Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No pokud neverite lekarum. Pak uz jedine co jste delali doted nebo nejaky lecitel, homeopat, cinska medicina atd. atd.
Do této chvíle jsi neotěhotněla, zřejmě proto, že nemáš ovulaci, takže jsi dostala lék na její vyvolání. A protože jdeš na inseminaci, tak chodíš do caru. Proč se teda léčíš, když nechceš brát léky? Kontrolovaná budeš, takže na případné komplikace přijde. On je to sice dryák, ale funguje spolehlivě a při kontrole lékařem je to bezpečný lék.
@Janli píše:
Do této chvíle jsi neotěhotněla, zřejmě proto, že nemáš ovulaci, takže jsi dostala lék na její vyvolání. A protože jdeš na inseminaci, tak chodíš do caru. Proč se teda léčíš, když nechceš brát léky? Kontrolovaná budeš, takže na případné komplikace přijde. On je to sice dryák, ale funguje spolehlivě a při kontrole lékařem je to bezpečný lék.
Ovulaci mivam mám už dítě první přirozeně, chyba je v novem partnerovi, (musíme mít dárce), měla jsem podle výsledků nižší LH, ale jen o malinko takže na základě toho se tak dr. rozhodl.
Da se udelat inseminace bez toho. Ale bylo by fajn se na tom s doktorem domluvit a nedelat to za zady. Proc jsi mu to nerekla? Bala ses? Neboj, on ti hlavu neutrhne. A kdyby s tim mel problem, no tak si najdes jineho. Pokud normalne ovulujes a nemovas s tim problem, tak to fakt jde i bez toho. Chodis na kontrolu ovulace ultrazvukem, jsem pochopila, takze ovulaci mas pod kontrolou…
@suvik píše:
Da se udelat inseminace bez toho. Ale bylo by fajn se na tom s doktorem domluvit a nedelat to za zady. Proc jsi mu to nerekla? Bala ses? Neboj, on ti hlavu neutrhne. A kdyby s tim mel problem, no tak si najdes jineho. Pokud normalne ovulujes a nemovas s tim problem, tak to fakt jde i bez toho. Chodis na kontrolu ovulace ultrazvukem, jsem pochopila, takze ovulaci mas pod kontrolou…
Nevěděla jsem že ten lék je takové svinstvo, co může nechávat i trvale následky, proto jsem nic neřekla. Řeknu mu pravdu až půjdu na ultrazvuk. Snad budu mít ovulaci i přirozeně a tento cyklus bude možná inseminace.
@Anonymní píše:
Snažíme se o dite, doktor mi předepsal clostilbegyt, mám strach to brát, mám obavy že budu mít nějaký blbý stav, nebo hůř budu muset do nemocnice.Co pak říct doktorovi až půjdu na ultrazvuk? Rozhodla jsem se že to brát nebudu, je to pro mě příliš proste:(. Dá se udělat inseminace i bez toho? Jak nahodit přírozene ovulaci?
tak to neber, to je přece jen na Tobě. Pokud nemáš ovulaci tak bez hormonů to nepůjde ![]()
Pokud normálně ovuluješ, tak to dr. prostě načasuje na ten folikul, co ti tam normálně dozraje. Šance nižší, ale zas snižuješ riziko vícečetného těhotenství. Doktorovi bych to ale řekla, že máš zájem o inseminaci v nativním cyklu i s vědomím, že je šance na úspěch nižší. Pokud bude jinak vše OK, počítej nějakých 15-20 % na cyklus..
Pri dalsi kontrole rekni lekari ze s tebou zahazuje cas protoze kasles na to co ti rika a predepusuje. On resi tvuj problem. Mas neplodneho partnera a potrebujes darce, je vazne takovy problem zvysit sanci ze otehotnis pouzitim clostilu? Zvladla to uz tisice a tisice zen brat 1 cyklus.
