Prvňáček a písmenka :-(

5532
5.10.10 08:49

Prvňáček a písmenka :-(

Ahoj maminy,
tak jsem dneska ve škole zažila mírný šok :-?
Odchytila mě paní učitelka mého prvňáčka s tím, že vůbec neovládá písmenka. Všechny děti už je prý umí, jen náš prďola v nich má pořád guláš :cry: . Nemám pocit, že bych něco zanedbávala. Každý den se s ním učím, písmenka opakujeme. Hodně se snaží, ale asi něco dělám špatně. Jsem z toho docela zoufalá. Vůbec nevím, jak mu to mám do té hlavičky nasypat. Syn má ve třídě 14 dětí, z toho 5 velmi ambiciózních vietnamců. Vůbec nevím, jak ho to mám naučit. Připadala jsem si před tou učitelkou jako naprosto nemožná máma. Jsem z toho nešťastná, prcek je citlivka, takže když mu něco nejde, tak se rozpláče. Poraďte prosím, jak ho to naučit? Já vlastně ani nevím, jestli mám učit malé „s“ nebo malé „es“.......
Ještě bych se chtěla zeptat. Manžel je dislektik a disgrafik - je možné, že by měl syn ten samý problém? Nechci mu to nijak usnadňovat, ale pokud má nějakou takovou „poruchu“, tak mu asi spousta věcí půjde hůře než ostatním dětem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27259
5.10.10 08:55

Na tvém místě bych zašla za paní učitelkou a probrala s ní, jak se máš s malým učit, co přesně mu nejde atd.
Neboj je teprve začátek října a on to všechno dohoní. Mě se zase v první třídě pletly geometrické tvary. Obdelník a čtverec pro mě bylo jedno a totéž prostě čtverec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21836
5.10.10 09:01

A nechodí do té školy z důvodu, aby se ta písmenka naučil? Proč ho to máš učit ty doma, o toho je škola..
Pokud máš obavu, že by syn mohl být dys..tak je dobré navštívit Pedagogicko-psychologickou poradnu, kde to poznají a poradí ti, jak se synem pracovat a napíší podobný elaborát i jeho učitelce. Určitě to není o tom, že bys mu tím něco usnadňovala, spíš mu tím pomůžeš. M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65344
5.10.10 09:06

teri.....ted by různá dis asi ještě nezjistitili…
určitě neuč „es“ ale s…at nemá to písmenko spojené s E---co slyší na začátku…
zatím bych se moc nenervovala…počkej do Vánoc,jak jsme říkali ve škole–po Vánocích se to zlomí
dojdi za uč.poptej se,jak s ním doma pracovat.....
kup třeba vodolepky ve tvaru písmenek dej m je do vany…a hrajte si a při tom se budete učit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1317
5.10.10 09:07

Přesně, jak píše lentilka. Jste teprve na začátku. Malého mám taky v první a už po druhé marodíme, což mě mrzí, tak ho musim doma učit. Také mě učitelka upozornila, že si písmenka plete. U a I, ale doma bez problému,když jsem ho zkoušela, tak nevim. Někdy děti chybují to přeci i mi dospělí. Nejsou v tom ještě tak zaběhlé a to by měla učitelka brát na zřetel. My máme zítra třídní schůzku, tak jsem sama zvědavá co mi úča řekne. Být tebou šla bych za ní a optala bych se v kterých písmenkách dělá chybi a na ty se zaměřila a ať ti taky porádí, přeci jen ona je pedagog, že! Držim pěstičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1434
5.10.10 09:13

a to už mají umět všechna písmenka? Syn je taky v první třídě, ale zatím se učili M, L, S, P a pak pozná ještě A a O, ale to se budou učit až příští týden.
Jinak když doma čteme, tak říkáme m a ne em, s a ne es a tak. Ale myslím, že by ti učitelka měla poradit, u nás mají jednou týdně konzultační hodiny, tak se jí na to zkus zeptat, je divné, že by už měli umět všechna písmenka.
Tomáška zatím čtení baví, večer si čteme a on mi říká písmena, která už zná - máme knížku o písmenkách - tuším Brousek pro tvůj jazýček a pak ještě nějakou, kde jsou říkanky ke každému písmenku…

U nás spíš budeme bojovat se psaním, nějak mu nejdou rovné čáry a navíc pořád nemá ideální úchop tužky, tak to bude ještě zajímavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
5.10.10 09:22

Já teda zírám. Dcerka chodí taky do první třídy a zatím se učili jenom písmenka A, M a teď „probírají“ písmeno L. Vždycky se učí najednou dlouhé i krátké, malé i velké a tiskací i psací + začínají slabikovat, tzn. „čtou“ Ma, MÁ a tak. Učebnice, podle které se učí, se jmenuje Živá abeceda. Asi je to v každé škole jinak, když ty vaše děti by už těch písmenek měly znát víc. Máte-li čas a chuť, popiště zhruba, jak tedy výuka u vašich dětí vypadá. Docela mě to zajímá.
V každém případě by ale podle mě neměla učitelka „vyčítat“ rodičům, že jejich dítě něco nezvládá. Pokud má pocit, že dítě ve výuce nestíhá, měla by rodičům konkrétně poradit, co a jak s dítětem procvičovat, aby se problém vyřešil. My máme určitě štěstí na učitelku; každý týden nám pošle mail, co se za poslední týden ve třídě událo, jak se dětem daří, co se bude dít další týden, co bude po dětech požadovat, atp. To vše obecně, neadresně. Konkrétní hodnocení dítěte píše koncem týdne do notýsku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
5.10.10 09:25

Souhlas, zašla bych za ní a chtěla vědět, co přesně neumí, popřípadě ať Ti ukáže metody, jak to docílit.
Na dys je ještě brzo, posílá se většinou po první třídě. Dys není to, že písmenka nepozná, ano některá ano, ale ne toto v počátcích.
Já jsem hodně užívala:
S- ssssssssss jako had, i tak vypadá.
U- umyvadlo…
Prostě si najdi memotechnické pomůcky pro tvého syna.

