Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hojky, taky jsme letos v září nastoupili do první třídy a naštěstí si nemůžem stěžovat. Syn taky používá Živou abecedu, už čtou P,L,M,S,A,O (čteme male s a velké S apod.)
Je fakt , že ta učitelka podle mého názoru klade moc velké nároky na ty děti a když už má nějaké připomínky k tomu, že dítě něco neovládá tak jak má, tak by měla říct jak se s ním doma učit.
A z toho že si malej v říjnu plete písmenka bych si nic nedělala, žadnej učenej z nebe ještě nespadl a ten náš kluk si to plete ještě taky a to ho učitelka chválí jak se pěkně snaží. Bych řekla, že je to hodně o přístupu učitelek.
S podobným přístupem učitelky jsem se už setkala u moji mladší sestry(jsme od sebe 13 let). Sestra nastoupila do první třídy a po měsíci si učitelka pozvala mamku na kobereček, jak to že malá neumí číst. Tak máti se s ní chytla, vysvětlila učitelce od čeho je škola a hlavně první třída. Pak si mamka promluvila i s dalšími rodiči a ty měli podobný názor, že učitelka místo aby je učila číst a psát, tak si myslí, že už to mají dávno ovládat a rodiče to učí doma děti samy. Podali stížnost na vedení školy a do měsíce měly prváci novou učitelku a všeci byli spokojeni. Tohle už byl extrém, to je fakt, ale hold stává se to.
Tak jsem dnes taky už sedla k netu a hledala spřízněné duše. Jsem z našeho prvňáčka nešťastná. Učitel si nás pozval v pondělí na kobereček, pepíno prý nezvládá. v MAT počítají do 6, což mu celkem jde, ale musí to vidět, zpaměti se „trefí“ málokdy. Ńo a v JČ se učí písmena tiskací, malá a velká (psací prý až v druhém pololetí) a měl by umět A,E,I,O,U,M,L a slabiky MA, ME, atd. a slůvka jako EMA, EMO, MAMI, apod. Učíme se denně min 30 minut, ale stejně mu to hlava nebere už po 5 minutách. Slovo MAMI, čte strašně dlouho na 2×, nejdřív MA-pak MI a když to má říct najednou, vypadne z něj MISKA - vůbec nechápu, jak na to přišel. ![]()
Našeho dnes druháka chtěli v pololetí první třídy poslat zpátky do školky, že prý třídu zdržuje ![]()
Pletl si písmenka A s E, B s D, S a Z. Přišlo mi to divný, pojala jsem podezření na dyslexii. To se na konci roku potvrdilo v poradně a k tomu i že je dysgrafik. Čte tím způsobem, že si slovo nejdřív přečte potichu po písmenkách a potom teprve nahlas. Někdy čte potichu i dvakrát, třikrát, protože si není jistý, jestli si písmenka neplete a trvá to děsně dlouho, než se dobere k výsledku. Poznají to hodně brzy, jestli tam ten sklon je nebo ne k nějaké té DYS… Teď se učíme doma a písmenka si plete pořád, při psaní. Avšak se speciálními cvičeními čte mnohem líp ![]()
DanMaj přesně stejnou věc sem také řešila MA ME MI a udělat slovo jednoduché třeba MAMI.Už sem tu psala, že nám pomohlo to pexeso. Přesně na tohle je to super a pomůže to dětem pochopit , jak ty slova udělat a hlavně trénují. Dělala jsem to s ním, takže nejen musel zapojit se sám, ale učil se i když sem to dělala já. Pak jsme hráli na body a on mohl, když se já spletu, mi jeden bod umazat za chybu. Občas sem schválně řekla špatně a on mě i opravoval.I tím se to učil a navíc ho to moc bavilo.Také jsem námi vytvořené kartičky rozdala a hráli jsme jakoby kris kros o body a vítěz něco získal.Držím palce ať mu to brzy jde.
juma píše:
Já teda zírám. Dcerka chodí taky do první třídy a zatím se učili jenom písmenka A, M a teď „probírají“ písmeno L. Vždycky se učí najednou dlouhé i krátké, malé i velké a tiskací i psací + začínají slabikovat, tzn. „čtou“ Ma, MÁ a tak. Učebnice, podle které se učí, se jmenuje Živá abeceda. Asi je to v každé škole jinak, když ty vaše děti by už těch písmenek měly znát víc. Máte-li čas a chuť, popiště zhruba, jak tedy výuka u vašich dětí vypadá. Docela mě to zajímá.
V každém případě by ale podle mě neměla učitelka „vyčítat“ rodičům, že jejich dítě něco nezvládá. Pokud má pocit, že dítě ve výuce nestíhá, měla by rodičům konkrétně poradit, co a jak s dítětem procvičovat, aby se problém vyřešil. My máme určitě štěstí na učitelku; každý týden nám pošle mail, co se za poslední týden ve třídě událo, jak se dětem daří, co se bude dít další týden, co bude po dětech požadovat, atp. To vše obecně, neadresně. Konkrétní hodnocení dítěte píše koncem týdne do notýsku.
