Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
měla bych dotaz na všechny mamiky,co říkáte na protekci u porodu? Moje skoro tchýně,mi nabízela,jako býv.zdravotní sestra,tedy znalá situace,že mi domluví lepší péči,je tedy pravda,že když jsem rodila poprvé,měla jsem svého doktora u sebe,tedy s ním jsem se vůbec na ničem nedomlouvala,jen jsme mu ráno volala,že asi rodím a on,že ať jedu do nemocnice,že se pak za mnou staví,ale nijak zvláš jsem jeho péči nepotřebovala,byl tam super pers.a ten se o vše staral,tedy nakonec jsem rodila císařem a ten nařídil mého gyn.otec taky lékař,měl službu tak asi proto,po detailech jsem teda nepátrala,ale u druhého porodu fakt nevím pořád hledám kde rodit a mám tuhle možnost,nejsem protekci nakloněná,taky jsem to babičce odmítla,ale teď nevím jestli to nemám využít,dokonce mám možnost „protekce“ ve dvou porodnicích,tak teď co s tím,jet tam anonymně,nebo jako něčí známá,díky za Vaše názory a případné zkušenosti ![]()
Já bych se bála, že jako protekční si mě budou všímat víc, než je zdrávo… A pro normální porod je lepší spíš klídek a minimum zásahů. ![]()
Záleží na tom, co od porodu očekáváš a zda se na tom shodneš s personálem porodnice.
Pokud preferuješ standardní péči, která je v porodnici běžná, tak nevidím důvod k „protekci“, pokud preferuješ něco jiného, než na co jsou v porodnici zvyklý, tak ber jakoukoliv pomoc, která se naskytne, protože dohadovat se pak s někým, že třeba nechceš nějaké zákroky nebo je naopak vyžaduješ a oni se s tebou budou hádat, že ne, mi přijde přímo při porodu v bolestech zbytečné a přitěžující.
Ze zkušenosti vím že v nemocnici se hodně dívají na lidi „od známých“ a lidi s titulem a co si budem nalhávat chovají se líp…pokud ta možnost je neodmítla bych, pohoršit ti to nemůže spíš naopak…
No záleží, co přesně by ta „lepší“ péče znamenala… Celkem bych se bála přehnané péče, jak psala Pipet.
@jannaa píše:
měla bych dotaz na všechny mamiky,co říkáte na protekci u porodu? Moje skoro tchýně,mi nabízela,jako býv.zdravotní sestra,tedy znalá situace,že mi domluví lepší péči,je tedy pravda,že když jsem rodila poprvé,měla jsem svého doktora u sebe,tedy s ním jsem se vůbec na ničem nedomlouvala,jen jsme mu ráno volala,že asi rodím a on,že ať jedu do nemocnice,že se pak za mnou staví,ale nijak zvláš jsem jeho péči nepotřebovala,byl tam super pers.a ten se o vše staral,tedy nakonec jsem rodila císařem a ten nařídil mého gyn.otec taky lékař,měl službu tak asi proto,po detailech jsem teda nepátrala,ale u druhého porodu fakt nevím pořád hledám kde rodit a mám tuhle možnost,nejsem protekci nakloněná,taky jsem to babičce odmítla,ale teď nevím jestli to nemám využít,dokonce mám možnost „protekce“ ve dvou porodnicích,tak teď co s tím,jet tam anonymně,nebo jako něčí známá,díky za Vaše názory a případné zkušenosti
Neodmítej… v tomto případě ta trocha protekce není nikdy na škodu… ![]()
A já bych toho klidně využila. Mně pomohlo už jen to, že za mnou přišla na návštěvu kolegyně z práce, která roky dělala porodní asistentku v naší nemocnici. (Ale fakt jsem jí o přímluvu neříkala, spíš jsem si to s ní posléze spojila). Já měla mít plánovaného císaře další den (a už jsem ležela na gyndě kvůli tlaku), tak za mnou ještě chtěla zajít před porodem. No - jenže porod se rozjel sám o den dříc, tedy už mne nezastihla, už jsem byla na sálech, sestřička mi jen vyřídila pozdrav a fakt byl přístup lepší.
