Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kakachna No, taky su na sebe zvedava… ale ja jsem na MD, takze bych se mohla vybicovat…
Horsi bude to odpoledni uceni s kojencem a triletackou, uz ted se bojim ![]()
Svačiny ještě nevím, co budu dávat. Bude muset mít 2, protože bude ve družině, ale rodiče to často přehání… Vím určitě, kam nechci dospět, tak uvidím, jak to půjde v reálu.
Ráno dřív vstávat odmítám, už tak budeme muset vstávat v 5:30, abychom v 6:30 odcházeli, takže budu chystat den dopředu.
Jaká je to pohoda, když je dítě ve školce, má postaráno o jídlo. A úkoly taky ještě nemají.
![]()
@Michalka80 píše:
Holky, co budete davat detem na svacinu?
Mým dětem na prvním stupni stačí pouze ovoce, protože pořádně snídají. A oběd je buď v 11.40 nebo 12.35. Já to tak mám, že bez pořádné snídaně bych nevyšla z domu, ale svačit nemusím. Chápu, že jsou rodiny, kde to nestíhají nebo mají ráno dělat co sami se sebou, ale moje děti by měly hlad, kdyby nedostaly ráno pořádné jídlo(třeba toust).
Já jsem svačiny dostávala výhradně do alobalu, později do krabičky, za nás se tomu říkalo „chlebník“.Nesnášela jsem přilepený ubrousek na chlebu. A měla jsem krabičku ve tvaru chleba, banánu, vajíček. Látkové ubrousky jsme neměli ani nikdo ve třídě, nepamatuji je, jen z obrázků.
Co se týče svačiny, podle mě jsou ty moderní trendy dost nepraktické, musli se vysype, jogurt často skončí mezi učebnicemi. Podle mě není problém uspořádat jídelníček dítěte tak, aby svačina byla pevná.
Krabička je lepší než sáček z toho důvodu, že nehrozí nikde zapomenutí na dně aktovky. Nám se to občas stalo ![]()
Chystam svacinu rano dceri i sobe, tak ta treti se uz ztrati a pak i ctvrta, ale nic sloziteho, tak je hned nachystane. Pouze salat delam den predem, aby kureci maso vychladlo nebo sneky, mini pizzu nebo tortilu, palacinky, ale plnim az rano. Protoze to nemame radi rozblemcane. (nejcasteji davam kombinace pulku rohliku se sunkou nebo pomazankou, zeleninu nebo ovoce, termix/jogurt a piskoty/musli a ovoce, buchtu a ovoce, hit svacina je, kdyz obcas udelam parek v rohliku, mini pizzu, pizza sneky a k tomu cherry rajcata a tousty, ze ty stihnu i rano), ptam se vzdy vecer, ze co mam rano chystat. Kdyz jedu do obchodu.
Trochu snidane udelam. Velka mi snida vzdy pul rohliku se sunkou, u nove skolacky to bude snadne, protoze ona je rano schopna snist suche musli a banan nebo ryzove chleby.
Do druziny svaciny chystat nemusim, teda myslim, ze nebude zmena casu v praci. Ze si malou vyzvednou ve 14h., jak pujdu kolem druziny a doma jsme hned, tak si da neco doma.
@Kakachna Ja jsem to nemyslela tak, ze by rodiče detem nedali doma najíst
Jednu dceru mam sovu a pomalejsim rannim rozjezdem a ta nesnida nebo rozhodne ne tak bohatě jako zbytek. Ráno „spí“,prostě nemá chuť. Je to o vnitřním nastavení. I o vikendu vstává a snídá později nebo nesnida vůbec, protoze nez se vzpamatuje, je oběd ![]()
Jinak vsechny deti prochazeji střídavě obdobím, kdy sni, na co přijdou a obdobím, kdy jim stačí méně. Nenutim, volbu a objem svaciny nechavam do jisté míry na nich.
@Katuskka píše:
@Zorbas my máme tutohttps://www.topgal.cz/…oco-17002/g/
Tak jsme byli vyzkoušet Topgal. Zkoušeli jsme i tenhle batoh. Přišel mi strašně velký, teda spis hluboký. Když jsem se na dceru podívala z boku, tak mi přišel, že je hrozně dozadu. Jiný typ byl lepší. ![]()
U nás je ZUŠ první ročník od druhé třídy, předškoláci a prvňáci jsou „přípravka“. Také talentovky a převis dětí. Starší dcera (druhačka) chodí od 1.třídy na flétnu, jako prvňačka byla oficiálně přípravka, ale hrála normálně sama s učitelkou. Teď hraje druhým rokem a aspoň už nemusela dělat znovu přijímačky, děti z přípravky si vzali automaticky na základě závěrečných ročníkových přehrávek. Mladší bude od září předškolák a jde do ZUŠ na piano, už rok chodíme soukromě do přípravky a jde ke „své“ učitelce, tak ji snad vezmou. A je trend brát raději šikovné mladší děti než druháky, do jakoby prvního ročníku ZUŠ se dostal málokdo, kdo nebyl někde v přípravce ![]()