Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, omlouvám se za nejapný dotázek …
Když vám marodí miminko (konkrétně my 7 měsíců, horečka úspěšně srážená Nurofenem na zvýšenou teplotu 37,5-38, kašel, bolení krčku - zkrátka ho ofouklo), jak ho přes den míváte? V postýlce? Chodíte ven? Přikrýváte ho nějak?
Normálně (zdraví) je buď na zemi na pěn.kostkách nebo v lehátku, podle práce v šátku na zádech, dále v posteli při dopo/odpo bleskovým spinkání a jednou denně buď dopo nebo odpo tak minimálně 2-3hod procházka …
Teď je morůdek a je tedy takovej jakože slabší,línější (rozměj netříská do všeho kolem sebe a nehuláká na mějak o život), ale vyloženě jako spací není, má docela dobrou náladičku, takže trápit ho v postýlce se mi nechce (tam by řval) - nějakou zábavu potřebuje.
Na druhou stranu si ale říkám, že je marod, tak by se mi tu asi neměl „normálně“ prdolit po zemi nebo válet se v lehátku … má smysl mu „odpírat“ procházku, když ho poctivě obleču a zabednim proti slunku, větru atd.?
Jak marodíte s miminkama vy? Díky moc za rady!
sice jsem to nezažila, ale zařídila bych se asi takto.
Pokud nemá horečku a není plačtivý, nechala bych ho si hrát tak jak je zvyklí, na zemi či posteli - nepředpokládám, že je tam chladno..
Na procházku bych nešla, dala bych si od venku pauzu..
sice venku není zima, ale já bych nešla - raději bych se mu věnovala doma a udělal bych klidový režim..
Přeji brzské uzdravení. ![]()
Ležet nepřinutíš ani starší dítě, pokud zrovna nemá teplotu. Proto se taky nemá srážet…
Tom byl nemocný 2×, jednou v 6ti m kašel bez teplot, pak 6. nemoc v 7,5m. Hrát jsem ho nechala normálně, víc jsem se snažila ho mít v šátku, aby měl „klidovější režim. V postýlce bych ho neudržela, rozhodně by tam nebyl klid, ale řev. V postýlce od 2 měsíců přes den nikdy nebyl.
Vzhledem k tomu, že spí jedině venku v kočárku, tak jsem vyhodnotila, že spánek je při nemoci důležitější, takže ven šel. podle mě ono "nechodit ven“ spíš platí pro starší děti, protože venku lítaj. Pokud je v klidu v kočárku, přijde mi to lepší, než se plazit doma. samozřejmě bych se vyhla chodit ven v extrémním horku.
My jsme byli docela zdraví, ale pár ATB příhod máme taky. Obě holky mají navíc jen dva režimy: „ležím jako bláto“ a „dokonalé zdraví“, takže s ležením v rámci rekonvalescence byl problém obvykle od druhého dne od projevu nemoci a s celodenním pobytem doma od třetího. Když opravdu konstatujeme potřebu orazu pro některou dračici, tak ji oddělíme od druhé a předáme babi na hlídání, jedině tam jsou schopné se povalovat a odpočívat.
Kojenci bych procházku neodpírala, venku spíš zapomene, že mu není nejlépe a když se mu to nebude líbit tak to poznáš. Ale raději do parku pod stromy než na plné slunce nebo do rušných ulic. A určo ne tam, kde je spousta lidí.
Tak u nás zatím proběhla vždy jen teplota, naštěstí
. Záleží na tom jak se cítí. Když je jenom mírně zvýšená, normálně si hraje, dávám mu víc pít, ven jdeme, když není zima a nefouká vítr, na chviličku a do kočárku.
Když ale dostane horečku, většinou spí v postýlce nebo jen leží a my jsme u něj. To s ním samozřejmě ven nejdeme.
Ahoj,
procházku bych mu asi pro jednou/dvakrát nedopřála. Když ho navlečeš moc, zpotí se a ofoukne. Když málo, tak prochladne… ![]()
U nás jako klidový režim fungovali teletubbies. Jinak jsem malýho nechávala lézt jako obvykle, jenom jsem ho o trošku víc oblékla (dlouhý rukáv místo krátkého a pod.).
Ať jste brzo fit.
Byli jsme přes týden v nemocnici,malej měl průjem a v ní krev tak nám řekli že má zánět tlustého střeva a musel papat dietně,rýžový vývar ale nepapal to tak do toho vývaru mu přilívali moje odstříkané mléko tak docela začal papat pak jsme měli jít už domů ale v nemocnici chytl bacil rotavir tak blinkal a průjem zase z krví pak se to zlepšilo ale doktoři ještě dělali testy zda-li nemá alergii na kravské mléko ale to nemá a doktoři mi řekli zda-li bude krev ve stolici mám přejít na umělou stravu,krev se ve stolici zase objevila tak zkouším umělou stravu ale malej mi nic nepapá,jen to moje mlíko ze kterýho má někdy zelenou stolici a v ní krev tak jsem se chtěla zeptat,co je pro miminko 5.měsíců nejlepší na jídlo… Předem moc děkuji za rady…