Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, snědla jsem několik koleček tvrdého salámu „Bačajka“ a až potom jsem si všimla, že je už 12 dní po datu „spotřebujte do“ a to byl už i otevřený… chutnal ale normálně a ani žádná plíseň na něm nebyla… ted mám strach co mi z toho může být, jestli to mám radši vyzvracet nebo co
co myslíte?
abych neměla nějakou salmonelu nebo něco..
Ahojky, pokud nebyl zelený a vyloženě nesmrděl, tak bych se nebála… ![]()
Pokud byl v chladu tak bych se toho nebála. Je tam naspaná min. doba spotřeby. max. doba spotřeby je delší ![]()
Te to max prozene. K tomu je to minimalni spotreba, ne max. Neboj ![]()
@PaFi píše:
Ahoj holky, snědla jsem několik koleček tvrdého salámu „Bačajka“ a až potom jsem si všimla, že je už 12 dní po datu „spotřebujte do“ a to byl už i otevřený… chutnal ale normálně a ani žádná plíseň na něm nebyla… ted mám strach co mi z toho může být, jestli to mám radši vyzvracet nebo coco myslíte?
Já si myslím, že to řešit nemusíš. Maximálně ti bude špatně. Ale jestli tomu nic nebylo, tak to asi nebude žádná tragédie ![]()
@PaFi píše:
Ahoj holky, snědla jsem několik koleček tvrdého salámu „Bačajka“ a až potom jsem si všimla, že je už 12 dní po datu „spotřebujte do“ a to byl už i otevřený… chutnal ale normálně a ani žádná plíseň na něm nebyla… ted mám strach co mi z toho může být, jestli to mám radši vyzvracet nebo coco myslíte?
pokud by tam byla salmonela, tak by nečekala až salám projde
Pokud by byl salám zkažený, tak bys to zcela určitě poznala na chuti
@PaFi píše:
Nebála bych se. Potraviny se nezkazí hned po datu spotřeby, pokud jsou dobře uchovávány. Navíc je to datum min. spotřeby a suchý salám vydrží déle než třeba šunka. Tchán podniká v uzeninách a normálně párky, atd. jí ještě pár dní po skončení data spotřeby.
@Elinečkaaa píše:
Já si myslím, že to řešit nemusíš. Maximálně ti bude špatně. Ale jestli tomu nic nebylo, tak to asi nebude žádná tragédie
no špatně tak leda z nervů, jestli se neotráví ![]()
Suchy salam ma byt ulezely a poradne vyschly, cerstvy stoji za starou belu ![]()
Příspěvek upraven 04.06.13 v 17:22
U suchýho samálu bych se nebála, vždyť plno lidem visí něco podobného ve spíži bez obalu, postupně se odřezává a nikdo ani neví, jakou měl minimální trvanlivost.
Jak všichni píšou, pokud chutnal normálně, tak ti nic nebude, max zkažený žaludek. já někdy před 7 lety dostala od tety na cestu makrelu, bylo zrovna horko, já ji měla 5 hodin ve vlaku, a já blbka ji snědla doma..no týden mi bylo jak v 1: trimestru těhotenství
naštěstí nic horšího. takže ze salámu skladovanýho v lednici bych obavy neměla ![]()
Kdyz uz se tu resi ta minimalni doba, do kdy si myslite, ze je treba dobra limonad? Muz dela ve velkoobchode a kdyz jim u neceho konci minimalka, muzou si to brat domu zadarmo, ted navozil dzusy relax, ruzne druhy, kde minimalka koncila ted v kvetnu, takze tem si myslim nic nebude a pijeme je normalne, pak jeste nejaky limonady a ty jsou treba s minimalkou do 3,4(2013) jak dlouho myslite, ze jsou jeste pozivatelne?
Já se toho teď tak přehnaně bojím, protože jsem kdysi měla salmonelu po zkaženém nanuku a byl to nezapomenutelný zážitek
vždycky dávám na trvanlivost pozor a teď toto… zvlášť jak se všude řeší, že když má něco minimální trvanlivost, tak je tam rezerva, ale tady bylo spotřebujte do data uvedeného na obalu, což je prý horší..