Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, není tady někdo, kdo se alespon trošku vyzná v exekucích? Hlavně by mě zajímalo, jak se postupuje. Pokud se dá na soud návrh na exekuci a vše proběhne " v pořádku"…Exekutor jakoby „odkoupí“ dluh, který má dlužník vůči věřiteli? Dá peníze věřiteli a pak si je sám vymáhá od dlužníka? Nebo to funguje jinak? Já se v tom vůbec nevyznám. Děkuji za rady
Pokud myslíš klasikou exekuci, kterou provádí exekutorský úřad, tak ten pohledávky neodkupuje. Ale má pověření od soudu, aby za věřitele tu pohledávku vymohl, včetně nákladů, co na vymáhání měl. Je ale dneska řada firem, které se živí tím, že vykupují za nižší cenu pohledávky od věřitelů a vymáhají je po dlužnících potom sami. Máš nějaký kokrétní problém s exekutorem?
@iluzionistkaa né, exekutor Ti předem nedá prachy. Exekutor vymáhá danou částku a pak si z toho, co vymůže, odečte svoje odměny, zbytek Ti vyplatí.
To, co popisuješ jsou spíše firmy, které se zabývají vyplácením dluhů a exekucí, možná jsi měla na mysli tohle. Jde o firmy, které od dlužníka jakoby odkoupí dluh, splatí ho a následně se s dlužníkem domluví na pravidelných, pro něj přijatelných splátkách, jestli mi rozumíš. Zkus se podívat na internetu, tam toho seženeš víc, např. www.zastaveniexekuce.cz , tam mají veškeré tyhle různé dotazy pěkně zodpovězené.