Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No je to velké tak cca 2 cm? Uvnitř nic bílého nevidím ale trochu mi přijde ze to mám okolo ty skvrny takový belejsi, každopádně nevím jestli nezmatkuju ze stresu. Bílý terč je ze je to bílá část obklopena červeným flekem?
@Anonymní píše:
A když by mi nasadili atb mohu do školy?
jo, můžeš
@vokishka píše:
jo, můžeš
A je nomalni ze je to velké cca 2 č, a zda se mi ze to mám okolo takový bílý ne vevnitř
@Anonymní píše:
A je nomalni ze je to velké cca 2 č, a zda se mi ze to mám okolo takový bílý ne vevnitř
tvrdila jsi červený flek. Jestli chceš, jdi teda zítra k doktorce. Krev může být i falešně negativní, takže pokud doktorka usoudí, že je to borelioza, dá ti antibiotika. Pak klidně můžeš do školy
@vokishka píše:
tvrdila jsi červený flek. Jestli chceš, jdi teda zítra k doktorce. Krev může být i falešně negativní, takže pokud doktorka usoudí, že je to borelioza, dá ti antibiotika. Pak klidně můžeš do školy
Vypadá to nějak takhle akorát je to tak o půlku menší. A vevnitř nic bílého taky nevidím.
Dle popisu to borelioza spíš není. Píšeš, že ten flek tam máš od začátku, 2cm není nijak velké, ty erytémy u boreliozy jsou třeba 5 a více centimetrů. A vznikají až třeba po týdnu či dvou. Nabírat krev nemá smysl, já bych ti jí nenabrala. Protilátky proti borelioze se tvoří za cca 5-6 týdnů. Pokud to klidnicky vypadá jako borelioza, tak se rovnou nasazují antibiotika. Ale podle toho co píšeš si myslím, že to není.
@Lucka1111 píše:
Dle popisu to borelioza spíš není. Píšeš, že ten flek tam máš od začátku, 2cm není nijak velké, ty erytémy u boreliozy jsou třeba 5 a více centimetrů. A vznikají až třeba po týdnu či dvou. Nabírat krev nemá smysl, já bych ti jí nenabrala. Protilátky proti borelioze se tvoří za cca 5-6 týdnů. Pokud to klidnicky vypadá jako borelioza, tak se rovnou nasazují antibiotika. Ale podle toho co píšeš si myslím, že to není.
Vložila jsem sem fotku není moje, nechci sem dávat svoji, mám tak o polovinu menší flek.
@Anonymní píše:
Dobrý den, jsem mladá a zřejmě v pátek jsem chytila klíště, v sobotu jsem ho našla a vyndala. Mám tam do teď červený flek (ne moc velký) a zitra mám v plánu zajít si k doktorce. Budou mi odebírat krev? Je velká šance ze mám boreliozu nebo něco?
Prosím o rady
Pokud máš jen flíček - červený pupínek, to je po klíštěti i nenakaženém úplně normální. Má to každý… to klíště se dostane skrz kůži, takže stopy tam zůstanou skoro pokaždé. Ten boreliový flek se dělá za pár dní, je to kulatá celkem velká skvrna, obvykle světlejší uprostřed. Pokud jdeš zítra k doktorce, ona to pohlídá. Není třeba takovou paniku kvůli jednomu klíštěti, a to říkám jako člověk s neuroboreliozou, na klíšťata si dávám fakt bacha. Ale hned zůstávat „nemocná“ doma? Pokud nemáš nějaké příznaky, tak ani kdybys měla nakonec v krvi protilátky a nasadili ti atb, tak když ti nebude špatně, tak není třeba sedět doma. Hodně lidí (bohužel) boreliozu prodělá, ani o tom neví, natož nějaká neschopenka. U tebe se to případně podchytí včas, trošku klid to chce… ![]()
@Anonymní píše:Červený flek je skoro po každém klíštěti, pokud to není takový ten typický boreliozovy flek, tak podle mě nebude dělat nic a ani bych s tím k doktorce nechodila…
Mne se to teď úplně nehodí, abych pravdu řekla.. potřebovala bych do školy
@Anonymní píše:
Vložila jsem sem fotku není moje, nechci sem dávat svoji, mám tak o polovinu menší flek.
Normální flek po normálním klíštěti. Borelióza vypadá jinak.
@Anonymní píše:
No je to velké tak cca 2 cm? Uvnitř nic bílého nevidím ale trochu mi přijde ze to mám okolo ty skvrny takový belejsi, každopádně nevím jestli nezmatkuju ze stresu. Bílý terč je ze je to bílá část obklopena červeným flekem?
Ano, borelióza je bílý vnitřek.
@vokishka píše:
proč by ji nechala doma?
Já myslela třeba ten jeden den při odběru krve. U nás se to tak dělalo. Jinak ne.
Pokud bylo klíště v pátek/sobotu a po jeho vyndání se objevil menší červený flek, tak je to normální reakce a k doktorovi bych s tím vůbec nechodila. Krev po pár dnech taky neukáže vůbec nic, to trvá týdny. Flek od boreliózy se objevuje tak za 1-3 týdny a vypadá úplně jinak.
Já měla naposledy reakci na klíště dva týdny, ale byl to opravdu jenom větší červený flek kolem místa vpichu a postupně to bledlo.
@Anonymní píše:
Hele, jestli to malinko nepřeháníš s tím GDPR. To se vztahuje i na fleky? Chceš s něčím poradit, ale dáš „cizí“ flek.
A když by mi nasadili atb mohu do školy?