Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky! Malé je 2 a půl měsíce a já na noc převlékám. Má na noc propínací overálek - kvůli přebalování. Ten měním jednou za dva dny (pokud ho nezašpiní samozřejmě), ale v něm opravdu jen spí… Po koupání jí ho obléknu a ráno svlékám. Jinak bodýčko i dupajdy nebo tepláčky měním každý den. A na procházku se kolikrát také převlékáme - asi to mám zažito od maminy, když byl brácha malej. ![]()
Taky na noc převlékáme, spí buď v propínacím overálku nebo body a spací pytel. Jinak přes den klasicky body (měním každý den) a dupajdy nebo tepláčky. Na procházky buď natáhnu kalhoty nebo i tričko ![]()
Taky převlíkám, ale kamarádka u druhého to dělala tak že po koupání dala čistébody a to měl pak celý další den. Nestíhala se pak vypravit se starším do školky tak hledala různé úspory času ![]()
Určitě převlíkat, myslím, že i pro malé mimčo je důležité, aby mělo rozlišeno jednotlivé „části“ dne. U obou dětí jsem to řešila jako u sebe, ráno převléct do domácího, když jdu ven převléknu se do „venkovního“, když jdu spát tako do nočního ![]()
Taky převlékáme.
Po koupání večer dáme propínací overalek. Ráno svléknu, dle počasí dám bodíčko plus třeba kalhoty, ponožky. Když jdeme ven, tak přiobléknu. Nechám celý den, když mi to nezesr…
A večer zase nový overalek , a tak furt dokola, každý den, každou noc…
![]()
Ahojky, převlíkání na noc - tzn. rozlišování nočního prádla až od 6m, kdy začínají mít denní a noční režim, do té doby jedou podle cyklů kojení, spaní, hraní.
Ale rozhodně převléknu, když má kalhoty - to mu dám bodýnko s dlouhým, protože spinká ve spacím pytli bez rukávků. Ráno ho v tom v pohodě nechám. Jinak převlékám průběžně, když se nepokandí skrz naskrz, tak se ublinkne nebo poslintá a v mokrém ho také nenechám. ![]()
Taky tak taky tak
.Na noc dávam dupačky(teda podle počasí) a spací pytel, ráno vstaneme a převlékáme do trička a tepláků a když jdeme ven tak dávám lepší tričko a tepláčky, na doma máme né tak pěkný jako na ven
. Dupačky na noc má tak 2-3 dny.
Ja jsem tak cca do 4m neprevlikala na noc, jenze ono to bylo tak, ze Mates byl stejne 3×denne prevleceny kvuli bliti. Kdyz prestal furt ublivat a vydrzelo mu jedno body na cely den, tak jsem zacala na noc prevlikat.
Myslim ze 2dny v tom samem jsou moc, precijen se clovek i mimino prubezne poti. Nechala bych treba to same na noc, co melo pres den, tak jako na dodelani, ale rano bych pak prevlikla do cisteho.
kozisek píše:
Ahojky, převlíkání na noc - tzn. rozlišování nočního prádla až od 6m, kdy začínají mít denní a noční režim, do té doby jedou podle cyklů kojení, spaní, hraní.Ale rozhodně převléknu, když má kalhoty - to mu dám bodýnko s dlouhým, protože spinká ve spacím pytli bez rukávků. Ráno ho v tom v pohodě nechám. Jinak převlékám průběžně, když se nepokandí skrz naskrz, tak se ublinkne nebo poslintá a v mokrém ho také nenechám.
Podle mě by dítě denní noční režim mělo mít od začátku. samozřejmě to nejde naráz. Syn se od necelého měsíce budil jen na kojení, ale až na vyjímky hned spal. v noci žádné hraní, je tma, nemluví se.
6 měsíců je strašně pozdě na rozlišování den noc.
Takhle v horku bych asi převlíkala, protože přes den by bylo mimčo méně oblíknuté než na noc asi.
Ale Majda byla na konci října, takže jsem po koupání oblíkla do čistého a byla v tom přes noc i pak přes den. Až jsem začala přikrmovat, tak se tam samo vykrystalizovalo převlíkání do „pyžama“.
U maličkého miminka bych to neřešila, dělej, jak vám to vyhovuje.
Na procházky jsem Majdu taky nepřevlíkala, na co… Stejně byla v kombinéze a pak i ve fusaku, takže čouhal jen nos ![]()
Asi tak od konce šestinedělí jsem začala mimču rozlišovat denní a noční oblečení, do tý doby bejvával v bodýčku bez rukávků + overálek nebo bodýčko s rukávama + dupačky. Vždycky po koupání dostal všechno čisté a byl v tom přes noc a další den do příštího koupání, pokud to tedy neprosr***, že
Od toho 2.-3. měsíce rozlišuju, po koupání na noc dostane čistý bodýčko bez rukávů + overálek, ráno sundám overálek, kterej mu vydrží ještě na jednu noc (tj. 1 overálek na dvě noci), a dám tričko a kalhoty nebo dupačky, tzn. ten noční overálek pak má ještě i ve dne. Když jdeme ven, tak vyměním třeba jen nové tričko, protože na doma nedávám ty „fešácký“, páč šíleně slintá a upatlá se třeba křupkama nebo při jídle … takže na ven dávám taky jiný „svršky“, přičemž „spodky“ (bodýčko-tílečko) zůstává na něm.
Taky šíleně protetuje při převlíkání (ještě i teď v 7m), ale to se nedá nic dělat … snažim se teda aspoň ty „spodky“ mu nechávat a převlíkat jen svršky.
To jsem popsala IDEÁLNÍ stav … nezřídkakdy se totiž miláček tak pokadí, že převlíkáme komplet od hlavy až k patě a mejeme záda pod vodovodem ![]()
Na tom, jaký máš systém nevidím nic špatného.
Vlastně pokud bys ho do čistého převlékala po koupání, tak to vyjde jako bys ho převlékala do nočního..
Já jsem asi také z 90% převlékala do overálku, ale pokud měníš každý den, nebo dva oblečení, je vlastně pořád v čistém, tak proč ho mordovat..
Jooo, to znám - maminka mi vždy vyzitírovala jak je malá oblečená k doktorce - jestli má hodobožové šaty..
Ale je pravda, že na doma jsem měla spíš takové neraprezentativní kousky a ven bych s tím nešla..
Převlíkáte miminko na noc? Řekla jsem si, že dokud se syn neotáčí nebo neleze, tak stejně jenom leží na jednom místě, takže se nijak nezamaže. A moje mamina mi tuhle vytkla, jak je možné, že dítě nechávám celý den a celou noc v tom samém a pak jsem v tom ještě schopná odvézt ho k doktoru. Za nich se totiž k doktoru chodilo „ve svátečním“ a na procházky skoro taky. Ale to byla jiná doba. Mě jde spíš o to převlíkání na noc. Jinak bodýčko měním každý den nebo i častěji, když proteče plena. Dupačky 1× za dva dny. A co s budeme povídat, pro něj to samotné převlíkání žádné terno není.