Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@Michalka92 od narození se teoreticky dá nosit v Manduce nebo v Ergu, ale osobně bych to nedělala. Na to novorozence mi přijde lepší šátek. Vázání se naučíš podle youtube za odpoledne, není třeba se toho bát. Navíc nepotřebuješ ty miliardy úvazů, stačí jeden nebo dva.
Máme manduku, jsem nadšená. Kupovali jsme ji, když byly malému necelé 3m, protože v šátku se mu nelíbilo. Byl vyloženě nosící, dělala jsem s ním skoro veškeré domácí práce. Nosím ho pořád, je to pro mě v mhd mnohem pohodlnější než s kočárkem a jemu se to taky líbí. A to jsem v těhotenství byla rozhodnutá, že kvůli zádům rozhodně dítě nosit nebudu. Holt to rozhodl za mě (jako ostatně spoustu věcí…)
Kupovali jsme novou, protože chceme víc dětí, takže ji určitě využijeme i dál. Ale obnošené se prodávají taky hodně. Koukni na aukro, tady, na modrého koníka a na nosenideti.cz
@Jitu2 Tak abych pravdu řekla, tak pro novorozence mi taky přijde lepší šátek, sice mi to bude na začátku trvat dýl to uvázat, ale snad se to naučím a později uvidíme, jestli koupit nějaké nosítko nebo ne, uvidíme jak se to bude malýmu líbit
@Michalka92 jestli máš možnost půjčit si od někoho šátek, tak to je asi nejlepší řešení. Některé děti nošení nemají vůbec rády a než to lámat přes koleno… Aby ti nebylo líto případné investice. Na druhou stranu šátky se pak dobře prodávají dál, pokud je to dobrá značka.
@Jitu2 no bohužel nemám od koho si půjčit šátek, myslela jsem že bych si ho koupila z druhé ruky.
Ahoj, nosítka Noiga i půjčuji na vyzkoušení, kdyby si chtěla vyzkoušet moje ![]()
Přidám se do diskuze, ať nezakládám novou podobnou…
Taky vybíráme k šátku ještě nosítko. S šátkem si netroufám zatím na záda a i do budoucna, jak bude malá chodit, tak mi přijde nosítko mobilnější.
Byla jsem rozhodnuta pro Kibi- má super vychytávky a moc se mi líbí, ale po tom co jsem zkusila i Manducu, tak jsem na vážkách.
Nadchla mne u ní možnost nastavit si bederák po obou stranách přezky a konečně mě nepolstrovaná část netlačila do kyčlí, tím, že jsem to vyztužení dostala „na správná místa“. Zkoušela jsem Ergo i Kibi, oboje mají přezku na jedné straně na pevno, takže při nošení na zádech mne na jedné straně řezal pás bez polstrování. Ale mám obavy, že z Manducy by jsme brzy vyrostli, už teď v 7mi měsících ji měla malá od kolínka ke kolínku.
Tak se jdu zeptat, zda nevíte, které další ergonomické nosítko kromě Manducy má také tuto možnost- nastavit si bederák oboustranně?
Díky za tipy ![]()
Nemáte někdo vyskoušený http://www.outdoorkids.cz/?…
na děti do 22kg předškoláci
pak je taky pěkné Kibi http://www.youtube.com/watch?…
je prý vyrobené celé v čr http://www.kibi.cz/vyrobeno-v-cr/
taky hledám radu
Maminky, prosím o vaše názory… Nosítko jsem nikdy nekupovala, ale slyšela jsem, že děti jsou v něm klidné, nepláčou
Ale jaké vybrat? Ono je třeba, aby nějak vyhovovala, ne? Chtěla bych hned od narození… Jaká jsou dobrá? Na ceně mi moc nezáleží, i když třeba do 4 tisíc bych se ráda vešla
Děkuji moc!
@Ilona.Mak píše:
@Helli.78 Tohle nosítko je moc pěknýKde koupeno?
Babybjorn určitě ne. Ať si vypadá jak chce, není to nosítko, ale příšerně drahá klokanka, ve které si dítě nemůže zakulatit záda, podsadit zadeček, ani nemá látku mezi nožičkami od kolínka ke kolínku, což jsou předpoklady zdravého nošení. Za tu cenu koupíš kvalitní ergonomické nosítko (Manduca, Kibi, Ergo, Tula, Beco, meitai nosítko atd.)
@Ilona.Mak píše:
@SlečnaDahlia No, tak jsem si to nosítko našla a z bezpečnostního hlediska vyhovuje… Odpovídá všem standardům. Vím, že jsou i jiná nostíka, která také vyhovují, ale tohle mi přijde nejlepší v tom, že je větší, než ostatní nosítka, takže sedne i manželovi.
„Bezpečnostní hledisko“ a „standardy“ zkoumají to, jestli ten výrobek není z toxických materiálů a jestli ti u toho během nošení nerupne přeska. Z toho hlediska asi není BabyBjornu co vytknout. Nezkoumají ale a neposuzují, jestli je to pro dítě vhodné k nošení, a to by tě asi mělo zajímat především. Znovu: je to jen příšerně předražená klokanka - dítě v ní nemá nožičky do M (není podsazený zadeček, špatné pro kyčle), záda se v něm nemůžou zakulatit (kvůli výztuži v zádové opěrce musí miminko držet páteř v nepřirozené poloze, hroutí se do boků, malé miminko nemá šanci položit si váhu hlavičky na hruď nosiče a hlavička tlačí na páteř, větší dítě nemá šanci si odpočinout). Je to klokanka, není to nosítko, není to zdravé nošení. Důvod, proč v klokankách zřídkakdy uvidíš větší dítě, je mimo jiné ten, že kvůli špatné konstrukci (podstata klokanky) se v něm větší dítě ani nosit nedá, protože je to pro nosiče nepohodlné. V nosítku přitom i roční a větší dítě díky rozložení hmotnosti uneseš bez problémů. Případný argument „kdyby to bylo tak špatné, neprodávalo by se to“ neobstojí, pro děti se prodává spousta standardy splňujících šmejdů s"atesty". Proč utrácet tolik peněz za něco, co je nezdravé, když za tu cenu můžeš nosit bez problémů zdravě? (ergo nosítek, které obleče i velký chlap, je celá řada)
@Ilona.Mak Názorně: to první je klokanka, to, co chceš koupit (jiný typ, ale princip je stejný). To druhé je ergonomické nosítko. Rozdíl je patrný. V jaké poloze z těch dvou bys chtěla strávit hodinu?
Největší problém BabyBjornu je ten, že se děsně snaží tvářit ergo, přitom zachovává veškeré nešvary klokanek. Snad jen ten pruh látky mezi nohama má BabyBjorn širší, takže ten „ergo dojem“ vzbuzuje u malých miminek, u jen trochu větších dětí už zase nožičky visí vesele dolů, zadeček je u všech dětí stále nepodsazený (patrno z každé propagační ilustrační fotky). Taky si na ilustračních fotkách všimni, že pokud je v něm zachyceno spící dítě, někdo mu vždycky drží hlavičku, protože kvůli absenci podsazení a zakulacených zádíček si ji nemůže položit na hruď, jak by správně mělo. I na těch ilustračních fotkách přímo od výrobce je zboku jasně vidět, jak je v něm miminko zhroucené.
Ale abych jenom nesejčkovala: Ergo, Kibi i Tula jsou stoprocentně větší (z hlediska velikosti nosiče) než Babybjorn One. Všechno to jsou ergo nosítka, všechna pořídíš v podobné cenové relaci jako Babybjorn. Babybjorn je sice promakanější, ale stále klokanka, pořád je to jen ta nejlepší možnost z těch špatných.
@Ilona.Mak píše:
@Sammy5 No, mě taky právě přijde moc fajn… I dětské obchodě, kde jsem si ho vyhlídla říkaly, že je vhodné od narození, stejně tak na jejich stránkách je tato informace…
No tak určitě ti v obchodě, kde to prodávají, neřeknou, že je to na nošení miminek úplně nevhodné, že jo. Kupodivu ti to nenapíšou ani na stránky, kde to prodávají, protože, kupodivu, mají zboží v sortimentu právě proto, aby se prodalo.
Noste si děti v čem chcete, nepředpokládám, že vás argumenty nějak zlomí. Mě jenom čistě pragmaticky zajímá, proč je někdo ochotný vyhodit tolik peněz za nezdravé nošení, když za stejné i menší peníze může pořídit ergonomické nosítko, které bude splňovat jeho požadavky (aby mohl nosit i tatínek, třeba) a přitom nebude miminku ku.vit páteř a kyčle. BabyBjorn je zpracováním sice kvalitní (barvy nejsou toxické, přezky neprasknou), ale z hlediska nošení opravdu stejně nevhodný předražený krám.
Prosím, aspoň mrkněte na www.nosenideti.cz a trochu si je pročtěte. Zvažte, jestli na tom nošení miminka (tím spíš novorozence!) v poloze, kdy mu těžká hlavička netlačí na páteř, kdy má zádíčka do tvaru písmene C a nožičky do M (tím se podsadí zadeček, záda se zakulatí, těžká hlavička leží na hrudi nosiče, nožičky jsou v abdukční poloze), přece jenom něco není. Koukněte na srovnávací obrázky miminka v nosítku a klokance.
Určitě jsem také pouze pro ergonomická nosítka. Klokanky jsou děsný, naprosto nevhodné pro děti.
@Sussannka to nosítka kolikrát mají a nejsou, takže pozor na to. Když se koukneš na to Babybjorn, tak má málo látky mezi nožičkami a pevný záda, takže fakt ergo není ![]()
@Loveme píše:
@Aiuska Tak jsem na to nosítko dívala přímo na stránkách výrobce a koukala jsem na jeho vhodnost pro mimi mi v pořádku
No to je ale strašně překvapivé, že ten, kdo nějaký výrobek vyrábí, o něm neřekne, že je nevhodný, že? Trochu kritického myšlení by to chtělo. A podívat se aspoň na jedny stránky o nošení dětí a chvilku přemýšlet.