A po císaři jsem dostala protekční samovstřebávací stehy. ![]()
@jannaa píše:
měla bych dotaz na všechny mamiky,co říkáte na protekci u porodu? Moje skoro tchýně,mi nabízela,jako býv.zdravotní sestra,tedy znalá situace,že mi domluví lepší péči,je tedy pravda,že když jsem rodila poprvé,měla jsem svého doktora u sebe,tedy s ním jsem se vůbec na ničem nedomlouvala,jen jsme mu ráno volala,že asi rodím a on,že ať jedu do nemocnice,že se pak za mnou staví,ale nijak zvláš jsem jeho péči nepotřebovala,byl tam super pers.a ten se o vše staral,tedy nakonec jsem rodila císařem a ten nařídil mého gyn.otec taky lékař,měl službu tak asi proto,po detailech jsem teda nepátrala,ale u druhého porodu fakt nevím pořád hledám kde rodit a mám tuhle možnost,nejsem protekci nakloněná,taky jsem to babičce odmítla,ale teď nevím jestli to nemám využít,dokonce mám možnost „protekce“ ve dvou porodnicích,tak teď co s tím,jet tam anonymně,nebo jako něčí známá,díky za Vaše názory a případné zkušenosti
Neodmítej… v tomto případě ta trocha protekce není nikdy na škodu… ![]()
co se doktoru tyka tak mam pocit ze dneska bez protekce covek ani neporodi
ale zalezi asi taky jak kde…kazdopadne ja bych to brala vsema dvaceti ![]()
Já bych to neodmítla - přiznávám, že ji občas využívám a hodí se a je to prostě znát, pokud jsi něčí známý. Při porodu bych zase poprosila dotyčnou osobu, ať se na patřičné oddělení zastaví a „upozorní“ na mě. Zatím jsme to použili v případech, kdy jsem potřebovala rychle nějaký krevní test s okamžitým výsledkem, předepsat lék na předpis, nebo dřívější termín na ošetření
. Snažím se toho nezneužívat, ale někdy se to opravdu hodí.
Já bych neodmítla. Rodila jsem v porodnici kde dělá moje sousedka, ne tedy PA, ale sestřičku na neonatologii. Byla jsem po císaři, tak se první a druhý den ráno stavila za malým na novorozenecké a pak už syna znaly všechny sestřičky a kdykoliv jsem potřebovala pomoct s kojením i v noci, vždy pomohly. Neříkám, že jinak by to neudělaly, ale prostě věděly kdo jsem. Bylo to příjemné a věděla jsem, že je o syna dobře postaráno než jsem se vzpamatovala - měla jsem málo železa tak jsem byla taková furt na omdlení.
Příspěvek upraven 31.05.12 v 09:26
@Pipet píše:
Já bych se bála, že jako protekční si mě budou všímat víc, než je zdrávo… A pro normální porod je lepší spíš klídek a minimum zásahů.
přesně tak. hlavně lékaře bych si u porodu fakt neplatila, neb by měl pocit, že musí něco předvést - třeba ten císař a o to fakt nestojím. svou PA bych tam třeba měla už ráda.
já si zaplatila dulu a bylo to ideální, chovali se k nám s respektem a bylo vše ok, doktora jsem tam skoro nepotřebovala, jen na dva stehy.
no všechno má svý pro a proti… na porodnici jsem dělala, a obě svoje děti tam porodila, a „protekceů ve smyslu toho, že mě tam všichni znali nebyla vůbec k zahození, neboť v Motole bylo zrovna šíleně moc porodů a minimálně mi to dopomohlo k tomu, že mi dali místo rovnou na šestinedělí, protože jinak se v té době pomalu dávaly maminky i na gyndu, a postupem času a propouštěním maminek s dětmi se zase dávaly na šestinedělí k miminku, protože prostě bylo strašně moc porodů. takže pokud bych byla "neznámá“, mohlo by se stát, že strávím 1-2 noci na gyndě bez miminka, za kterým bych mohla jen chodit na dětský.
a to bych teda nechtěla!!!!!!!
(mj. taky proto, že starší syn byl nedonošený a byl beze mě 5dní, resp. těch 5dní jsem za ním mohla jen 3× denně docházet na neonatologii, než nás dali spolu na intermediální roaming-in. docela jsem tím trpěla, i dlouho po tom, takových 6měsíců určitě, pořád se mi to okolo porodu promítalo…
i proto jsem chtěla holčičku mít co nejdřív u sebe.
jo takže za mě protekce v porodnici určitě ano. ovšem bacha, za porod se někdy i platí, a to tak od 2000,– pro obyčejného „mlaďocha“ až k 10.000,– i víc pro „starýho“… samozřejmě se to nikde nepíše.
díky všem za názory,ještě to proberu s přítelem,on je také názoru,že když o mě budou vědět od koho jsem tak,bude to lepší,no vzhledem k mé diagn.těhot.cukrovka a první porod císař,tak bych o té „lepší péči“ asi měla uvažovat víc,no uvidím,je tedy fakt,že by to klidně mohlo být i naškodu,ale kdo ví na koho člověk narazí,né všechny sestry a PA a doktoři se navzájem můžou