Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
čím to může být? krásně nakynul a jakmile to začalo pect tak se propadl, moje máma ho dělá každý den a pokaždý propadený, myslela jsem, že je tam moc vody 400ml tak jsem dala 370 a stejně se propadl
je to ze třech druhů mouky , dohromady 500g a půlka droždí, 2lžíce oleje, lžička cukru a soli
no a to je snad vše co tam přišlo
a jak to pečeš? jakou teplotu?
Té vody je tam tedy podle mne taky moc, já bych na půl kila mouky dala max 350- ale tím to být nemusí.
Tipla bych spíš ten způsob pečení a nebo že je těsto málo propracované.
Droždí tam je podle mne tedy taky příliš, dávám mín než polovinu a někdy i to je moc a je to děsně překynuté.
podle toho jaké to jsou mouky a v jakých poměrech. na hodně celozrné mouky by to snad šlo, ale jestli tam máš většinu hladké, či konopné a další jemné necelozrnné,tak je to moc.
pa
har.
Příspěvek upraven 13.12.11 v 20:20
Chleba musí být pořádně prohnětený, aby v něm nezůstávaly velké bubliny plynu z kvasnic… Nevím jestli má být hnětení ruční nebo strojní, jak dlouho a jak intenzivně..... Zkoušej a něco se změní k lepšímu. Z toho pak vycházej… ![]()
Vody davam na pul kila mouky 320ml. A drozdi jenom 5-6g. Mne se propadl, kdyz jsem dala moc drozdi, ale muze to byt i tou vodou a teplotou, pokud nepeces v pekarne ![]()
Dávám 330ml tekutiny na 530g mouky a ještě někdy musím dosypat.
150g max. aby bylo jiné než pšeničné hladké a droždí stačí 10g (čtvrt kostky).
Těsto musí být tuhá koule, nelepivá, pružná.
A dávám lžíci octa.
peču v domácí pekárně na program celozrný a nebo na klasik
takže teplota je v pořádku, těsto je tím pádem taky dobře vypracovaný, takže zkusím příště ještě ubrat vody a droždí
mamka ta už ho dělala víc jak stokrát a pokaždý propadený, jenže nechce zkusit nic ubrat ani přidat tak to zkouším za ni, protože mě to neskutečně rozčiluje jak je to hnusně propadený
mouku tam mám polohrubou 150g, žitnou 50, celozrnou 300g
ještě mě napadá, že ten chleba je uvnitř takovej vlhkej-mě se teda zdá, mamka tvrdí že je dobrej, mě se zdá jak zdrclej ![]()
takže příště uberu vody i droždí
prvně totiž nakynul hrooozně moc a pak najednou kecl, to bude fakt překynutý
Prozkoumej…
Ty mouky máš nějaké podivné ![]()
Já dávám 150g nějakého mixu žitné hladké, žitné celozrnné, pšeničné celozrnné a zbytek - 350g a více obyčejné hladké mouky.
Základ by vždycky měla být hladká mouka…
Když už je pak té hladké méně (může být, recepty jsou různé), tak už to většinou chce více droždí, protože jiné mouky hůř kynou.
Místo vody zkus i podmáslí (třeba ředěné vodou), nebo pivo, pivní chlebík je moc dobrý a přijde mi, že vydržel nejdéle hezky vláčný.
Nejčastěji dělám podmáslový.
Program normální, první, běžný, jen zapnu pekárnu a zapnu první program, co je na řadě.
pipet jenže já potřebuji vyladit tento recept, vím že jich je hodně, ale moje mamka peče jen tenhle a já jí řekla, že jí zjistím proč to kecá, tak teď na to musím přijít ![]()
ona ho od někoho dostala a je z něj nadšená akorát že to kecá ![]()
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
Tenhle jsem zkoušela jako první a je fakt moc dobrý… nebo zkus jen hladkou mouku, je pak krásně nadýchaný. Mňam, hned bych si dala teploučký ![]()
Jasne, sazim na to drozdi
A z tolika vody se ti musi testo lepit, ne? Poznas to tak, ze se ti neprilepi na prst, je pruzny.
goldenka píše:
pipet jenže já potřebuji vyladit tento recept, vím že jich je hodně, ale moje mamka peče jen tenhle a já jí řekla, že jí zjistím proč to kecá, tak teď na to musím přijít
Ahá… no ale ten poměr druhů mouky je fakt divný
Zkus aspoň hladkou místo polohrubé. 300g celozrnné, to není chleba, ale kartáč
, to musí ve střevech pěkně pročistit.
Já bych ho nestrávila.