Já jsem učitelka a dcera mi ještě ve druhé třídě píše S opačně, no jdu se stydět. :-) :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
5.10.10 09:26

Co pomáhá u nás

ahoj terko
nečetla jsem zatím rady ostatních maminek, ale napíšu Ti co pomohlo u nás. Můj mladší kluk měl také problém a to se slabikama ,ma, me, mi, la,le,li si atd. Hodně to pletl a i když se opravdu snažil viděla jsem , že musím něco vymyslet. Udělala jsem tedy z těchto slabik pexeso a on mi ho pomohl z druhé strany vybarvit, takže měl pocit, že to připravuje se mnou.Hráli jsme ho a když otočil kartičku řekl, co je to a to samé , ale i já, manžel i druhý kluk.Spojili jsme zábavu s učením a hodně to pomáhala. Také jsem vzala kartičky a po jednom je rozvěsila po bytě(většinou magnetkama na dveře)Pokud chtěl projít musel správně kartičku přečíst jinak do požadovaného místa nemohl. Bylo to jako heslo. Hrozně ho to bavilo,připadal si jako na kosmické lodi, kde sám ovládá jestli bude moct projít nebo ne:-))Úplně jsem na něm viděla, jak se lepší. Hrozně rychle se zlepšil. Po měsíci jsem zjistila, že asi je dyslektik možná i dysgrafik.V poradně jsme přes prázdniny dostali cvičení a zítra jdeme do poradny jestli to pomohlo a jestli dozrál.
Držím Vám palce , aby jste našli něco co ho bude bavit a hlavně mu pomůže v tom zmatku co ted v hlavičce může mít. Nebuď z toho smutná,jestli se snaží je to šikulka a určitě to zvládnete.

Příspěvek upraven 05.10.10 v 17:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2729
5.10.10 09:42

Zdravím vás maminky,

taky mám doma prvňáčka a jedem přesně dle pracovních sešitů jako Juma, Živá abeceda a taky zatím mají písmenko A a M, docela zírám, kolik těch písmenek vaše děti už musí umět.

Švagrová má syna dislektika a přešel do speciální školy až v páté třídě, zaráží mě, že už tak brzy si paní učitelka ztěžuje, že se pletou písmenka, myslím si, že jsou ještě malí a je to pro ně hodně nových věcí a je asi normální, že se jim písmenka ze začátku pletou. Ale taky bych se zeptala, co a jak mám dělat, abych mu pomohla. Syn mi zase píše úplně naopak, podepíše se MOT místo TOM, já jsem si toho všimla ve škole a ptala se učitelky co s tím, říkala, že to je normální, že to budou trénovat, ať zatím takové věci neřeším, že je ještě brzy.

Ad špatné držení tužky - koupila jsem v papírnictví speciální násadu na tužky, doporučila nám to paní učitelka, v domění, že syn bude tužku držet zprávně a houby, drží jí stále špatně, já to říkala, že děti jsou experti a stejně si udělají spoustu věcí podle sebe.

Držím pěsti, aby vše dobře dopadlo a učení byla zábava a písmenka se určitě zlepší, je začátek října, taky jsem neuměla v první třídě všechno hned a i teď se ještě tolik věcí učím a to už mi je tolik roků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Karlllicka
5.10.10 09:43

Ja teda nevim co po tech deckach chcou sakrys,dyt je teprv zacatek rijna,jeste se v te skole ani nezahrali :cert: :-) A snad chodi do skole aby se to naucil ne.Taky mam dojem ze sve ditko musim vsechno ucit doma!!! :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3661
5.10.10 09:54

Jé, naše Klárka už mají M,L,S,P,A,O- jedou taky podle Živé abecedy. Čísla mají do 6. Čtou jako: velké M, malé s atd…
Ale v té živé abecedy mají třeba nakreslený obrázek osla- u toho 4 obdelníčky na písmenka. Musí u toho dělat dvě tečky- jako krátké slabíky O-SEL. Pak doplňují do těch čtverečků písmenka, které umí…Takže tady v tomto případě jim zůstane volné jen E, které zatím neumí…
Jakmile tady toto začali dělat, zjistila jsem že Klárka normálně píše i čte- kratší slova o 3-4 písmenách- taky proto, že písmenka uměla.Ale taky mi to přijde strašně rychlé- teprve měsíc školy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
5.10.10 10:03

Tak my už čteme A,e,i,o,u, m,l. Takže skládáme slova jako máma, ema má mámu atd. Myslím že se jede docela rychle ale dceři to naštěstí jde. Jedem taky podle živé abecedy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65344
5.10.10 10:27

holky,já si pamatuju,jak jsme ve třídě skládali slabiky…
M-A–.děti spojovaly a četly MA
ale stokrát dokola…protože M-A,M-A stejně mi někdo přečetl SE :mrgreen:
je začátek roku,nemůžou to umět hned,učitelka by měla být vstřícná a poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
5.10.10 11:38

Ahoj my zijeme v Anglii(mesic). Tady je skola od 4let. Male uz 4 byly,tam musela nastoupit. Dnes druhy den. A pismenka se uz take uci, ale je to hrou.Pri S sici jako hadi, T jako zvuk auta… Tak jsem zvedava,jak to zvladne.Anglicky neumi,tak ani nevi co po ni chteji,ale je nadsena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí