Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, teď od 1.7. se dá cestovat s dítětem do 3 let zadarmo.. tak řeším jestli dětem (2roky a 2 měsíce) pořídit průkazku a nebo občanku. Tak se chci zeptat, kdo vyřizoval malým dětem op jak to probíhalo.. a dostali jste nějaký potvrzení že čekáte na vyřízení občanky? (kdyby po mě chtěli kontrolu v mhd) taky jestli je potřeba obou rodičů nebo stačí jen jeden? Nebo jak to vyřešíte vy? Průkazka či občanka? My nikam necestujem takže zatím nebylo třeba jim to zařizovat.. takže mě to čeká až teď. Jo a taky by mě zajímalo, když si bych vyřizovala tu průkazku, tak můžu mít fotku třeba vystřiženou z normální nebo musí být nutně průkazová? nevím jak bych nechala vyfotit malé mimčo
Dík za rady..
Na jízdu mhd budeš potřebovat průkazku jejich. Dceru jsem doma vyfotila a v dm nechala udělat fotky na průkazku.
Příspěvek upraven 30.06.15 v 17:46
@Sara200 v Praze stačí pas nebo OP dítěte. Nemusí být jejich průkazka, včera jsem si to zjišťovala.
@Billi Kde jsi to zjišťovala? Na stránkách dpp chtějí „speciální“ průkazku.
@Sara200 píše:
@Billi Kde jsi to zjišťovala? Na stránkách dpp chtějí „speciální“ průkazku.
Presne tak
@Sara200 včera to tam našel někde manžel. Tedy pokud se bavíme o dětech do 3 let, kdy má po prokázání věku doprovod nárok na jízdné zdarma.
Je to tady .
Zkopírováno z jejich stránek:
Doprovod dětí do 3 let nepotřebuje jízdenku
Osoba, která bude při cestování po Praze veřejnou dopravou doprovázet dítě do 3 let, nemusí si nově od 1. července 2015 kupovat jízdenku. Toto pravidlo se vztahuje vždy pouze na jednu doprovázející osobu. Novinka se nevztahuje na cestování po železnici ani na speciální letištní lince AE. Tam je třeba, stejně jako v příměstských autobusech za hranicí Prahy, platit jízdné jako dosud.
Ve skutečnosti nejde o bezplatnou přepravu, ale o zavedení zvláštní ceny jízdného na území Prahy ve výši 0 Kč. Pokud chce cestující jezdit za nulovou cenu, musí mít vždy u sebe speciální průkaz „Dítě do 3 let“ s aktuální fotografií, jménem, příjmením a datem narození dítěte nebo občanský průkaz (případně cestovní pas) dítěte.
Průkaz získá každý na počkání za manipulační poplatek 20 Kč v obvyklých předprodejních místech PID od 1. července 2015. Při jeho pořízení je nutné doložit věk dítěte. Průkaz kvůli rychle se měnící podobě dítěte platí nejdéle 1 rok. Přeprava dětí do 6 let i dětských kočárků s dítětem je i nadále bezplatná ve všech tarifních pásmech PID.
@Šarlota4 viz výše.
Píšou tam, že může být i OP/pas. Prostě jedno, druhé nebo třetí.
@Billi No jó, díky. Jak jsem byla dělat ty fotky, tak tam byla paní, které to nějak nešlo a právě říkala, proč jim jako nestačí pas. Tak jsem to vzala za své ![]()
@Sara200 píše:
Já právě také ne
Ja obcas nedocitam a pak se divim ![]()
@MarieOVMUC praha. taky se tu jezdí zdarma bez dokladu do 6 let, do 12 dokladem totožnosti dítěte. ale nyní je novinka, že pokud jede matka s dítětem do 3 let, tak jede matka zdarma (nebo jiná dospělá osoba).