Já v tom nijak dramatickej problém nevidím. Každý má holt tu hranici jinde. Kdyby neovulovala a odmítala léky na ovulaci, tak se neplodnost léčí dost blbě, ale u ní problém není. U mně tedy doktoři na začátku taky navrhovali jen nativ, když jsem ovulovala. A naopak, když už jsem měla za sebou léčby roky a věděla, jak se mnou hormony cloumaj, tak jsem na rovinu řekla, že bych to ráda zvládla co nejpřirozeněji, neb už jsem toho do sebe za svůj život narvala dost, a všichni to respektovali a jeli jsme v nativech. Akorát jsem teda s doktorama na rovinu probrala své postoje, prokonzultovala jsem s nima pro a proti a nenechala jsem si předepsat léky, který bych po pročtení příbaláku hodila do koše a pak předstírala, že je vlastně poctivě beru, akorát nezabírají.
Ja to tez chapu, a to jsem se lecila pro neplodnost a Clostilbegyt brala. Ale riziko vicecetneho tehotenstvi ten lek proste ma. Zvysi sanci na dozrani folikulu, to ano, ale nekdy dozraje folikulu vice. A pokud zakladatelka normalne ovuluje, neni v tom dle me problem, udelat inseminaci v nativu. Moje svagrova ma takto (clomifen) dvojcata. Donosila nastesti normalne a deti porodila zdrave, ale vicecetne tehotenstvi s sebou nese mnohem vyssi riziko komplikaci nez bezne tehotenstvi, takze se da pochopit, ze nekdo tohle riziko podstupovat nechce.
@suvik píše:
Ja to tez chapu, a to jsem se lecila pro neplodnost a Clostilbegyt brala. Ale riziko vicecetneho tehotenstvi ten lek proste ma. Zvysi sanci na dozrani folikulu, to ano, ale nekdy dozraje folikulu vice. A pokud zakladatelka normalne ovuluje, neni v tom dle me problem, udelat inseminaci v nativu. Moje svagrova ma takto (clomofen) dvojcata. Donosila nastesti normalne a deti porodila zdrave, ale vicecetne tehotenstvi s sebou nese mnohem vyssi riziko komplikaci nez bezne tehotenstvi…
Ale tomu se předchází folikulometrií a hlídáním počtu folikulů. Vícečetné těhotenství je komlikace v případě, že je lékař lempl a pacientku nesleduje.
@Janli ale vícečetné těhotenství hrozí, i když narostou 2-3 folikuly, což je přesně účel, proč se dává Clostilbegyt normálně ovulující ženě. Osobně znám takhle „clostilbegytová dvojčata“ dvoje. Jednou ze dvou, jednou ze tří odsledovaných folikulů. Oboje narozená dost předčasně. Jinak dalším z hlediska otěhotnění nežádoucím jevem je to, že Clostilbegyt dost často snižuje výšku děložní sliznice.
@Janli píše:
Ale tomu se předchází folikulometrií a hlídáním počtu folikulů. Vícečetné těhotenství je komlikace v případě, že je lékař lempl a pacientku nesleduje.
A jak to presne v pripade IUI myslis? Ze kdyz narostou dva folikuly, tak se neprovede? Samozrejme, ze ano. I v pripade tri folikulu. Protoze jde o zvyseni sance, ze nejaky folikul bude oplodnen. Stat se muze, ze se oplodni oba. V pripade jednoho folikulu mas sice nizsi sanci na tehotenstvi, ale jasne dane, ze dvojcata se ti prihodi maximalne jednovajecna, dilo nahody.
Kamaradka mela po Clostilu deset folikulu. Mela ho poprve, beznou davku, reagovala nadmerne. Tam presli rovnou na IVF a odber vajicek. Doktor to nemohl dopredu ovlivnit, mela fakt beznou davku.
Plus jak pise ugluk, ovlivnuje to i vysku sliznice, v nativu tohle neresis. Dela se to pomerne casto, zvlast u pacientek normalne ovulujicich.
Ale chybu vidim v tom, ze to neprobrali dopredu. A chyba by byla tajit, ze jsem lek nebrala.
Snažíme se o dite, doktor mi předepsal clostilbegyt, mám strach to brát, mám obavy že budu mít nějaký blbý stav, nebo hůř budu muset do nemocnice.Co pak říct doktorovi až půjdu na ultrazvuk? Rozhodla jsem se že to brát nebudu, je to pro mě příliš proste:(. Dá se udělat inseminace i bez toho? Jak nahodit přírozene ovulaci?