyhrabavat jeste pekne dlouho.![]()
to je fakt tak tezky nedavat nemocne deti do skolky?
Nerikejte mi ze doma rano teplotu nemela.
já jsem takhle dala ráno do školky úplně zdravé dítě (neměl teplotu, nudli, kašel, veselý, celou cestu do školky běžel, takže rozhodně zdravý), a v poledne mi volali, že je mu špatně (udělalo se mu zle v jídelně, ještě na zahrádce byl ok!). Ve školce jsem byla za 30 min od telefonu a za dalších 30 min. už dostal Ospen - tak ukázková spála není ani v učebnicích ![]()
Rodiče, co dají dítě s teplotou do škol(k)y bych vraždila, ale na druhou stranu, dítě „umí“ lehnout během hodiny..
Takže je to smutný, že jste to odskákali, ale ráno doma nemocně nemusela vypadat.
@LLLL jo jenže ona i obyčejná rýma muze byt pro ostatní nepříjemná. Syn jak ma rymu, rak mu to automaticky stéká do krku a začne z toho kaslat a je to na tri týdny. Takze tvrzení dam dite do skolky, rýma neni nemoc u me neobstojí. Protoze presne od takového " zdravého" dítěte tu rymu chytil a trčet doma cely prosinec
@Billi píše:
Promoření ve školce - má význam?
Obnovuji diskuzi s jiným dotazem. Má vůbec promoření ve školce nějaký význam? Není to spíš kontraproduktivní a celé to je jen „výmysl“ a omluva toho, že prostě do školky děti musí a není moc na výběr. Nějak se mi příčí, aby dítě bylo pořád nemocné a ještě to vnímat, že to je vlastně ku prospěchu věci, protože se „promoří“ a bude zdravější. U dospělého asi i ano, ale u dítěte, kterému se imunita teprve vyvíjí a buduje?
Máte zkušenost, že dítě, co bylo v kolektivu až od školy, pak bylo výrazně nemocnější než spolužáci nebo naopak zdravější?
Ano, je to jak píšeš. Je to „z nouze cnost“. Imunitní systém se vyvíjí a dozrává, dnes už to lze změřit. Ale holt pracovat se musí, takže děti chodí do školky a maminky se těší tím, že se „promoří“.
NO abych pravdu řekla, tak mě přijde, že lidi mluví podle toho jak se jim to hodí..
Já třeba, když jsem měla kluka malého a kamarádky už měly děti ve školce, tak jsem neustále slyšela, že prostě rýmu neřeší, že prostě to neni nemoc, že to by musely řešit každé kýchnutí.. čas letěl a ony začaly chodit do práce a můj kluk do školky.. A to jsem si zase vyslechla, že jak jsou matky nezodpovědné, že dávají s rýmou, že prostě jim to dětí chytnou atd..
jako ono je to všechno pravda, ale co jsem tak vypozorovala, tak většinou každý mluví podle toho, jak to právě má…
@SIMONA1234 píše:
Hnusné žluté rýmy u kterých mi rodiče tvrdí, že je to alergie (v zimě)…
Na to jsem alergická já. Kolik dětí má „alergie“ (to není infekční!) v zimě a v létě čistý nos…
![]()
Alergie není jen na pyl. Můj je alergik, ale v létě je naprosto zdravý. Já jsem třeba alergická na chlor. Před návštěvou koupaliště musím vzít léky.
@Mar__tanka1983 To je právě TO…kde je ta hranice??? Já taky neposílám s každým pčíknutím, nejsem cvok…ale chci být spravedlivá ke všem. Mně osobně je hrozně nepříjemný říkat rodičům, že jim zítra dítě nevezmu a za zády se mi v tu chvíli rozkašle jiné dítě…
Do teď samozřejmě NEKAŠLALO…ale vypadá to v tu chvíli, že „někdo“ může být ve školce i nemocný a „někdo“ ne…
Někdo zase ráno kašle jak tuberák v šatně a pak celý den NIC…
Jiný se rozkašle až během dne.
Fakt nevím JAK toto řešit, jak všem vyjít vstříc a zároveň nějak udržet zdravou třídu…a i sebe.
@Mar__tanka1983 píše:
@Billi nebývalo dřív, že pokud to škola (školka) vyžadovala, mohla rodiče s dítětem poslat k lékaři - a pokud bylo dítě dostatečně zdravé, vrátilo se do školky s papírem o bezinfekčnosti, nebo tak nějak?
