Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, mám dotaz za J-ahůdku, která už sem v práci nesmí
Zítra jde do Pronatalu v Praze a vůbec neví co od toho má čekat…jak probíhá první návštěva (jde tam i s partnerem) jak to trvá dlouho ta jedna návštěva, jestli se hned dělají nějaký vyšetření nebo nejdřív seznamka a až podruhý se začne něco dít - na jak je to dlouho ..no prostě cokoliv co by jí pomohlo se nebát
Taky jí zajímá na co všechno se tam ptaj - co je zajímá
Sice už je za pět minut dvanáct - jde tam zítra
ale snad se někdo ozve kdo by jí poradil
Díky moc za vaše připomínky - bude určitě moc ráda ![]()
asi jsem to napsala špatně - není to náhodou Prenatal??
tak se moc omlouvám
![]()
Ahoj,
napsala jsi to dobře-Pronatal.
My jsme tam byli 3×,z toho 2× úspěšně.
Nemá se čeho bát,chodili jsme i jinam,ale tady jsou příjemní a hodní.
Ať počítá s tím,že to není na chvilku.Nejdřív na recepci vyplní spoustu papíru-bez strachu,recepční i když koukají občas jak bubáci jsou super ženský,poraděj.Pak si jí vezmou sestřičky do ordinace-i s manželem k výslechu.Doktoři (nám byla nejsymp.dr.Slámová) si je vyzpovídaj jak v FBI-nemoci,rodina,operace-ale na to musí být už zvyklá.Prohlídnou jí podle toho v kolikátém dni cyklu je.Pokud si i 2 dny odpustili manž.radovánky,udělají i manželovi spermogram.Tedy,asi záleží,s jakým problémem tam jdou.
Po výsledcích-odpoledne nám doktor,po dohodě,kdy chceme absolvovat první kolo,udělal denní harmonogram,co se bude kdy dít-injekce,krev,kontrolní UTZ,atd.Myslim si,že se do toho pustí až tak za měsíc-pojišťovna musí schválit platbu léků (mají nárok na 4×cykly léků+3×IVF,ale i tak je doplatek na jeden cyklus podle výkonů okolo 25.000,–Kč,u insemin.nevim)
A cyklus IVF u nás probíhal takhle:
po schválení léků-ověřuje se telef. jsem se 1 den MS objednala na druhý den.Vyfasovala jsem přímo v sanatoriu injekce,stříkačky,jehly (injekce zvládnul píchat manžel a skvěle),u dr.jsem dostala přesný harmonogram kdy se co užívá.Po týdnu jsem ráno přijela na krev,odpoledne na ultr. a podle toho,jak byl dr.spokojen další postup léčby.Většinou 13-15 den probíhal odběr folikul-v narkoze,trvá to i s dospánim tak 3 h.,manžel musel taky na odběr.Podle množství folikul se embryjka vrací v rozmezí 2-5dní,při vědomí, je to asi jako prohlídka se zrcadlem.
Od odběru folikul může,a je to lepší jít na neschopenku.Chce to klid a alespoň prvních15 dní ležet.Pak už se dělá těhutest,v 6tt kontrola srdíčka a pak jí šoupnou zpátky ke gynekologovi.
Jestli můžu doporučit,řeknou jí to určitě taky.V lékárně prodávají MAGNE B6,je to silnější magnezium,já ho brala už před výkonem-1×ráno,podporuje vnitřní zklidnění svalů-dělohy.
To jsem se rozkecala,ale snad jsem jí trochu popsala,jak to tam chodí ,opravdu se není čeho bát,zubař je horší…
Novoborko
jsi zlatíčko - díky moc, že jsi se ozvala tak rychle - už jsem jí to poslala tak jsem zvědavá co mi napíše
Třeba bude mít ještě nějaké dotazy - napsala jsi toho tolik ![]()
a jak dlouho teda trvá to první sezení??? Ty papíry se můžou vyplnit i doma? co když si to všechno nepamatuje - ohledně rodinné anamnézy??? co pak?
když bys měla ještě chvilku, tak by určitě byla ráda když se rozepíšeš ještě víc ![]()
a jinak - jak to u vás dopadlo? vyznělo mi to jako že se mimi teda povedlo ne? ![]()
Promiň, DaJano všimla jsem si, že jsi z Ústeckého kraje, předpokládám, že i Jahůdka se odtud. Já jsem začala chodit do Pronatalu, ale v Teplicích. Na prvním vyšetření jsem byla v Praze, ale pak jsem zjistila, že mají v Teplicích pobočku a jelikož jsem také z Ústeckého kraje, tak mi to přišlo schůdnější. Protože když bude mít nějaké problémy bude muset dojíždět častěji, což pro mne bylo dosti neúnosné. Proto bych doporučovala teplický Pronatal.
