Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@SIMONA1234 moje ségra pracuje ve školce, chytá taky kde co. Moje mamka taky byla učitelka, ale co si pamatuju tak trpěla spíš na chapot, na nemoci ne. Ale když jsem byla malá, už měla 20 letou praxi, tak asi taky už to nechytala tak moc.
Já od dětí nechytám skoro nic, oni mají většinou ty záněty průdušek, protože to mají prostě oslabené. Já od nich občas chytnu rýmu. Ale teď byla skoro vylidněná školka, horečky, chřipka..děcka to měly taky, a já též. Po roce jsem byla nemocná na ATB a s horečkama. Tenhle dětský bacil byl zákeřný.
@andelka83 Tak škoda, že tu není „hlasová zpráva“…
Kdybys slyšela můj hlásek…
Jak jsem šla k MUDr. tak první na co se ptal po mém pozdravu: „No jooo…krk a hlasivky, co?“ A já: „Ne, takhle mluvím normálně
mám rudý oko…“
No…nevěřil mi a svítil si baterkou do mého krku…až pak do oka… ![]()
@SIMONA1234 nemoc z povolání. Mamka i trochu blbě slyší, a pamatuju si, jak když přišla z práce, tak jsem ji musela upozorňovat, ať nekřičí, že nejsem hluchá. Zvyk z práce, kdy musí být slyšet přes řev dětí.
@SIMONA1234 co mám zkušenost já, tak synek tu alergii má opravdu výrazně horší přes zimu (roztoči), zřejmě je to kombinace více věcí - přes zimu nejsme tolik venku, takže je s roztoči, kt. jsou hlavně doma, postel, více v kontaktu, než když celé dny lítá venku. Také se v zimě méně větrá, díky topení je sušší vzduch a to těm sliznicím také nedělá dobře.
Jinak zánět spojivek, taky s tím zrovna bojujem. Ale malej to oko neměl takhle hrozně červené (vypadalo to jako prasklá žilka, což občas mívá v rámci alergie), takže když mě učitelka ráno otočila k doktoru, tak jsem byla hodně překvapená (ale šla jsem bez keců
), protože mě to fakt nenapadlo…no a už si mažem do očí antib. kapky synek i já… ![]()
No a jinak teda musím říct, že školkové období odnáším hlavně já…malej rýmu, já zánět nosohltanu, malej kašlík, já zánět průdušek. Loni, když malej nastoupil do školky, tak on rýmičky, já bojovala dva měsíce se stále se vracícíma angínama
![]()
@Mar__tanka1983 Kdysi mi dětská řekla, že dětské bacily jsou agresivnější než dospělácké…nevím, no…spíš si myslím, že dospělí si dávají víc pozor, aby někoho nenakazili…s dětmi se pusinkuješ, šahají ti po obličeji, občas automaticky olízneš lžičku po malém dítěti (myslím po vlastním, ne ve školce
)naprskají ti do obličeje, protože to zakrývání buď neumějí nebo to nestihnou…takže nákazovost je mnohokrát vyšší…bacily budou asi stejné.
Já od dětí chytám „zvracečky“ a ty oči…několikrát ročně…plus rýmy. Kašel málokdy…hlasivky mám blbý, ale to už je trvalý…neuměla jsem správně používat hlas, mluvila jsem přes hlasivky a ne přes hrudník nebo přes hlavu. Chyba, no…každý kdo pracuje s hlasem celý den by měl vědět JAK ho používat. Jinak o něj přijde. Teď už to vím a mluvím přes hlavu
ale chraptivý hlas mi zůstal…barová zpěvačka hadr ![]()
@andelka83 Tak já mám sluch až moc dobrej…chlap říká, že bych mohla dělat na ponorce…
Ten hlas je problém hodně učitelek…já jak vyjedu z „hlavového tónu“ a jedu přes hlasivky, tak je konec…musím se hlídat. Štve mě to, protože zpěv miluju…a děcka úžasně fungují na zpěv a klavír…to je něco, co z domova 90% dětí nezná…takže je to velice atraktivní…a taky děti mívají lepší hudební sluch, milují pohyb a rytmus…stačí zabrnkat na klavír, všichni ztichnou…seběhnou se…bomba. Takhle děti na hlas učitelky nikdy nefungují…na hudbu ANO.
U nás pomohlo vytržení nosní mandle. V pondělí je prcek objednaný na alergologii, uvidíme
@SIMONA1234 to máš pravdu s tou hudbou, u nás to taky funguje.
@SIMONA1234 píše:
Tak o tom žádná…to se stane a taky toto nikdy učitelka rodiči nevyčte.