To už se teď nedá? To by možná bylo řešení aspoň těch nejviditelnějších stavů
Lékaři tato potvrzení nechtějí vydávat…vysvětlila mi to MUDr. mé dcery…prý ráno může být dítě ok a za půl hodiny teplota…resp. nemoc se může z hodiny na hodinu změnit. ![]()
@Nataša píše:
já jsem takhle dala ráno do školky úplně zdravé dítě (neměl teplotu, nudli, kašel, veselý, celou cestu do školky běžel, takže rozhodně zdravý), a v poledne mi volali, že je mu špatně (udělalo se mu zle v jídelně, ještě na zahrádce byl ok!). Ve školce jsem byla za 30 min od telefonu a za dalších 30 min. už dostal Ospen - tak ukázková spála není ani v učebnicích
Rodiče, co dají dítě s teplotou do škol(k)y bych vraždila, ale na druhou stranu, dítě „umí“ lehnout během hodiny..
Takže je to smutný, že jste to odskákali, ale ráno doma nemocně nemusela vypadat.
Tak o tom žádná…to se stane a taky toto nikdy učitelka rodiči nevyčte.
Já třeba myslím ty situace, kdy takhle zkolabuje dítě (teplota, průjem nebo zvracení)já volám rodičům…přijedou a dítě odvezou domů…já naivně očekávám, že aspoň jeden den zůstane doma…a ono je druhý den v 7 ráno ve třídě…kdyby bylo ok, neřeknu…ale po svačině se opět poblinká nebo na záchodě má opět průjem…a rodič je velmi překvapen, když opět volám a pak mu řeknu, že zítra teda ne…
ať jdou k doktorce…
Toto mi vadí…a moc.
@Bábrdl píše:
Na to jsem alergická já. Kolik dětí má „alergie“ (to není infekční!) v zimě a v létě čistý nos…![]()
![]()
![]()
@SIMONA1234 píše:
Tak o tom žádná…to se stane a taky toto nikdy učitelka rodiči nevyčte.
Já třeba myslím ty situace, kdy takhle zkolabuje dítě (teplota, průjem nebo zvracení)já volám rodičům…přijedou a dítě odvezou domů…já naivně očekávám, že aspoň jeden den zůstane doma…a ono je druhý den v 7 ráno ve třídě…kdyby bylo ok, neřeknu…ale po svačině se opět poblinká nebo na záchodě má opět průjem…a rodič je velmi překvapen, když opět volám a pak mu řeknu, že zítra teda ne…ať jdou k doktorce…
Toto mi vadí…a moc.
Nedivím se. Chytáš to?
@andelka83 píše:
Alergie není jen na pyl. Můj je alergik, ale v létě je naprosto zdravý.
A na co má teda alergii?
@Bábrdl na roztoče, prach, zvířata. Plus zátěžové astma. Když víc běhá rozkasle se. Léky bere, ale i doktorka je zoufalá z těch průdušek. Jinak nemocný nebývá, jen kašel a občas rýma. Když má oboje, nechávám vždy doma. Po nemoci ( když už to je zánět průdušek a kromě sirupu musí i inhalovat ventolin i 4× denně) nechávám doma týden i 10 dní. Dokud můžu a nejsem denně v práci.
@Bábrdl píše:
Nedivím se. Chytáš to?
Někdy ano…od včera jsem zrovna doma. Vzala jsem si den dovolenou…no nakonec mi to ředitelka dala za hodiny co mám navíc, takže dovolená mi zůstává. Lítá nám ve školce zánět spojivek už 14 dní, celkem cca 7 dětí o kterých to vím (ne každý to nahlásí). Takže mi ve středu večer taky zrudlo oko + řezání, bodání…ráno k MUDr. a ATB+kortikoidy v kapkách. Takže kapu a kurýruju…většina z těch dětí co to měly, rodiče hned stáhli ze školky…až na dvě děti, kde rodiče tvrdošíně odmítali podezření na spojivky nebo cokoliv jiného (infekčního, třeba zadní rýma)a děti s tím byly ve školce celý týden…a mnuly si očíčka a šahaly na ostatní…na hračky…
Co JÁ můžu v takové situaci udělat? Když mi rodič tvrdí, že TO má z větru…moc fouká…nebo že se škrábnul a tak je to červený…
Teplotu nemá…nezvrací…a já nejsem lékař.
Tady nemám ARGUMENT. No…mně asi taky NAFOUKALO do očíčka…
![]()
Edit: Fotka mi nejde otočit…
![]()