Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Aspoň že tak…
Hledala jsem na netu než jsem tu položila dotaz a nic jsem nenašla, všude se píše jen o otravě z vajec a klobásek…
tak co kdyby byl mák nějak extra toxický, žejo…
@SibyllaTrelawney píše:Žluklý tuk. Maximálně se po. Mák je blbý, lepší koupit, ochutnat a zpracovat. Umletý každopádně.
Jsem blbá. Pekla jsem buchty, udělala náplň z máku - byla hořká. Pak jsem študovala obal a mák byl rok!!! prošlý. Zkusila jsem toho asi 2 lžičky. Otázka zní… umřu nebo se jen po.eru?Samozřejmě jsem to vyhodila… buchty jsou nakonec povidlové a tvarohové…
Ze dvou lžiček budeš mít tak maximálně pachuť v puse, jinak se ti nic nestane.
Můžeš jen litovat dobré buchty
Mák obsahuje hodně oleje, takže žlukne poměrně rychle. Jestli si na něj potrpíš, doporučuju koupit mlýnek a mlít ho začerstva…
@SibyllaTrelawney Neboj, nic se nestalo. To bys musela sníst celý pytlík i s obalem ![]()
Neumřeš, ale je to hnusné.
Má to nějaké negativní zdravotní účinky, ale v dlouhodobém hledisku - tedy pokud budeš jíst žluklé potraviny pravidelně, tak to je blbej nápad.
Jinak mák je nejlepší kupovat čerstvej, lokální a na podzim a uchovávat ho v mrazáku - oxidace tuků pokračuje i v mraze, ale pomaleji. Mlít jen těsně před použitím a v množství, které spotřebuješ.
Spis nez strevni potize bych cekala zlucnikovy, ale rozhodne ne ze 2 lzicek.
Osobne bych si dala loka nejakeho bylinneho alkoholu, becherovku nebo tak neco, uplne idealne svedsky kapky.
@Ou píše:
Jinak mák je nejlepší kupovat čerstvej, lokální a na podzim a uchovávat ho v mrazáku - oxidace tuků pokračuje i v mraze, ale pomaleji. Mlít jen těsně před použitím a v množství, které spotřebuješ.
Jo, to jsem se dočetla, když jsem se snažila teď o tom něco zjistit. Budu to tak už dělat.
@P4ja píše:
@SibyllaTrelawney Neboj, nic se nestalo. To bys musela sníst celý pytlík i s obalem
Já jsem ten úvodní dotaz trochu nadsadila samozřejmě, ale zajímalo mě, jestli ten mák třeba neobsahuje nějaké nebezpečné toxiny, o kterých jsem se ještě za svůj život nestihla dovědět… ![]()
@Ba-stet píše:
Můžeš jen litovat dobré buchtyMák obsahuje hodně oleje, takže žlukne poměrně rychle. Jestli si na něj potrpíš, doporučuju koupit mlýnek a mlít ho začerstva…
Já jsem ho mlela, akorát ne za čerstva, ale za prošla…
Melu vždy před až před použitím. Teď jsem dlouho nic makového nedělala a nějak mi nedošlo, že pytlík, co byl ve spížce už měl být spotřebovaný nebo vyhozený.