Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já chodila do třídy D, ale rozdělené to bylo podle abecedy. Ve třídě A byly děti s příjmením začínajícím písmenem ze začátku abecedy a pak tak dál. V déčku byl ty s příjmením začínajícím S až Ž Dělilo se to až na druhém stupni od sedmé třídy na tři třídy studijní a jednu nestudijní. Tam šly ty děti, které se špatně učily nebo měly nějaké jiné problémy. Ty šly pak většinou rovnou na učební obory.
U nás, když jsem chodil do školy, to tak dělali (zejména od začátku třetí a páté třídy, kdy žáky v ročníku posuzovali podle výkonu a inteligence). V áčku byly chytré a nadprůměrné děti, v béčku průměrné a v céčku Cikáni, bílé socky (u těchto dvou skupin šlo spíše o způsob chování, chytré a slušně se chovající dítě z chudé rodiny mohlo být i v áčku, nějaký lépe se učící Cikán byl i v béčku), hloupoučké děti, problémově se chovající a podobně.
Na škole, kam hodily do páté třídy dcery a od letošku bude chodit další dcera, se snaží mít všechny třídy vyrovnané, ale i tak, když druhou dceru v první třídě zařadili do „céčka“, také mi to dělení okamžitě naskočilo.
Zda je takové dělení dobře či špatně je složitější otázka. Podle mě má nějaká diferenciace (ať již podle třídy či třeba předmětů napříč třídami), byť třeba ne hned v první třídě, smysl. Ostatně pak by jim možná tolik chytřejších dětí jen kvůli problémovým spolužákům (ať již chování vůči ostatním či narušování výuky) neprchalo na víceletá gymnázia.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Tak třídění dětí do tříd od zápisu do MŠ dle jejich národnosti, speciálním potřebám a nadání je diskriminující. Ono nemuselo jít pouze o děti s nižším intelektem a nezvladatelného PAS (který tedy za nás nebyl ani v ZŠ) a děti jisté národnosti.
Úplně mi stačí moje dítě s těžkou vývojovou dysfázii (které tedy potřebuje SP) a nadáním dohromady. Jemu by jistě bylo v takové třídě hrozně fajn. Co na to že zvládá studovat dobrou střední školu. Ale tak jistě před nástupem do základní školy bylo všem všechno jasné.
Jinak za mě děti s nízkým intelektem chodily do zvláštní školy. Co jsem měla kamarádku, tak ji tam šoupli hned na konci první třídě, po té co paní soudružka učitelka to poznala…
A třídit děti už od zápisu mi přijde naprosto šílený.