Prvňáček a písmenka :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Hanka1
5.10.10 11:54

Ja nevim, ale prvnacek je ve skole mesic a skola/ucitelka je snad od toho, aby ho ty pismenka naucila ne?

Nikde prece neni psano, ze deti musi umet pismenka nez jdou do skoly. Ucitelce bych rekla, ze opakujete doma to, co se uci ve skole, ale zamerne bych ho nic neucila, at mu v hlavicce neudelas jeste vetsi gulasek.

S tou dysgrafii bych zasla ke specialnimu pedagogovi - byvaji v pedagogicko-psychologickych poradnach a kazda skola vetsinou miva sveho skolniho psychologa a prislusnou spadovou poradnu.

• Citovat
  • Upravit
5533
5.10.10 13:10

Holky,
děkuji za všechny reakce. Já jsem mírně na nervy, protože prcek je cíťa a i když se hodně snaží, tak když cítí nátlak, tak se prostě „šprajcne“. Nechci mu školu odradit hned takhle v začátcích. Navíc má ve třídě 5 hodně snaživých vietnamských dětí, 5 šikovných holčiček a další tři kluky, kteří očividně všichni písmenka umí :-? :-? :-?
Hold musíme víc trénovat, ale přístup paní učitelky mi přijde docela zvláštní :think:
Zatím se učili písmenka M,L,S,P,A,O,U,D. Podle mého názoru jedou strašně rychle, protože dost dětí už písmenka umělo před nástupem do školy. Ale je to nefér vůči ostatním :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
5.10.10 13:14

EEEDIT,
děkuji ti za typ. To pexeso určitě vyzkouším :wink: . A ta hra na heslo taky vypadá moc zábavně, tak snad to drobka chytne. Je mi ho chudáčka strašně líto :oops: :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21942
5.10.10 13:17

Tak to jedou pěkně rychle, náš prvňák je u třech písmenek a to jsou taky „navybíraná“ třída, protože se letos přihlásily hodně děti nepřizpůsobivé, z Klokánku apod., tak do jedné třídy daly zkušenou učitelku a tenhle „výběr“ a další učitelku, kterou jedna romská maminka fyzicky napadla před třídou plnou prvňáků - měla pocit, že její syn je diskriminován, protože se po něm chce to, co po ostatních, tak k téhle učitelce daly děti, kde se nějak nepředpokládá problém, taky tam máme hodně snaživých holčiček, ale fakt tři písmenka probraná.M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.10.10 14:15

mado: to je docela mazec, s tou romskou maminkou - pak má mít učitelka nějakou autoritu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.10.10 14:22

tterko, i když jindy bývám spíš na straně školy a učitelů, tak v tomto si myslím, že paní učitelka asi není žena na svém místě. Taky se kloním k názoru, že ona má děti ty písmenka teprve naučit. A neboj, rozdíly se ve vyšších třídách postupně stírají. Já jsem byl taky těžká výjimka, že jsem nápisy na obchodech a autobusech četl už před nástupem do školky, kdy ostatní děcka ještě neprojevovaly zájem. Od druhé třídy jsem už musel o svou pozici v třídním „žebříčku“ dost silně zabojovat… Takže klid, ono se to srovná.
Myslím, že tvůj synek hlavně nechápe, k čemu jsou písmenka dobrá. Tak si s ním doma zkus sednout a vysvětli mu, že písmenka jsou „nakreslený zvuk“. Že si je vymysleli lidi, aby si třeba na jaře mohli přečíst, co si chtěli říct na podzim. A že si je vymysleli taky kvůli tištění knížek, psaní dopisů, účtenek v obchodě, školního vysvědčení, informačních tabulí na nádraží… Prostě vysvětli mu, k čemu bude jeho znalost písmenek dobrá. Na tohle nemají učitelé ve škole čas a spoléhají v tom automaticky na rodinu. Částečně oprávněně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.10.10 14:25

A co se týká dyslexie a dysgrafie, tak spolehlivě se dá diagnostikovat až tak od 8-9 let. Ale není to překážka v učení. Já jsem se o své částečné dyslexii dozvěděl úplnou náhodou až v 19 letech, do té doby jsem „stihl“ absolvovat základní i střední školu na samé jedničky… :-P :-P :-P Jen jsem prostě sedával nad učením pět dnů v týdnu čtyři hodiny denně. Ale když je motivace, jde všechno. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21942
5.10.10 14:26

Juro, u dětí autoritu má, učila už i staršího syna, fakt super ženská. Jeden jediný rom na obrovskou školu, cca 800 dětí a s kým jsou problémy?, jenom s ním, stejně to dotáhl do druhé třídy a ve třetí už je ve zvláštní, protože se vůbec nechytal a brzdil celou třídu. A celá ta kauza šla do ztracena - mluvila jsem s kámošem, který to jako policista vyšetřoval, vyzpovídal ta sedmiletá děcka - a ten říkal, že cikánka dala trestní oznámení na učitelku za diskriminaci rasy a učitelka na ni za napadení a pak to celé „muselo“ vyšumět. Čímž jsem myslela, že je pokoj, ovšem tady poblíž jsou sociální garsonky pro důchodce a protože to jsou jediné ještě městské byty, tak co se nestalo, město tam usadilo dva romy, asi aby těm důchodcům zpestřili stáří :nevim: v zápětí jich tam bylo osm a teď už nepočítaně, jejich děti začaly letos chodit k nám do školy, to poznáš už podle jména na seznamu, jakože Esmeralda, Rosalinda, Hortenzie a Hyacinta, tak ve škole udělali jednu první třídu z těchto a podobných dětí, kde to rodinné zázemí občas nefunguje.
No, to je na dlouhou diskuzi, snad si ta škola udrží úroveň..M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
5.10.10 14:32

Ahoj,
taky mam prvnaka a taky koukam. Do skoly chodi proto, aby je tam ty pismena naucili. Kdyz uz ted se s nim musis ucit doma, jak to bude vypadat dal? Jedou teda docela rychle, u nas jedou podle Zivy abecedy, pismen maji par, jak uz tu bylo psano, cislice do 6.
Nas se to nastesti netyka, protoze maly cte uz rok a pul plynne, ale zas se bojim, ze bude mit problemy se slabikama a tak..hlavne, ze ho to nebude bavit, protoze ze Slabikare je celkem otravenej a to s nim jeste nezacli :nevim: Cist jich uz par umi, jiste vim jeste o jednom klukovi, pismena jich umi taky dost, ale rozhodne se na ne nebere ohled ani se nezvyhodnujou.
Tohle mi prijde fakt sileny, vlastne delas praci za ucitelku :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.10.10 14:33

Tak jsem toho názoru, že ta maminka je za své jednání zodpovědná. A s ní bych volal k zodpovědnosti i toho, kdo nařídil, aby to celé vyšumělo… Klidně i přes Inspekci ministerstva vnitra. To jsou takzvaní „policajti nad policajty“.
Pokud někdo někoho fyzicky napadne, tak porušuje jedno z jeho základních práv. Zajímavé, že v tomto státě fungujou práva občanů „jednosměrně“… Ale to zase znečišťuju diskusi, tak se za to omlouvám.

Mado, a co jejich děti? Projevujou vůbec o cokoliv nějaký zájem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
5.10.10 14:41

Ahoj, radu nemám, dcera je ještě malá, ale dost mě šokuje, jaké jsou v některých třídách nároky. Je to holt vždy o lidech. Myslím, že poradit se s učitelkou jak na to a hrát ty hry je super nápad, ale vidím, že než půjde dcera do školy, budu asi muset dceru dopředu učit písmena a číslice, aby chudinka nebyla pozadu. Naštěstí jí to celkem zajímá samotnou, ale stejně je hrůza, jak učitelky přehrávají zodpovědnost na rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
5.10.10 14:50

S tím učením dopředu je to otázka. Dcerka je bystrá, šikovná, většinu písmen pozná, ale nečte ani náhodou. Nebavilo ji to, nikdy jsme ji to cíleně neučili. Ta písmena, která pozná, se na ni „nalepila“ tak nějak náhodou. Ale docela ráda počítala a počítá, takže jsme lehce „projeli“ učebnici první třídy a v podstatě učivo prvního roku zvládá, ale musí se procvičit v rychlosti, aby tak dlouho nepřemýšlela a získala na jistotě. No a teď chodí ze školy a z češtiny je nadšená, hlásí, co se naučila a o matice říká, že se nudí, že ji to tak nebaví a seká chyby z nepozornosti… Takže tak je to u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.10.10 14:58

jumo, zkus ji zaměstnat logickýma úlohama… například: šly husy pěkně v řadě, jedna za druhou… kolik jich šlo? (za tou druhou husou šla ještě jedna - „Jedna za druhou“ - takže šly celkem tři, dvě plus jedna).
Tímhle způsobem ji třeba matematika začne bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
5.10.10 15:01
juma píše:
S tím učením dopředu je to otázka. Dcerka je bystrá, šikovná, většinu písmen pozná, ale nečte ani náhodou. Nebavilo ji to, nikdy jsme ji to cíleně neučili. Ta písmena, která pozná, se na ni „nalepila“ tak nějak náhodou. Ale docela ráda počítala a počítá, takže jsme lehce „projeli“ učebnici první třídy a v podstatě učivo prvního roku zvládá, ale musí se procvičit v rychlosti, aby tak dlouho nepřemýšlela a získala na jistotě. No a teď chodí ze školy a z češtiny je nadšená, hlásí, co se naučila a o matice říká, že se nudí, že ji to tak nebaví a seká chyby z nepozornosti… Takže tak je to u nás.

Jo no, to je presny. Toho jsem se taky bala, neucila jsem ho cist, psat ani pocitat. Naucil se to sam. Takze cekam, kdy prijdou prvni problemy. Tatinek to mel podobny a trikrat musel menit ZS :roll: Dopredu bych teda urcite nic neucila (zas je blby, ze pak se muzou sejit deti, ktery to umet budou a ucitelka pojede podle nich, takze vlastne nevim, co je lepsi… :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
5.10.10 15:07

Juro, ale to my přesně děláme :-) . Jak jsem psala, ji práce s čísly baví, bere to jako zábavu. Proto jí ve škole hodiny matematiky nudí, protože už je „dál“ a zdá se jí to lehké. Ale jinak je ze školy nadšená, neděláme z toho problém. Spíš jsem to psala proto, že se nemusí rodiče stresovat, pokud jde dítě do první třídy a neumí číst, psát a počítat :-D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí