Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Jsem ve 34tt a ted na vecer se mi obevila vyrazka ktera hrozne svedi!! ale to nejde k nicemu prirovnat.. Mela jsem pat flicku odpoledne ale nebylo to tak hrozny jako ted.. mam to na rukach , nohach , na brichu na prsach a na krku.. takze v podstate vsude.. takovy veliky ceveny fleky ktery se slevaji do jednoho , nektery jsou trochu nality jako by vodou.. vypada to jako alergicka reakce ale nema byt z ceho.. nic jsem nejedla krome rohliku odpoledne a pila jsem vodu.. nezazila jste to nektera??? Obevila jsem doma fenistil kapky ale je tam napsano ze v tehotenstvije nedoporucujou..
Tak ted vaham jestly zavolat sanitku a nechat se odvest do nemocnice ale to mi prijde prehnany kdyz se vlastne jen skrabu a osypavam se..
Maty
Ahoj Maty,
nic podobného se mi v těhu nestalo, ale určitě bych si zavolala do nemocnice, popsala jim příznaky a oni ti poradí. Za to se na tebe nikdo dívat blbě nebude, když se napřed poradíš po telefonu.
Mě osobně se nezdá ta rychlá reakce a do nemocnice bych si zajela. Určitě lepší jet i zbytečně - taky jsem byla
a sestry i doktoři byli naprosto v pohodě. A kdyby ne, ty budeš klidnější a to je pro mimčo nejlepší, ne?
Hodně štěstí a ať to nic není
Bubu
Maty - jen osypáváš- to je určitě dostatečný důvod proč si zavolat sanitku. Nechci tě strašit, ale dovnitř nevidíš, takže abys nezačala puchnout i zevnitř. Určitě co nejdřív k lékaři, neboj i v těhu se může spoustu léku, které ti pomůžou:-)
Pak písni jak jsi dopadla- držím palečky ať jsi brzo OK:-)
Pa HL:-)
Ahoj,
souhlasím s holkama, určitě zavolej do nemocnice a jeď. Jsi těhotná a cokoli neobvyklého je důvodem k lékařskému ošetření. Neváhej a jeď!
Věrka
Ahoj Maty, přesně to, co tady popisuješ, jsem měla taky. Já jsem ale nebyla těhotná, ale asi 5 týdnů po porodu. Taky jsem se z ničeho nic takhle osypala. Byla jsem na pohotovosti, tam mě napíchli na kapačku (už ani nevím s čím) a večer mi to zmizelo. Jenže druhý den jsem to měla znova. Šla jsem na kožní a doktorka mi řekla, že je to kopřivka. Že to může být třeba z ovocných čajů nebo multivitamínů. A já jsem zrovna ten mulťák pila. Předepsala mi nějakou mastičku a prášky Aerius. Brala jsem 1/2 prášku večer a za dva dny mi to zmizelo. Docela tě chápu, jak ti bylo, já jsem taky nevěděla co to je. Malou jsem kojila a bála jsem se, aby to nedostala taky. Teď se „osypávám“, jen ten multivitamín vidím. A to jsem ho v těhotenství pila normálně. Takže si raději dojdi na kožní. Já jsem byla i u obvoďačky, ta mi ale moc nepomohla.
Ahoj Petra
Ahoj Maty,
nechci tě strašit, ale může to být také problém s játry. Určitě by ti měli vyšetřit játra. Jinak přeji krásného zdravého mimíse. Hlavně klid!
Andrea
Marty,
souhlasim s vyse uvedenym, mohla by to byt, jatra. Zrovna vcera jsem to resila s tchyni - ta mela taky hrozne svedeni, protoze ji mimco tlacilo na jatra.....
Bubina
Ja mela tyden pred porodem mladsi dracice silene svedeni celeho tela. Bylo to fakt desny a bylo to zpusobeno spatnou funkci jater.
Do ctyr dnu po porodu se mi jaterni testy vratily k normalu, ale pamatuji si, ze to nebylo nic prijemneho.
L.
Urcite jdi do nemocnice, oni budou vedet, co s tim a ty budes budes mit jistotu, ze jsi nic nezanedbala.
měla jsem to přesně před rokem. Kopřivka poté přešla do fialových map po těle, vypadala jsem jak zombie.
Ale po měsíci už na těle ani vidu ani slechu.
Cím to bylo, nevím. Polítala jsem kožní, kde nevěděli co. Pomohla jen taková mastná mast. Tekutý pudr mi způsobil praskání kůže a svědění bylo ještě nesnesitelnější (spíš svědění plus kousání)…a Dithiaden.
Zpětně to tipuju na alergii na mléčnou bílkovinu. Hodně jsem tehdá jedla mléčné výrobky, sýry.
V menší míře se mi to vrátilo, když jsem se přepájela mlékem z krabice po návratu z porodnice. …dej vědět, taky bych ráda věděla, čím to je. Dodnes to vlastně nevím…
NiKina
Ahoj, připojuji se k holkkám, určitě bych zašla k doktorovi. Může to být opravdu špatná funke jater.
Já jsem to měla teď celé třetí těhotenství, svědilo mě celé tělo. Vyrážku jsem nikdy nedostala, ale přesto mě doktor dost často dělal jaterní testy, jestli je vše v pořádku. Pak jsem vypozorovala, že se mi více než jindy vysušuje kůže a tak sjem se usela po každém koupání mazat. Trochu se to zlepšilo, ale né moc. Úleva přišla, až po porodu.
Hlavně neváhej a šupajdi k doktorovi. Už jste na problémy dva, a stěmi játry to není sranda. To je klidně na hospitalizaci. Nechci Tě strašit, ale je to tak. Tak ať Ti to dobře dopadne. Dej vědět.
Hamina
no k těm játrům.
Když jsem tohle měla, žádnýho dr. to ani nenapadlo. Na gyndě by testy na játra dělal až ve chvíli, kdy by svědění přetrvávalo i po skončení vyrážky…
Takže játra v tomhle směru neřešil téměř nikdo…
NiKi
Přikláním se spíš k mléčným výrobkům, je to častá skrytá alergie u těhulí a kojících žen…
Já jsem to měla taky.U mě byla to alergie na prach.Povlekla jsem peřiny povlečením,které jsem delší dobu nepoužívala a zřejmě tam byl usazený prach.Ráno jsem se vzbudila celá flekatá a rozšiřovalo se to čím dál víc.Dostala jsem mastičku a ditiaden.Rychle to ustoupilo.
Tak se drž Katka ![]()
Kdyby to nahodou nebyla jatra, ale ekzem. Tak zkus odvar z psenicnych otrub. 10PL dej do studene vody a povar 30 min. Pak to pres cednik vlej do koupele. Synovi to pomaha snad od 14ti dni veku.
Nebo prilej do koupele silny odvar z cerneho caje nebo nekdo rikal, ze prisypava solamyl.
At to rychle prejde a neni nic vazneho.
Já jsem měla taky trochu vyrážku,ale nic velikého.Ale má kamarádka to měla docela dost,tak šla do nemocnice a tam si ji nechali!!Vyšetřili jí játra a dali něco na zmírnění!Také ji zakázali jíst ovoce!Už porodila -předčasně v 35tt!Určitě si zajdi k doktorovi!!
Ahoj Maty,
to co popisuješ vypadá na kopřivku. Mám s tím celkem zkušenosti, teda teď už naštěstí ne. Myslím , že vzít si 1 tabletu Zyrtecu či kapičku Fenistilu by uškodit nemělo, uleví se ti a vyrážka přejde. Raději se ale poraď s doktorem.
Alusha