Prosím recept na skvělou vánočku

21311
21.12.18 10:37

Ahoj, my děláme poslední dobou tuhle, je moc dobra

https://www.ceskatelevize.cz/…lemi-sypana/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6650
21.12.18 11:05

U vánočky je to o zpracování surovin, tohle těsto potřebuje hodně péče, v robotu ho míchám klidně hodinu.

500g polohrubé mouky
250ml mléka
3 žloutky (bílky s kapkou oleje a trochou vody používám na potření)
10g droždí (pokud budete těsto vypracovávat ručně tak 35g)
10g vanilkového cukru
120g cukru krupice
120g másla
Hrst plátkovaných mandlí
1 čajová lžička soli
2 polévkové lžíce rozinek máčených v rumu (stačí něco levnějšího mě se osvědčil Havana club, jinak rozinky mám namočené dlouho minimálně týden, většinou půl roku)

Máslo se utře s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a solí. Kvásek se zadělává s trochou cukru a asi třemi lžícemi vlažného mléka. Když je máslo utřené do pěny přidá se mouka a mléko a zpracuje se do hladkého těsta, rozinky se zapracují až jako poslední aby se nerozšmelcovaly. Pak vyhynout, uplést, znovu vykynout (je potřeba průběžně pomazávat vajíčkem aby nevyschla) a nakonec posypat mandlemi. Upéct nejdřív 10 mibut na 200° a potom to stáhnout na 160° a péct cca 30 minut. Pokud nemáte troubu s programem na kynutá těsta (udrží v troubě vlhkost) je potřeba troubu před vložením vánočky zapařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
21.12.18 11:19

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
dělám tuhle, je báječná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
21.12.18 13:37

Koukni na apetit, dělala jsem jich letos podle tohodle receptu už 5 a je top!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
21.12.18 13:56
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
21.12.18 13:57

@Tichošlápek tak mame stejny recept na vanocku, je fakt dobra :) :palec: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
21.12.18 14:31

https://www.mimibazar.cz/…dinny-recept jen dávám máslo a bez aromat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
730
22.12.18 13:07
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
730
22.12.18 13:07

Děkuju všem 😚

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
730
22.12.18 13:14

@Heivka
Vypadá hodně dobře, ale jestli to nebude na mě složité :-)
Máslo se teda utře s cukrem, zadela se kvasek, smichá se to, pak to dám do pekárny na hodinu a pak až rozinky? Jak s tim kynutim, když to budu dělat v pekárně? Je tam program testo, ale ještě jsem nedělala :-)

A ještě k troubě, mám klasickou a rozbil se mi horkovzduch, můžu péct na klasiku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
22.12.18 13:27

@1Anička1 Máslo se utře s cukrem a žloutky, a nechá se udělat kvásek, když je nakynutý tak se vmíchá s moukou a mlékem a když už je těsto skoro uhnětené tak se přidají ty rozinky. Potom se nechá vykynout asi na 2,5 násobný objem. Pak se uplete vánočka a nechá se chvíli kynout upletená (když se nechá kynout málo, tak se při pečení potrhá - ale chuťově bude v pořádku). Na horkovzduch se kynuté nepeče, to mu nedělá dobře a je to pak jako šutr. Nejlepší je nechat klasiku a po vložení vánočky do trouby stříknout rozprašovačem vodu aby byla trochu zapařená (já mám na troubě program který tu vlhkost udržuje sám), těsto je pak vláčnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí