Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@kubykula Tak ja ho dala dceri ve druhe tride, protoze si ho strasne prala. Ale brala si ho vicemene jenom na vikendy k babicce. Do skoly v te dobe vubec.
Mě se stalo něco podobnýho sem byla se švagrovou u doktora a dala tomu staršímu na hraní mobil a by byl v poho ona byla s tím menšídocela dost dlouho na vyšetření. Já tam byla ještě s mojema dětma ty si hrály u stolečku a malej seděl tak 3 židličky od nás. Chvilu tam seděla ženská a pak za ním šla, že si potřebuje zavolat ale takovým tonem a že ať mu ten mobil na chvilu dá. Jako sem na ni vyjela už mu ho pomalu brala z ruky a ještě mi řekla co se stárám, že ona si potřebuje zavolat. Sem jí řekla ať si zavolá s okna
Baba se sebrala dost dotčeně a odtáhla ale měla sem z toho pocit, že by mu ten mobil aji šlohla. Jako, že se třeba nezeptala s kým tam je nebo tak něco. Já nemám problém pučit lidem mobil, kdyby něco ale měli by si o to říct aspoň trochu slušně a ne se nablit na dítěti.
Ještě bych pochopila, že si potřebovala zavolat ale já osobně bych se šla revanšovat aspoň bych mu koupila čokoládu nebo tak něco a s rodiči bych se domluvila na tom kreditu nebo volných minutách. Mě osobně taky kámoška vyprskla celej kredit
ale měla zájem mi to vrátit. Já to nechtěla řešila zrovna stěhování od chlapa tak sem byla ráda, že sem pomohla ![]()
Tak jsem si teď vzpoměla, že nam se stalo neco podobneho, sedel muj chlap na lavičce a četl si zpravy na mobilu, byli jsme na hřišti a já koukám k němu najednou přiskočila ženska a začala se rozčilovat. Tak jsme se ho ptala co chtěla a on, že pujčit mobil, on jí ho nepujčil a ona se tam na neho rozeřvala, že má vlastní simku a potřebuje si jen zavolt tak jakto, že jí ho nepůjčí
.
No to jsou věci teda…tak zakladatelko, budeme určitě všichni rádi, když napíšeš jak to dopadlo. Já bych snad zavolala i na to volané číslo - no mě by fakt nenapadlo, že jsou lidi takový drzosti schopný.
Jo a já bych se té „známé“ ještě zeptala, jaké má pocity při tom, když v podstatě OKRADE a OŠIDÍ DÍTĚ! Ale podobné vyžírky asi spávají úplně klidně… ![]()
@josinkaa @Riky69 Vůbec bych neřešil, co by kdyby. Mobil nepůjčuju, a už vůbec ne neznámým nařvaným lidem.
@eumedon
S tím souhlasím já taky ne ale někteří se neštítí si to vynutit na slabším v tomto případě na dětech ![]()
@josinkaa píše:
@eumedon
S tím souhlasím já taky ne ale někteří se neštítí si to vynutit na slabším v tomto případě na dětech
Na slabším?
Trestní zákoník, § 175 odst. 1
Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem.
@eumedon A tvoje dítě taky umí takhle hezky odcitovat paragrafy? Pochybuji. Děti se větsinou neumí proti takovým lidem bránit.
@74paja píše:
@eumedon A tvoje dítě taky umí takhle hezky odcitovat paragrafy? Pochybuji. Děti se větsinou neumí proti takovým lidem bránit.
Tím spíš by měl být potrestán pachatel, který toho zneužívá.
Ještě jeden paragraf, který by mohl sedět na neoprávněné užívání mobilního telefonu:
§ 207
Neoprávněné užívání cizí věci
(1) Kdo se zmocní cizí věci nikoli malé hodnoty nebo motorového vozidla v úmyslu je přechodně užívat, nebo kdo na cizím majetku způsobí škodu nikoli malou tím, že neoprávněně takové věci, které mu byly svěřeny, přechodně užívá,
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
Tento paragraf by se dal použít, pokud byl mobilní telefon vylákán na dítěti - právě proto, že dítě je nezkušené a neumí odmítnout.
Takže neoprávněné užívání cizí věci v případě, že dítě mobil k užívání vydá dobrovolně, ovlivněno psychickou manipulací, vydírání v případě, že je vydá z od strachu poté, co je zastrašováno.
Příspěvek upraven 30.06.14 v 16:53
@eumedon Člověče, já bych si musela vytisknout tahák, kdybych tímhle chtěla oné dotyčné argumentovat…
Já bych ji sprdla i bez paragrafů.
@74paja píše:
@eumedon Člověče, já bych si musela vytisknout tahák, kdybych tímhle chtěla oné dotyčné argumentovat…Já bych ji sprdla i bez paragrafů.
Ty dotyčné nemusíš argumentovat, když chce po tobě mobil. Stačí odmítnout.
A pokud ta dotyčná spává klidně poté, co okrade dítě o kredit mobilu, tak jí může narušit klidné spaní, když zakladatelka poukáže na to, že její jednání by mohlo být hodnoceno jako trestný čin - přinejmenším neoprávněné užívání cizí věci a zvažuje trestní oznámení.
Ostatně, není třeba jí přesně odcitovat ten paragraf a odstavec. Prostě neoprávněně užila zakladatelčin mobil (půjčený jejímu dítěti) a způsobila jí škodu vyčerpáním kreditu poté, co tento mobil vylákala na dítěti, zneužívaje toho, že dítě ne vždy umí odmítnout požadavek dospělé osoby.
Stačilo by jí říct, že neoprávněně užila cizí věc a že na to pamatuje trestní zákoník. Paragraf, odstavec a přesné znění ať si najde sama.