Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@axelina píše:
@hanka.br. @hanka.br. ahoj už jsme spolu komunikovali v jinem vlakne nedavno…chodíme na logo 3 roky.. ted v lednu jdem k nějake nove (už třetí logopedce) a doufám v zázrak… deti se mu smějí už ted takže on aby ho deti měli rádi jim podlejza, poslouchá ty nejvetsi grazly aby se zalíbil apod.. třeba mu někdo řekne že jestli neudělá to či ono že nepatří do party..tak on blbec to udělá. přitom je ve školce nejstarší
Chudák… to mě mrzí. Snad se to brzy spraví. My máme bezvadnou a taková stará škola ale je skvělá, umí si zjednat respekt ale je i hodna, už je v důchodu a děla to zadarmo ze ji to baví. Mě mrzi ze jsem o ni nevěděla dříve - bydli o dvě ulice od nás, sla bych k ni dávno. Dcera práce taky začala ze se posmivaji a vadilo ji ze to neumi. Fakt jsem se modlila aby rychle naskocilo. Tak se držte! A ať to syna u nove logopedky baví a jde mu to čím dal lip.
@Lioness34 já nemužu říct jestli ta logopedka je dobrá nebo špatna…za 3 roky neudělal skoro žádnej pokrok ale jine deti třeba jo! byli jsme i u jine vyhlašene,…ta řekla po 5 navstevach že se z toho nevidí…ted jsem volala jine která do telefonu machrovala že za 14 dní ho naučí K že to neni problem…tak tam jdem 9.1. ..i učitelka ve školce mi řekla že ho to bude učit když budou ostatni spinkat, chtěla jsem ji za to platit…taky to vzdala
, doma jsme trenovali dost…ted poslední měsíc nic neděláme,. syn odmítá a je agresivní
@axelina píše:
@hanka.br. @hanka.br. ahoj už jsme spolu komunikovali v jinem vlakne nedavno…chodíme na logo 3 roky.. ted v lednu jdem k nějake nove (už třetí logopedce) a doufám v zázrak… deti se mu smějí už ted takže on aby ho deti měli rádi jim podlejza, poslouchá ty nejvetsi grazly aby se zalíbil apod.. třeba mu někdo řekne že jestli neudělá to či ono že nepatří do party..tak on blbec to udělá. přitom je ve školce nejstarší
Bavily jsme se spolu o logopedické klinice? Promiň, že si to nepamatuju. Na tom celém problému s obecně špatnou výslovností dětí mě zaráží jeden prostý fakt - deset let se starám o děti s celkovým rozštěpem obličeje - jsou to děti, které by na vady výslovnosti měly snad největší nárok. Zvláštní ale je, že u nich se výrazné vady řeči dnes prakticky nevyskytují, nebo jen zřídka. Jejich mámy to vydřou od útlého dětství s nimi pracují a ty děti strčí zdravě narozenou populaci do kapsy co do výslovnosti. Tak mi řekněte, čím to je. Když mám ve třídě dítě s kombinovanou vadou řeči, dříve nebo později zjistíme, že nácvik řeči zanedbávají buď úplně nebo to berou tak, že „chodí na logopedii“ a tím to hasne.
@axelina píše:
@aknah31 @hanka.br. jinak písmena už zná všechny i je tiskace všechny napíše…ale třeba BERAN napíše jako BLAN , KUS napíše jako TUS …
Syn zacal od zari dochazet na Elkonina. Kurz jazykoveho uvedomovani, priprava predskolaka na cteni a muzu jen doporucit.
Pokud slovo beran napise jako blan spatne to slysi. Syn by uz ted vedel (diky tomu kurzu) ze slovo ma dve slabiky, pet hlasek a L tam neni. Slovo kus zacina na K. Nezna teda pismena nebo ho to neucime ale dokaze to rozlozit na K-U-S. Az se nauci pismena mel by to napsat a cist spravne (snad, uvidime)
Zkusit se zamerit na alanyzu a syntezu slov. Fonematicky sluch a diferenciaci hlasek.
@axelina dej mu přes Vánoce klid… a uvidíš co ta nova. Stejne nezbyde než to zkusit. Mrzí mě to, ze mas ty i tvůj malý takove trápení… ale verim ze si to sedne. Kdyby jsi slyšela moji dceru ještě v lete
ono to pak muže přijít brzy. A byla jsi na orl? Nevím zda jsem
Ti to někde už nepsala ale bylo dobre aby jsi zasla pokud jsi nebyla na kompletní orl vyšetření - nevím zda se neopakuji, když tak se omlouvám.
@axelina píše:
@aknah31 @hanka.br. jinak písmena už zná všechny i je tiskace všechny napíše…ale třeba BERAN napíše jako BLAN , KUS napíše jako TUS …
On si ta slova tak rozkládá, slyší je sice dobře, ale když si dělá vlastní analýzu slov, pak v nich už slyší to, co v nich sám vyslovuje. To souvisí s vadou řeči.
@hanka.br. No je fakt ze jak jsme denně cvičili tak hned logoepdka chvalila jak udělaly obrovský pokrok (chodí mi tam dvě deti) .. a je to znát.
Musim souhlasit s @hanka.br. starsi syn VD, mladsi syn OVR. Logo dreme od necelych tri let. Ten starsi v lete v 6r3m vyrazen z pece, mladsi 4,5r pilujeme sykavky a pak r a ř. Kdyz kolikrat slysim deti co nastoupili do prvni tridy tak synova vyslovnost je ideal.
Za tri roky bez pokroku je neco spatne. Bud na strane logopeda nebo spatna prace a trening doma. Tim nechci rict ze neco delate spatne ale tak to proste je. Logopedie je o denodenni drine a odrikani ale i spravnem vedeni a pristupu logopeda. Taky nam trvalo dlouho nez jsme nasli toho nej nej. Sice na primou uhradu ale jednou za 14dni se to da zvladnout. Vysledky jsou nejlepsi odmenou.
Nejmladsi mel v zari dva a zatim to vypada na tretiho adepta
![]()
@aknah31 my to máme taky, nejmladsi taky zraje
ale co nadelas…