Prošlá antibiotika

57
7.7.21 16:57

Prosla Antibiotika

Zdravim, mam tu nenacate antibiotika Penbene(penicilin), bohuzelexp datum je do 05,2020, takze moje otazka zni zda uz nekdo bral antibiotika po exp dobe? Muze to nejak ublizit? (presne rok prosla jsou)… jsou to klasicke prasky, nenacate jeste. Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20906
7.7.21 17:05

A proč je chceš brát? Pokud je potřebuješ, tak ti lékař napíše nové, tohle vrat do lékárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
7.7.21 17:09
@Cenarius píše:
A proč je chceš brát? Pokud je potřebuješ, tak ti lékař napíše nové, tohle vrat do lékárny.

napsal mi je pred rokem na anginu, ale ta me presla jeste nez jsem to zacal brat, no a anginu mam i ted znova, vetsi.. a kvuli praci se jen tak k doktoru nedostanu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21646
7.7.21 17:18

V žádném případě bych neužívala jakékoliv prošlé léky a tím spíš antibiotika. Pokud máš angínu, zajdi si k lékaři, ať tě vyšetří, napíše léky a neschopenku. Nenapadá mě jediné zaměstnání, kde by člověk musel fungovat s angínou a nadopovaný antibiotiky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
7.7.21 17:19

Neublíží ti to, maximálně by to mohlo být slabší, čímž teda to může ublížit. Ale na pokrytí několika dnů než se dostanešl k doktorovi bych to riskla, samozřejmě však musíš přiznat, že tohle máš v sobě. Protože nemůžeš brát pátý přes devátý, tak se buduje alergie na ATB i resistence.
Pokud nemáš anginu často, tak bys zřejmě dostala podobný lék, takže asi bych to riskla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
7.7.21 17:20

Ale ještě existuje pohotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
7.7.21 17:25
@LaPaloma píše:
Neublíží ti to, maximálně by to mohlo být slabší, čímž teda to může ublížit. Ale na pokrytí několika dnů než se dostanešl k doktorovi bych to riskla, samozřejmě však musíš přiznat, že tohle máš v sobě. Protože nemůžeš brát pátý přes devátý, tak se buduje alergie na ATB i resistence.
Pokud nemáš anginu často, tak bys zřejmě dostala podobný lék, takže asi bych to riskla.

diky za info, mohu se jen zeptat, vlastni zkusenosti? Nebo od kud to vite ze to neublizi? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.7.21 17:25

Jako že jsi nemocná, chodíš do práce a tak podle nálady chceš začít lupat prošlá antibiotika?

Srsly?

1. nevíš jeslti máš angínu a jeslti to co řešíš je způsobeno bakteriální infekcí, tedy jestli má smysl na to brát ATB.
2. šíříš nakažlivé nemoci v práci
3. přecházení choroby a náhodné dlabání prášků ti ublížit může - včetně revmatické horečky a poškození srdce.

Mazej k lékaři, když tam zajdeš zítra a rovnou zůstaneš doma tak to ponížení příjmu nebude zas až tak velké a ke konci příštího týdne budeš moci normálně pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
7.7.21 17:52
@Michal558 píše:
diky za info, mohu se jen zeptat, vlastni zkusenosti? Nebo od kud to vite ze to neublizi? :)

Doktor mi jednou řekl, že prošlé léky jsou maximálně slabší v účinnosti. Dokud vypadají dobře, nic jim není. Ale když se ten lék začne drobit, měnit barvu apod., tak to je k nepoužití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
7.7.21 18:11
@LaPaloma píše:
Doktor mi jednou řekl, že prošlé léky jsou maximálně slabší v účinnosti. Dokud vypadají dobře, nic jim není. Ale když se ten lék začne drobit, měnit barvu apod., tak to je k nepoužití.

diky za info, pokud se to tedy vztahuje i na antibiotika, a ne jen na klasicke leky, tak by to snad melo byt v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
7.7.21 18:16

Příspěvek upraven 13.11.21 v 15:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31040
7.7.21 18:22

Konzultovala jsem s lekarnici, ze rada leku pokud je nenacata, tak mohu uzivat, funguji jak maji (resily jsme konkretne Ibuprofen a pak to tak nejak zobecnily). Nicmene zrovna ATB se pomalu rozkladaji a mnozstvi ucinne latky se snizuje. Poddavkovanim ATB pak mohou vznikat rezistence, takze zrovna ATB bych po expiraci nebrala. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.7.21 18:36
@Michal558 píše:
Zdravim, mam tu nenacate antibiotika Penbene(penicilin), bohuzelexp datum je do 05,2020, takze moje otazka zni zda uz nekdo bral antibiotika po exp dobe? Muze to nejak ublizit? (presne rok prosla jsou)… jsou to klasicke prasky, nenacate jeste. Diky.

Neordinovala bych si ani neprošlá antibiotika. A antibiotika se mají vždy dobrat, tak nechápu, že jsou načlé doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
7.7.21 19:43
@Russet píše:
Neordinovala bych si ani neprošlá antibiotika. A antibiotika se mají vždy dobrat, tak nechápu, že jsou načlé doma.

Zakladatel pise, ze jsou nenacata. A i vysvetlil proc. Ja jsem taky mela doma nenacata ATB. Kdysi jsem mivala zanet mocaku 8× rocne, tak jsem se domluvila s
doktorkou, at mi pro jistotu predepise jednu krabicku pred dovolenou, abych pripadne v zahranici nemusela shanet pohotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
7.7.21 19:47
@Michal558 píše:
diky za info, pokud se to tedy vztahuje i na antibiotika, a ne jen na klasicke leky, tak by to snad melo byt v pohode.

Já bych se třeba půl roku po expiraci nebála. Rok nevím, ale v nouzi bych to vzala.
Jenomže angina je docela vážná nemoc. Moje matka znala chlapa, co na přechozenou anginu zemřel. Takže k doktorovi co nejdříve, tahle nemoc chce klid a je infekční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová