Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Měla jsi u zaměstnavatele podepsané pro rok 2021 prohlášení k dani? Pokud ani, nic podávat nemusíš. Pokud ne, máš povinnost podat přiznání.
@Hanula1212 blbost. Pokud neměla podepsané prohlášení, tak noc podávat nemusí. Akorát si neuplatní slevu na poplatníka a akorát se sama odrbe.
@Nicole 1234 paragraf 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů. Daňové přiznání nemusí podat poplatník, který měl příjmy ze zaměstnání. Podmínkou je, že u zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani.
Nene nic jsem už loni nepodepisovala vůbec už jsem v práci nebyla v minulém roce takže je lepší přiznání podat napíšu si tedy účetní aby mi poslala ten přehled díky všem moc
Pokud jsi nic nepodepisovala, měla bys tam mít preplatek. Ještě je možnost zajít do zaměstnání a podepsat to dodatečně. Ale to nebude mzdovka moc nadšená. Radši si podej to přiznání. Kdybys potřebovala poradit pošli SZ.
Spíš ať si manžel uplatní slevu na manželku bez příjmu (do 68k za rok)
@svatecnice píše:
To si musí spočítat tu dovolenou+PPM a další. Jestli se tam vejde. Nepočítá se tam jedině RP.
@svatecnice píše:
Co s tím má společného její přiznání? POkud se do 68 000 vleze, pak si manžel může uplatnit slevu bez ohledu na to, jestli ona podává nebo nepodává DP.
@Hanula1212 píše:
Co s tím má společného její přiznání? POkud se do 68 000 vleze, pak si manžel může uplatnit slevu bez ohledu na to, jestli ona podává nebo nepodává DP.
Ahojda, zapojím se do diskuze? Jak se to prosím bere, přišla mi ještě v lednu celá mateřská a v únoru půlka, plus proplacena stará dovolená a pak ještě dovolená co mi naběhla, když jsem byla na mateřské. Někdo mi tvrdí, ze do těch 68k se počítá ta dovolená v hrubém a ne v tom co mi přišlo na účtě. Nevíte, jsem z toho děsně zmatená.
@Hanula1212 píše:
@Věrkafff dovolená se započítává v hrubém.
Tak to jste mě nepotěšila🙈
Oživuji diskuzi.
Chci se optat. Rok 2023 - leden nemocenská, únor již na MD poté čerpání dovolené a nástup na rodičovskou dovolenou.
Musím si podávat daně?
Rok zpět jsem do daní uplatňovala i úroky ze stavebního spoření, které byli použity na nákup bytu. To nyní nelze uplatnit již že?
Máme byt na půl s manželem. (Kupovali jsme ho ještě svobodní), poté se vzali. Tak že asi nemůže uplatnit ani on - za mě?
Děkuju za odpověď.
Prosím anonym, nebo smazat.
No, nemusíš, pokud jsi měl podepsané prohlášení, ale je možné, že když to uděláš, tak ti něco vrátí, neb při čerpání dovolené si mohla nějakou zálohu na daň odvést.
Zdravím všechny prosím vůbec se v tomto nevyznám ale do dubna 2021 jsem byla na mateřské pak rodičák až doposud a to vím že se ani jedno do daní nedává a pak mi byla loni proplacená dovolená ve výši 7200 Kč a žádný jiný příjem nebyl musím kvůli té dovolené podávat přiznání? A pracovní poměr mi skončil taky duben 2021 byla jsem na dobu určitou děkuji za odpověď