Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Tak dneska jsem zjistila, že jsem prckovi dávala asi tak necelý měsíc prošlý SUNAR
. Vždycky jsem koukala na datum spotřeby, ale tohle mi nějak uniklo
. Měl expiraci do 26.1.2011. Holky myslíte, že jsem mu tim nějak extra ublížila? Je mu už rok a srajdu neměl ![]()
Ach jo, normálně všechno kontroluju ![]()
Ahoj, ja si myslim, ze pokud to byl jen mesic,tak jsi mu urcite neublizila. ja dcerce taky jednou dala omylem prosly Sunar a to nebyl v akci, fakt jsem si to zapoomnela zkontrolovat, bylo ji kolem roku a pul.prcek bude urco v pohode.kdyby to byl rok prosly,tak bych asi plasila,ale takhle to bude ok. jestli nema srajdu,tak bude v poho. dej mu probiotika a bude to dobry. priste vse kontrolovat, taky jsem uz poucena ![]()
ted cucim , ze jsem zpravu spatne precetla.no jo, spankovy deficit
tak jestli byl prosly jen cca 2 mesice tak klidek. ![]()
Jo buď v klidu, je to minimální doba trvanlivosti
Kdyby byl již špatný, prcek by měl problémy. ![]()
Opravdu prošlý a zkažený Sunar poznáš, trošku zešedne, zdrcne se a smrdí.
Holky - zkušenost z okolí - zaměstnanci lékáren, magistři pracující na odděleních nemocnice, ael i jiní zdrav. pracovníci normálně kupují prošlé kaše, UM a pod. Nic tomu není a klidně i půl roku prošlé.
dokonce, což jsme byla i překvapena že až 6 měs PROŠLÉ léky nejsou vůbec problém.
Jde hlavně o marketing.
Markit.Hl píše:
Holky - zkušenost z okolí - zaměstnanci lékáren, magistři pracující na odděleních nemocnice, ael i jiní zdrav. pracovníci normálně kupují prošlé kaše, UM a pod. Nic tomu není a klidně i půl roku prošlé.dokonce, což jsme byla i překvapena že až 6 měs PROŠLÉ léky nejsou vůbec problém.
Jde hlavně o marketing.
no je pravda, ze jsem a to v lekarne!! koupila pro tehdy 6ti mesicni dcerku prosly prikrm, samoo ze jsem to sla vratit a vymenili mi to,ale stejne.bylo to nekolik mesicu prosle ![]()
Markit.Hl píše:
Holky - zkušenost z okolí - zaměstnanci lékáren, magistři pracující na odděleních nemocnice, ael i jiní zdrav. pracovníci normálně kupují prošlé kaše, UM a pod. Nic tomu není a klidně i půl roku prošlé.dokonce, což jsme byla i překvapena že až 6 měs PROŠLÉ léky nejsou vůbec problém.
Jde hlavně o marketing.
Presne tak - ne, ze bych si v tom nejak zvlast libovala, ale rozhodne 3mesice prosle kapky do nosu nebo Paralen nevyhazuju. Kupovat prosle veci uz v krame by se mi teda pricilo, ale jinak doma to moc neresim. Treba nechapu, proc by se mela susena nemlecna kase spotrebovat do 14 dnu po otevreni. Mam ji otevrenou proste dokud ji nespotrebujeme, a jeste nikomu nic nebylo.
Nekdy se mi nashromazdi treba jogurty - mladochovi bych to asi nedala, ale ja jogurt prosly 3 dny snim uplne v pohode a manzel taky ![]()
beruska7908 píše:Markit.Hl píše:no je pravda, ze jsem a to v lekarne!! koupila pro tehdy 6ti mesicni dcerku prosly prikrm, samoo ze jsem to sla vratit a vymenili mi to,ale stejne.bylo to nekolik mesicu prosle
Jde hlavně o marketing.
Tak tady byla velká chyba. Ze zákona to NESMÍ prodávat. Ale prosebe to berou.
Markit.Hl píše:beruska7908 píše:Tak tady byla velká chyba. Ze zákona to NESMÍ prodávat. Ale prosebe to berou.Markit.Hl píše:no je pravda, ze jsem a to v lekarne!! koupila pro tehdy 6ti mesicni dcerku prosly prikrm, samoo ze jsem to sla vratit a vymenili mi to,ale stejne.bylo to nekolik mesicu prosle
Jde hlavně o marketing.
no ja jsme takova, ze se hned ozvu
ted jsou holce tri roky a jestli nekde sni dva dny proslej jogurt, samo ze omylem,tak neplasim, pac venku saha na vsechno mozny
ale tehdy coby vykulena prvomatka u malyho mimina jsem byla pekne v soku.a jeste v lekarne.jsem nechapala. ![]()
I já můžu potvrdit že ve zdravotnických zařízeních se expirace léků pokud nejsou injekční nijak extra neřeší.I Nitroglicerin jsme dávaly když byl třeba půl roku prošlej… ![]()
Je to v rámci šetření ![]()
Pochybuju, že bys mu tím ublížila… jenom to prostě třeba nemělo tu výživovou hodnotu, co by mělo mít, ztratilo to ty „prospěšné věci“
, co to za normálních okolností má… Jako když dáš den dva prošlý jogurt - není zkažený, rozhodně se dá jíst, ale „živé lakto-potvory“ už veškeré žádné.
Zkažený Sunar bys poznala i bez podívání na etiketu.
Přesně jak píšou holky…já jsem taky plašan, ale toto bych neřešila
ale jinak taky pořád a systematicky všechno kontroluju ![]()
Jinak holky k těm otevřeným kaším, mlíkům-já četla, že když je napsáno, že se má spotřebovat třeba do 14 dnů-tak je to prý proto, že po této době se v tom shromažďují plísně
![]()
Ale je fakt, že to bysme nesměly mít doma načatou mouku, cukr, koření -nic
![]()
Tak nevim, co je na tom pravdy ![]()
My taky kaše zděláváme a nekoukám na to jestli jsou otevřené 14 dní nebo 3 týdny.Jelikož jich malá má asi 4 různé příchutěmtak to moc ani nejde ![]()