Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky, nevím jestli jsem našla správnou kategorii pro můj dotaz…moje tchýně složila kauci na pronájem bytu+část nájmu(celkově 11500), ale pronajímatel jí odmítl dát klíče ikdyž předtím dohoda zněla jinak. Poté se domluvili, že se mohou minulou sobotu nastěhovat, ale v den kdy se měli zařízeno stěhování jim oznámil že se mohou přestěhovat až v pondělí(což nešlo auto bylo již pronajaté na víkend a nikdo neměl na stěhování v pondělí čas) tak tchýně nájemní smlouvu vypověděla a chtěla vrátit peníze(našla nové bydlení). Pronajímatel se začal vykrucovat, že peníze už nemá a že je vrátí v pondělí, úterý a nakonec až dnes v pátek. Peníze samozřejmě nevrátil. Když se začala tchýně více zajímat o toho člověka zjistila že byt který jí chtěl pronajmout není jeho ikdyž v nájemní smlouvě v prvním ustanovení prohlašuje, že je výhradním vlastníkem bytu. Jak má dále postupovat? A je trestné pronajímat byt který není jeho? Všem děkuji za případné reakce..
@annous píše:
Ahoj maminky, nevím jestli jsem našla správnou kategorii pro můj dotaz…moje tchýně složila kauci na pronájem bytu+část nájmu(celkově 11500), ale pronajímatel jí odmítl dát klíče ikdyž předtím dohoda zněla jinak. Poté se domluvili, že se mohou minulou sobotu nastěhovat, ale v den kdy se měli zařízeno stěhování jim oznámil že se mohou přestěhovat až v pondělí(což nešlo auto bylo již pronajaté na víkend a nikdo neměl na stěhování v pondělí čas) tak tchýně nájemní smlouvu vypověděla a chtěla vrátit peníze(našla nové bydlení). Pronajímatel se začal vykrucovat, že peníze už nemá a že je vrátí v pondělí, úterý a nakonec až dnes v pátek. Peníze samozřejmě nevrátil. Když se začala tchýně více zajímat o toho člověka zjistila že byt který jí chtěl pronajmout není jeho ikdyž v nájemní smlouvě v prvním ustanovení prohlašuje, že je výhradním vlastníkem bytu. Jak má dále postupovat? A je trestné pronajímat byt který není jeho? Všem děkuji za případné reakce..
Na policii, je to podvod
To, že není majitel bytu, si měla ověřit dřív, než podepsala nájemní smlouvu…
Bude těžké dostat peníze zpět, jedině tak pohrozit policií..
Než něco podepíšete a dokonce někomu dáte peníze tak:
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
A určitě na policii. Sdělit to tomu člověku, třeba to vrátí „hned“. Pokud ovšem něco má…
@pannda policií samozřejmě hrozí ale bez výsledku…pánovi je to zřejmě šumák
a tvrdí že je ta smlouva platná ikdyž je tam vlastně napsáno že je vlastníkem nemovitosti. Já měla za to, že podnájem může být jedině se souhlasem vlastníka ne?
@Ivan PPZ ona to chtěla vrátit hned a právě díky katastru nemovitostí to zjistila..
Pronájem, nebo podnájem? Používáte oba pojmy a je to dost důležité…
Ale bez ohledu na to- jestli je tam psaný jako majitel, tak je ta smlouva neplatná. Navíc majitel nemůže dát podnájemní smlouvu (do té není vhodno lézt- nemáte žádnou ochranu nájemníka).
Musíte nejdřív zjišťovat a až pak podepisovat a platit. Sama vidíte, k čemu je vám takové zjišťování POST platné…
@Ivan PPZ Já se právě také divila ze to tak snadno dala naštěstí má aspoň na to doklad o převzetí penez…mno Můj dotaz zni jestli je protizakonne když nájemce uzavře podnájem ni smlouvu nazve ji nájemni a není vlastníkem bytu a nemá ani souhlas pronajímatele?
Nájemce může uzavřít podnájemní smlouvu. U družstva musí mít souhlas vlastníka, u majitele snad ani nee. Ale podnájemní smlouvu těžko nazvat nájemní. Nicméně- tyhle věci se posuzují dle obsahu, nikoli dle nadpisu. Zásadní chybou je, že se prohlašuje vlastníkem. Ale je to trochu jedno, na vrácení peněz to přímý vliv nemá. Prostě bude problém to z něho dostat.
Prosim vas mam podobny problem, majitel bytu mi nechce dat preplatek za energie je to pres 5000, prestehoval jsem se do jineho bytu, šlo to na domluvu ale preplatek mi odmita vratit a nechce komunikovat
je reseni obratit se na Policii? ![]()