Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,prosím poraďte mi, podělte se o svůj názor a zkušenost.
Naše malá byla na krevních testech pro podezření na ABKM, ty vyšli hraničně pozitivní, takže pro doktory je zdravá. Máme dobrat léky, které měla (xyzal a singulair) a dostali jsme Nutrilon allergy care - dosud jí ale i ráno kojím a ten nutrilon bylo první UM, které kdy měla.
Jde mi teď o to, že před chvilkou kakala trochu hlen, spolu s normálně vypadajícím hovínkem - to nikdy neměla! Ale už jsme vypotřebovali celou krabici toho nutrilonu a dosud nic nebylo…je možný, že se to projevilo až teď? Mám to vysadit a jít zase na alergo? Co myslíte?
týjo počkej, jesliže už spotřebovala celou krabici, po tomto to nebude, nemá trošku rýmu, ?? třeba jen zadní ,?
Já sama mám tuto alergii silnou a potvrzenou ale hlenem se to nikdy neprojevovalo, spíš křeče, průjmy, atd..
Můj syn ten hlen míval když mu šla do žaludečku rýma,,,
tato alergie se může projevit i hlenem ve stolici, ale jak komu-ne každý má uplně všechny možné příznaky. My tu alergii máme taky a zrovna jsme teda hlen ve stolici ani nějak neměli, ale byla zahleněná takto celkově-pořád měla plný nosík, takže neustále odsávat.. taky máme Nutrilon Allergy care, malá teda skoro kojená nebyla, jen velmi krátce a s jeho zavedením se postupně všechny příznaky začaly vytrácet. TeĎ už je skoro v pohodě, jen sem nás trošku pozlobí ekzém. Ale je mi divné, že by se to projevilo až teĎ a s tím mlékem by právě nemělo. Zeptej se dr., to uděláš nejlíp. Rýmou to samozřejmě může taky.
Cekala bych to drive, ale kdo vi, moje dite taky melo ty reakce pozdeji. Vysadit to muzes sotva, nebo mas jeste MM? Co bys jí dala, lepsi uz jedine neocate a to mas bez receptu za 1600 kc. Davej to dal a na alergo se objednej.
No, mě je právě taky divný, že to má až dnes, když předtím celou dobu nic a já se radovala. Ohledně mého MM - no, ráno saje, kolik vytáhne - nevím
Ale rýmu nemá ani zadní, žádnou…
Jo a ty hleny ve stolici neměla nikdy
Až dneska - takové táhlé průhledné prostě ![]()
Když byli synovi 3 týdny tak začal mít ve stolici krev.Byli jsme také na testech a ty vyšli taky nerozhodně.Přesto nám doktorka začala předepisovat Nutrilon allergy care,které syn pil jednou za den a jinak jsem kojila.Nepomáhalo to,tak mi Dr. řekla at držím dietu a nejím nic co obsahuje mléko.Nebylo to jednoduché,ale i přes moji snahu nejíst nic s mlékem se to synovi nezlepšilo.Musela jsem kojení vysadit uplně a zustat jen na umělé výživě.Synovi se to okamžitě srovnalo.A od té doby už neměl problém.V 1 roce jeho života mohl pomalu přejít na obyčejný nutrilon a začít s mléčnýma výrobkama-do té doby nic mléčného nejedl.Vše bylo a dodnes je v pořádku-je mu 2,5 roku a jí vše.Tak snad bde vše v pořádku i u vás.Držím palečky. ![]()
nO A NEMOHLAS TEDA PORusit dietu ty? nesnedlas neco? Ono totiz nemusi jit jen o alergii na MM, ale i na neco jineho. Treba ryby. u nas se neprislo na to co, takze jsem presla na neocate a byl klid.
Ahoj holky, prosim o Vase zkusenosti.. Syn, po narozeni castecne kojeny, castecne UM, ale MM zacal doalova odmitat, zvracel ho a mleka ubyvalo, takze preveden na UM, objevilo se male množství krve ve stolici- preveden na Nutrilon HA, krev se jiz neopakovala.. Nicmene nastoupily zelene stolice, z vyteru vysla E. Coli, nasazena probiotika, po nekolika tydnech vytery negativni, nicmene stale zelene stolice, navstivena dalsi lekarka-meli jsme zkusit nasadit zpatky klasickou formuli mleka, HA by pry pri alergii nemelo stacit. Pri kazdem pokusu zmena- prujem ci zacpa. Z hlediska pediatra zadne reseni, zelena stolice je asi jeho normal. Ted pri dalsim pokusu o zavedeni normalni formule, stolice temer cerna, navstivena LSPP, nasazen Nutrilon allergy care a ve ct gastro poradna.. Muj dotaz zni, mate nekdo zkusenost s tim, ze by diteti nevadily jine veci s obsahem mleka, krome mleka jako takobeho, konkrétně tim myslim krome jogurtu napr. susenky kde je stopa mleka, nebo i prikrmy? Synovi je ted 10 mesicu a zmenu ve stolici a neklid zaznamenavam jen po klasicke formuli..