Já třeba myslím ty situace, kdy takhle zkolabuje dítě (teplota, průjem nebo zvracení)já volám rodičům…přijedou a dítě odvezou domů…já naivně očekávám, že aspoň jeden den zůstane doma…a ono je druhý den v 7 ráno ve třídě…kdyby bylo ok, neřeknu…ale po svačině se opět poblinká nebo na záchodě má opět průjem…a rodič je velmi překvapen, když opět volám a pak mu řeknu, že zítra teda ne…ať jdou k doktorce…
Toto mi vadí…a moc.
To se nedivím. Taky máme pár takových expertů ve školce. V pondělí se dítě poblinka přímo ve školce. A ve středu ráno, koho nevidím.? To bych nikdy neudělala..
Je pravda že mám tu výhodu, že jako „příživník“ (jak nás tituluji někteří ministři) si dítě nechám doma a nepotřebuji OCR a handrkovat se se zaměstnavatelem.. Zas min udělám, méně vydelam..
Ale svému dítěti bych to nikdy neudělala.. Abych ho nemocného poslala kamkoliv.. Člověk to znamená od sebe, jako nemocný si nejradši zaleze někam do postele do klidu..
P. S. Nikdo mi to nevycetl..psala jsem to jen jako reakci na to, že někdy dítě změní svůj stav během chvilky,.. Ale jak píšeš hodně záleží jak se k tomu rodič postaví po „akci“..
Ale když jsme ho vedla domu někteří rodiče na mě koukali jako na vraha.. Vadilo mi to..
@Mar__tanka1983 máme to stejné. Suchý vzduch, málo pobytu venku, málo větrání, rovná se horší kašel. Prcek má astma a ty průdušky se prostě chovají jinak. Kolikrát už v Praze kaslal jako tuberák a už první noc po příjezdu na hory (i horní Mísečky) bez kašle.
@Nataša my bydlime v Ostravě, takže od října do dubna kašle furt.
@Nataša píše:
To se nedivím. Taky máme pár takových expertů ve školce. V pondělí se dítě poblinka přímo ve školce. A ve středu ráno, koho nevidím.? To bych nikdy neudělala..
Nějak nechápu, co je na tom divného, mám 2 takové experty doma, kteří když jim něco nesedne, tak to prostě vyhodí a 3 hodiny na to spořádají bez problémů normální jídlo a dále jim nic není… tedy mi den doma pro ujištění, že se jedná opravdu pouze o toto a nic nenásleduje přijde zcela dostatečný a pak mohou klidně do školky.
@SIMONA1234 píše:
Jo, já taky…vracela jsem sourozence bledé jako křída, kteří ráno zvraceli.Pak je normálka přivedl tatínek…pohoda jazz…A kluka co mi ve dveřích na můj pozdrav odpověděl záchvatem chrchlavého kašle do obličeje (když se vítám s dětmi, dřepnu k nim na jejich úroveň, takže jsem to chytla v plné dávce) a maminka? Usmívala se na mě…
Já povídám, že asi nebude zdravý, že? Opět úsměv…druhou rukou houpala kočár s miminem.
Zažila jsem i stížnosti rodičů v ředitelně na kolegyni, když poslala kašlající dítě s rodičem ráno domů…Hnusné žluté rýmy u kterých mi rodiče tvrdí, že je to alergie (v zimě)…
Tohle mě fakt vysiluje…boj s větrnými mlýny. A za zády tlak rodičů, kteří tu zodpovědnost mají.
Miluju děti…ale nesnáším některé rodiče. Bohužel…
Tak alergie může být i v zimě. Bakterii značí zelená z nosu, žlutá či čirá může být alergie. Můj syn je také alergik. Na prach, který mu vadí celoročně, takže chrchlá a teče mu rýma i v zimě. Pak na mléko a vaječný bílek. Na to může mít reakci taktéž i v zimě. Než jsme prošli všema testama a zajel se v léčbě, taky chodil do školky s kašlem a rýmou, učitelky se taky moc netvářily, ale nemocný/nakažlivý nebyl. Teď už na to máme konečně papír od dr. a hlídá se mu strava, dostává léky a je to lepší.
@j.a.n.i1 píše:
Nějak nechápu, co je na tom divného, mám 2 takové experty doma, kteří když jim něco nesedne, tak to prostě vyhodí a 3 hodiny na to spořádají bez problémů normální jídlo a dále jim nic není… tedy mi den doma pro ujištění, že se jedná opravdu pouze o toto a nic nenásleduje přijde zcela dostatečný a pak mohou klidně do školky.
Jenže jak poznáš, že to TENTOKRÁT je jen takové vyzvraceníčko, páč jim to nesedlo a není to infekční…??? Takže klíďo píďo pošleš třeba opravdu nemocné dítě do školky. Ano i rýma je infekční a jsou mnohé děti ve školce…i průjem může být dietní chybou a nebo infekční…rýma je většinou jasná, ale to ostatní NE! Tam bych jako učitelka očekávala, že ostatní děti a učitelky nebude rodič schválně vystavovat riziku…to sorry.