Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hanko, to máš zdravý rodičovský instikt…
Paní učitelka mi přijde příliš úzkostlivá a příliš zaměřená na výkon - viz to co jsem psal dřív.
Nedej se zviklat - jako maminka máš moje sympatie…
Juro,
naše paní učitelka už je starší dáma. Určitě je jí něco přes padesát a prvňáčky má snad od první chvíle, kdy začala učit… Tak jsem si říkala, že už by mohla mít s mrňouskama nějaké zkušenosti ![]()
Ale ono se to podá, až si Marťa zvykne na nový režim.
Haničko, ty mi úplně čteš myšlenky. Ale já než bych něco takového sepsala, tak by byl večer
![]()
Jo aha, to jsem se měl líp vyjádřit…
Já jsem pod pojmem absolvent myslel člověka, který má takové vzdělání. A tys to vzala jako „čerstvý absolvent“, zvlášť po té zmínce o bankovním sektoru… ![]()
No tak to byl ten důvod, proč jsme si nerozuměli.
Juro a Tterko, diky - se tu uplne
- nejsem na chvalu zvykla a kdyz uz tak se musim pochvalit sama ![]()
Kdo neučil nikdy 1. třídu nepochopí. Je toho opravdu hodně. A mrňousové by měli umět číst skoro všechno už v lednu. A to jsme si milí rodičové opravdu nevymysleli. To je prostě dáno vyššími institucemi.
Ahoj, tak koukám že máme kliku na učitelku.
nečetla jsem úplně všechno, ale nenašla jsem že by tu někdo používal splývavé čtení. Mam pocit že to pomalejším dětem docela pomáhá.
A u nás se tedy jede každý týden jedno písmenko. Modelijí ho, píšou velké tiskací, dělají koláže s obrázky na dané písmeno atd. Číst a počítat se naučí každý tak co. Nikdo učený z nebe nespadl. ![]()
Pojem splývavé čtení slyším poprvé. Koukla jsem se tedy na net, co to přesně znamená a je škoda, že na škole, kam chodí syn to nepoužívají.
Už začali číst ze slabikáře,stále si plete písmenka. A doma mi už nechce číst, začíná to brát jako nutné zlo a nevim jak mu to už mám spříjemnit. Vše ostatní mu jde perfektně , jen to čtení nás trápí čím dál víc.
aximona..zkus to doma jako legraci. Písmenka se zpívaj. Tak můžeš mamí číst mmmmmmmmmaaaaaaaaammmmmmmmmíííííííí. Dlouhé a krátké písmeno se moc neřeší. Čteš tak dlouho jedno písmenko než si vzpomeneš na to další a tak postupně.
držím palečky ![]()
Jé tak zírám, že u nás je něco podobného. Agátka má přečíst Lá Me Láme a nakonec z toho je sele, mele a tak. Už taky nevím jak, ale vypsaly jsme si písmenka a slabiky a ona si je vybarvila a někdy to i jde. Tak pevné nervy holky s prvňáčkama.
Jsem ráda, že né samy máme stejný problém. Mám dceru v první třídě a učili se zatím teda jen M a A a vůbec jí to nejde. Plete si ty písmenka, obě vidí jako A a nebo mi na M řekne, že je to I. Jsem z toho zoufalá, doma to s ní stále opakuju, ale je na ní vidět, že ji to moc nebaví a že ji mrzí, že to neumí. Už jsem o tom mluvila s paní učitelkou a říkala, že s ní máme více cvičit, přečetla jsem si tu pár rad od Vás a ráda to vyzkouším, trochu se mi ulevilo, že v tom nejsme „sami“. ![]()
hojky tak mam ted dvojcata v prvni tride a uz mame probrany vsechny samohlasky a k tomu m,l,s,p,a z matematiky scitani a odcitani 5,taky moc nestihaj tak nevim co stim
Já moc děkuji za tuhle diskuzi…pročetla jsem jí celou…máme kluka v 1tř. a já se denně stresuju, že mu to čtení nejde…jsem už s toho zoufalá…denně máme vzkaz od uč, že doma málo čteme…umí už a e i o u m l s všechny pozná taky přečte ma me lu atd, ale dohromady přečíst mama mele maso to prostě nedává…matematika je docela v poho, ale plus a mínus jsem mu musela vysvětlit Já…říkal mi, že bych byla lepší než p. uč. nechápu, že 4 hod. sedí ve škole a pak doma hrajeme na školu skoro do večera…nachvilku jde na hřiště, aby mu s toho nehráblo a pak zase dokola…fakt je to makačka…snad nastartujeme…mám pocit, že jeho vrstevníci ve třídě už umí číst celé věty a my jsme někde vzadu…díky za Vás…taky si myslím, že chodí do školy, aby se to naučil a né doma…to bych mohla zavést domácí školu a budeme se učit 2 hod. a bude to rychlejší…uf…
ale vy všichni tady už máte prvnáčky někde 3tř…ale to je jedno…je to pořád dokola ![]()
@wdagi píše:
Já moc děkuji za tuhle diskuzi…pročetla jsem jí celou…máme kluka v 1tř. a já se denně stresuju, že mu to čtení nejde…jsem už s toho zoufalá…denně máme vzkaz od uč, že doma málo čteme…umí už a e i o u m l s všechny pozná taky přečte ma me lu atd, ale dohromady přečíst mama mele maso to prostě nedává…matematika je docela v poho, ale plus a mínus jsem mu musela vysvětlit Já…říkal mi, že bych byla lepší než p. uč. nechápu, že 4 hod. sedí ve škole a pak doma hrajeme na školu skoro do večera…nachvilku jde na hřiště, aby mu s toho nehráblo a pak zase dokola…fakt je to makačka…snad nastartujeme…mám pocit, že jeho vrstevníci ve třídě už umí číst celé věty a my jsme někde vzadu…díky za Vás…taky si myslím, že chodí do školy, aby se to naučil a né doma…to bych mohla zavést domácí školu a budeme se učit 2 hod. a bude to rychlejší…uf…![]()
ale vy všichni tady už máte prvnáčky někde 3tř…ale to je jedno…je to pořád dokola
U nás prvňáci čtou teprv pár písmen, slova snad ještě ani neskládají. ![]()