Ahoj - tak moji starsi holcicce stacilo cokoliv, kde byla stopa mléka. Měla vyrážku, zelenou stolici, průjem, bolesti břicha. Když se to dostalo do kontaktu s kůží - tak se ji tam objevil cerveny flek. Na prikrmy - zalezi podle toho, jestli je kupuješ nebo delas si sama. Ja jsem na to musela davat velmi dobry pozor. Ale ji vadi(lo) vic věci, takze opravdu to bylo na opatrnosti. Jo - třebas takova syrovatka, kasein - když se kouknes, uvidíš kde to všude je. Je po Nutrilon AC lepe?
Teprve nas ceka.. Odpoledne jsem ho vyzvedla v lekarne.. 9 mesicu chodim a snazim se to řešit, doktor uz na me kouka jako „zase bobky“ a dneska se se mnou doktorka bavila, jako ze nechape, ze to řeším AZ ted, ale resila jsem to celou dobu.. A stale to bylo jen- prospiva, davejte jen probiotika.. Proto jsem zacala chodit jen, ldyz byla ta stolice opravdu atypicka, tzn. seda 1× a dnes a vcera temer cerna, jinak stabilne zelena. A opravdu nekolikrat se nam stalo, ze byla jine barvy.. Ale zmena v chovani a ve stolici atd je u nej opravdu jen po podani mleka z lahvicky v klasicke formuli, v prikrmech atd jsem nic nezaznamenala, takze jsem to ani nehlidala..
Jděte na alergologii, zkusí mu testy. já nevím, jak je to s UM, vždycky jsem kojila - a držela dietu. Jo - a jogurt jsi mu zkousela? Zkus mu dat kousek mleka nebo jogurtu na kuzi - lepsi na ruku, ale opravdu jen trochu!!! a uvidíš. Nedavas mu zadne jiné pripravky - vitaminy? jako - moje holcicka ma jasnou ABKM, alergii na bilek, a spoustu dalšího - a krasne prospivala a pediatryne si taky klepala na hlavu. Az na pohotovosti, kdy tam měla krev, me privedli na to, ze to muze byt tohle. Po zmene diety klid.
Testy na alergii nejsou prukazne, to mi rekli jasne. Do roka nejmene vychazi falesne vysledky a dale muzou byt negativni, ale podstatne jsou klinicke priznaky, takze nic.. A co se jogurtu tyka, tak ty toleruje vice nez dobre, ale to taky nic nevypovida, pry i pri alergii mohou zakysane vyrobky tolerovat dobre a muzou se jim davat, dokonce i sýr tvrdy.
@AVL18 tohle ne, ale mel prujem cca 10dni po te, co pravidelne dostával mlecnou kasi (do té doby kojen, obcas zeleninu, obcas kasi) prujem trval nekolik dni, tak jsem resila s mudr. Napadla nas abkm, vysadila jsem kasi. I veskere mleko u sebe. Asi po mesici zkouska a kdyz jsem snedla celej jogurt, zase prujem. Ale u nej se projevilo az za 24h.
Takze abkm takova mirna, objevila se az celkem pozde pri pravidelném zatizeni mlikem primo ditete (cca v 6m)
Jogurty a syry se muzou u problemu s laktozoz. Jestli ty muze tak to nebude abkm
Ornwen o tom syru mi to dnes rikala doktorka z gastra, ktera nam vystavovala recept na mleko pri abkm a o tech jogurtech take, o tech mi ale rikala i doktorka ve fakultce. Myslim ze asi zalezi na tom, jaka forma te alergie to je, protoze o laktoze nerekl nikdo ani slovo za celych 9 mesicu. Opravdu nemam vypozorovano, ze by mu delalo problemy neco jineho nez mleko primo..
@Ornwen ono ja mam pocit za tu dobu, ze ta abkm muze mit snad tisice priznaku i podob, diagnostiky atd., jak tam procitam zkusenosti lidi ![]()