Danmaj…přesně to vidím…
jak jsem psala---dokola jsem dětem mlela M-A,MA…M-A,MA A pak jsem slyšela M-A,SE…
Takže máma-miska…chápu ![]()
opravdu je to pro ty dětičky těžké,doma se holt už ted učit musí…ale na začátku října mi ve škole četly děti,co fakt už uměly dřív z domova.....
Náš Pepin je v některých věcech pozadu, no a nejde to uspěchat. Strašně dlouho mu trvalo, než se naučil barvy, počítat to 10, apod. Vzali jsme si ho z DD ve 2,5 letech A ještě do 3 neřekl jediné slovo. Tak nevím, jestli je to furt následek děcáku nebo jeho tupost ![]()
Ahojky všichni, moc děkuji za reakce
.
Písmenka s prďolou každý den poctivě trénujeme. Už je umí
.
Občas se na půl hodiny zasekne, dělá, jako že neví, a důůůležitě přemýšlí - ale to dělá jen proto, aby mě vytočil
![]()
Udělala jsem mu z písmenek pexeso, čte mi písmenka na cedulích a značkách, když někam jdeme a strašně ho to baví. Tak doufám, že mu to vydrží ![]()
Jen ten přístup paní učitelky mi pořád nějak nejde do hlavy - včera jsem si zase poslechla, jak mu trvalo dlouho, když odečítal na prstech
![]()
Baba jedna, ona asi byla v šesti letech génius a uměla úplně všechno ![]()
No my včera dostali zprávu od pana učitele, že se máme dostavit v pondělí do školy. Tak to jsem teda zvědavá, co jsme zase provedli. ![]()
DanMaj píše:
No my včera dostali zprávu od pana učitele, že se máme dostavit v pondělí do školy. Tak to jsem teda zvědavá, co jsme zase provedli.
Držím palce ať je všechno v pohodě. Oni jsou ti učitelé občas šíleně nechápaví
.
Mám pocit, že se toho v dnešní době chce po dětech strašně moc ![]()
tterko, ne každý absolvent fildy nebo pajdáku má prokazatelný pedagogický talent… A hodně talentovaných absolventů přitom končí třeba v bankovním sektoru, tam se uživí líp… ![]()
DanMaj píše:
No my včera dostali zprávu od pana učitele, že se máme dostavit v pondělí do školy. Tak to jsem teda zvědavá, co jsme zase provedli.
Jo taky si mne pí učitelka zavolala nekdy v rijnu do skoly s tim, ze ji nase ted uz druhacka prijde na skolu moc detska a proc jsme ji nedali odklad, kdyz je cervnova a tudiz treti nejmladsi a nejmensi ze tridy (casem jsem se dozvedela, ze ty dve mladsi a mensi na pohovoru byly take a pak jeste kvetnove deticky).
Odklad jsme nemeli z duvodu, ze do skolky k predskolakum jim chodila psycholozka a vsechny holcicky doporucila, ze jsou sikovne a pro skolu zrale, dale by ji odesly vsechny kamaradky a ve skolce zustaly mensi deti a neposledne jsme zasli i ke specialni pedagozce (doporucene ucitelkou) kvuli horsimu psani a ta zjistila, ze je mala obojetna a pravou ruku si vybrala proto, ze instinktivne okoukala od nas, ze vsechno delame pravou. Napsala doporuceni, kde dceru moc chvalila ve vsech smerech - cteni, matematika, logicke mysleni i chapani a zvlast uznala, ze „detskost“ v prvni tride neni vubec na skodu, naopak.
Navic, ze petiminutovky a cteni na rychlost a chapani textu doporucuje od treti tridy, ze pro prvnaky ani druhaky neni toto vhodne a hlavne ze prvni a druha trida je na vyrovnani rozdilu a ze vetsi naroky jsou od treti tridy a do te doby by mely byt deti srovnane - tudiz cca na stejne urovni a to ze je prace hlavne ucitelky.
Jeste dodam, ze nase ucitelka mela prvnacky loni prvne a podle toho to asi vypadalo, chudaci deti… ![]()
Jeste dodam, co beru podle nas loni v prvni tride a ted i ve druhe - ono to prckum chvili trva nez si vubec zvyknou na nove prostredi - skolu, nove spoluzaky, pani ucitelku, vychovatelku v druzine, jiny system prezouvani a oblikani, jina jidelna, prechodu do/z druziny, rezim v druzine - je toho na ne hrozne moc a prvnacka nase si zvykla nekdy v rijnu - pak hned byly podzimni prazdniny na konci rijna…
Ted v zari v pohode a v rijnu zacalo, ze nechce do skoly, pocitam jeste tyden, dva nez se srovna a volno maji ted v patek kvuli komun.volbam a pak budou prazdniny. Pritom vyzvedavam ji nekdy po o a nekdy kvuli krouzkum hned po krouzku nebo v druzine a je nadmiru spokojena, tak nevim…asi to ranni vstavani ![]()
Takze jim dejte takovou trimesicni zkusebku - dalsi volno je v listopadu, prdolum prvnakum ![]()
Hanko, to máš zdravý rodičovský instikt…
Paní učitelka mi přijde příliš úzkostlivá a příliš zaměřená na výkon - viz to co jsem psal dřív.
Nedej se zviklat - jako maminka máš moje sympatie…