U mne první prohlídka v Praze trvala cca 20 min. u doktora a jak už psala Novoborka museli jsme zodpovědět hodně otázek a vyplnit papíry (ty se musí vyplnit hned tam). Záleží také jestli již nějaká vyšetření absolvovala. Já jsem neměla udělané předtím žádné. V Pronatalu mi jen nabrali krev na hormonální hladiny apod. Doktor udělal ještě nějrůznější stěry a prohlédnul mne vnitřním ultrazvukem.
Pozdravuj Jahůdku, že držím palečky, aby bylo vše OK.
Pokud bude něco potřebovat napiš.
Pa JJ
díky JJ
Jahůdka je z Prahy takže proto
seznámili jsme se tady na chatu, ani jí osobně neznám
vyřídím jí to a moc vám děkuju!!! a ona taky děkuje - už mi psala že jí to fakt pomohlo ![]()
dám vědět jak to dopadlo
Papa
Ahoj,
klidně se ptejte,když budu vědět,tak napíšu.
To samotný sezení je opravdu okolo 20 min.,ať se nebojí,nešťourají do 20 kolena,ale bylo by dobré vědět,jestli Jahodka a manžel prodělali dětské nemoci,nějaké operace.Pak se ptají na dědičné nemoci rodičů a prarodičů-cukrovka,Alzheimer,Parkinson ,rakovina atd..To si,ale myslim,že budou vědět z hlavy.
Jinak já jezdila do Prahy,jsem od Liberce.Jedná se o 5-8 návštěv.
Je pravda,že když jsem byla na odběrech,byly tam holky z jiných středisek,kde je připravovali a do Prahy jeli jen na ty samotný zákroky.Ale když jsme „drbaly“ měly také malinko odlišné průběhy léčby,jiné tř.podpůrné preparáty.Ale to je jasné-co lékař,jiný názor.
Ať jsou v klidu,bude to v pohodě.
Jinak my opravdu čekáme mimi-jsem v 33tt.(sice se to nepovedlo napoprvé,ale povedlo)
Novoborko - díky moc a gratuluju k těhu - konečně jsi se dočkala taky viď?
super
Tak ať prospíváte
Přeju hodně zdravíčka a sluníčka ![]()
Holky jste vážně zlatý - díky. Už jsem jí to všechno přeposlala - jde tam až zítra po práci - tak info bude ve středu ![]()
tak jahůdka moc moc děkuje za info - včera tam byli a tohle napsala:
Ahojky,
tak jdu na referování, jak to všechno včera bylo. Napřed jsme to nemohli najít a málem umrzli v lesích
a pak, najednou, jako světélko perníkové chaloupky se konečně objevila brána vytoužené budovy Pronatalu. V čekárně jsme teda skoro půl hoďky čekali, než jsme přišli na řadu. Jenda mi tam málem vynesl spaní
Doktorka (ani teď nevím, jak se jmenuje
) byla fajn… kupodivu teda při zpovídání nechtěla vědět tolik informací, což mě docela překvapilo. Ale když jim to tak stačí, tak je to jedno
Vyšetřila mě a zjistila, že mám polycystycké vaječníky
Vypadaly chudinky pěkně zbědovaně… No, rozhodlo se, že 3.-5.DC (až to konečně dostanu, což může být bůhví kdy) půjdu na krev a pak začnu brát clostylbegyt na růst folikulů. 11. DC půjdu na UTZ a když bude vše OK, tak půjdeme hned na IUI. Tak teď jen prosím… modlete se a držte palce, ať to vyjde… já nebudu dělat nic jiného !!! Jen doufám, že když se to povede, že bude všechno OK, protože jsem se dočetla, že ty polycystycké vaječníky způsobují časté potraty ![]()
Tak, snad to bylo dost vyčerpávající ![]()
takže díky moc vám oběma za rady - teď už jenom aby se to povedlo ![]()
Ahojky, jenom bych ráda podpořila jahůdku. Sestra měla taky polycystycký vaječníky, 3/4 roku (po vysazení HA) chodila k dr. na vyvolání MS (injekcí), pak si koupila na doporučení čaj LAPACHO (kůra stromu), pila ho denně asi tak 1 litr a ejhle, před vánoci byla na kontrole, vaječníky jsou OK i hormonální profil se jí ukázal v pořádku.
Doporučuju ho vyzkoušet!!!!! Pa a dobrou
Jahůdko,no hurá.
Jsem ráda,že to pro Tebe nebyla napoprvé špatná zkušenost a že jim hned od začátku důvěřuješ.
Jestli můžu poradit,zkus nad tím moc nepřemýšlet.Je to těžké,ale jde to a věř,že nervy na pochodu jsou to nejhorší ,co Tě může provázet.Od zákroku do těhu testu bude pro Tebe nejhorších cca 20dní.Myslim,že Ti dají Utrogestan,ten mě totálně uspal,spala jsem i 16h.denně,nebraň se tomu.Vypust na těch 20 dní veškeré starosti o domáctnost,praní,vaření,prostě dopřej tělu dovolenou.Manžel i domáctnost to přežije a Tobě to pomůže.
Tak držím pěsti a dej vědět,jak jsi dopadla.Já v té době budu odpočítávat dny do porodu ne-li budeme mít už vše za sebou.
PS:ta dr. pokud to byla blondýna s velkym copem,pak je to dr.Slámová.Pokud to byla tmavovláska,taková trochu tichá,příjemná holčina,pak to byla dr.Kratěnová.Obě jsou velmi příjemné a neodmítnou pomoc kdykoliv tam v případě problémů zavoláš.
Jahůdko, tak to jsme na tom úplně stejně. Také mám polycystické vaječníky. Já jsem na stimulaci před IUI dostala injekce Fostimonu a dnes pro vyvolání ovu dostanu Pregnyl. V pátek mne tak čeká první IUI.
Držím Ti palečky, ať Ti vše dobře dopadne. Napiš jak se u Tebe vyvíjí.
Vichy, prosím Tě kde se ten čaj LAPACHO dá koupit? Jak dlouho ho Tvá sestra pila než se výsledky zlepšily? Brala ještě nějaké léky? Zní mi to jako rajská hudba. Strašně ráda bych injekce vyměnila za čajíček.
Pa JJ
Jahůdka všem moc děkuje za povzbuzení. I přes injekci stále ještě MS nedostala. Včera byla na UTZ, sliznice vysoká, ale bohužel testy z krve těhu nepotvrdily. Tak dostane další injekci… Ješte pořád má zákaz netu z práce, ale když vše dobře dopadne, bude připojená z domova a nebude muset psát zprostředkovaně.
JJ : Ségra brala nejdřív Clostilbegyt (?), ale vůbec jí nepomohl, pak už jí ho dr.nenapsala a tak si sestra koupila LAPACHO, pila ho asi 2 měsíce každý den asi tak 1 litr a jak už jsem psala, úspěch to mělo!
Koupila ho na Černém mostě (CČM) v obchodě s čajíčky, ale určitě ho budou mít i jinde, prostě tam, kde se prodávájí sypané čaje. Co vím, existují různé druhy Lapacha, ale já zatím v obchodě viděla 2 druhy - obyčejný a pak Sao Paulo - ten je ještě s něčím smíchaný a je moc dobrý a krásně voní!!!
Neříkám, že je to zázračný lék, ale myslím, že za zkoušku nic nedáte!!!
Pa
Vichy, děkuji za informace. Já jsem clostilbegyt také brala a nezabral. Myslím si, že se má vyzkoušet vše a hlavně ty přírodní a přirozené léky. Pití čajíčků mi nedělá problémy, určitě menší než ty, ne zrovna příjemné injekce. Určitě to vyzkouším. Díky.
Ber, pozdravuj prosím Jahůdku, po další injekci MS určitě dostane. Clostilbegyt sice nepomohl při ovu, ale MS jsem dostala bez injekce. První měsíc jsem ho brala od třetího do sedmého dne jednu tabletu a cyklus byl dlouhý 41 dní, druhý měsíc stejně, jen dvě tablety a cyklus se zkrátil na 33 dní, ale ovu opět nepřišla.
Tak jsem teď na Fostimonu a ovu byla
. Doufám, že IUI pomůže. Držím Jahůdce palečky.
Novoborka, já jsem také dostala utrogestan. Prosím Tě polikala jsi ho, nebo zaváděla, co je lepší? Přeji Ti ten nejrychlejší a nejsnadnější porod.
Pa JJ