Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, přidávám se, nejstarší taky půjde v září. Před týdnem oslavil šesté narozky. Školu zná, tatínek učí a chodil s ním minulý rok ze školky na odpoledku
Ale ve školce chlapeček, co ho vrátili kvůli nezralosti do školky, tak mà strach, aby to zvládnul a taky ho nevrátili
Ale je šikulka, to dá. Jen nájezd bude pro mě tvrdší, v srpnu se mi narodí třeťátko.
@Dracunculus píše:
Ahoj, přidávám se, nejstarší taky půjde v září. Před týdnem oslavil šesté narozky. Školu zná, tatínek učí a chodil s ním minulý rok ze školky na odpoledkuAle ve školce chlapeček, co ho vrátili kvůli nezralosti do školky, tak mà strach, aby to zvládnul a taky ho nevrátili
Ale je šikulka, to dá. Jen nájezd bude pro mě tvrdší, v srpnu se mi narodí třeťátko.
Pánejo, samý velký změny
Co tatínek učí?
Dcera chodí teď každých 14 dní do školy se podívat, dělají nějaké úkoly, tancují, zkoušejí interaktivní tabule. Mají je na starost učitelky, ktere půjdou do 1.tříd. Přes víkend se teď naučila zavazovat tkaničku. Ad odklady vs nástup řádně. U nás jsou předškoláci s rozpětím téměř 2 roky, to je teprve masakr. Jeden kluk září 2012, nejmladší proti němu červen 2014.
@bjetuschka Jak to tak ve škole chodí, co je potřeba. Jeho obory jsou zeměpis a dějepis, ale hlavně učí informatiku (baví ho to). Ale učil i matiku, přírodopis, tělák, pracovky, prostě kde kdo chyběl. Doufám, že se mu příští školní rok podaří ze školství odejít, aby nás uživil, až přejdu z mateřský na rodičák.
@Dracunculus píše:
@bjetuschka Jak to tak ve škole chodí, co je potřeba. Jeho obory jsou zeměpis a dějepis, ale hlavně učí informatiku (baví ho to). Ale učil i matiku, přírodopis, tělák, pracovky, prostě kde kdo chyběl. Doufám, že se mu příští školní rok podaří ze školství odejít, aby nás uživil, až přejdu z mateřský na rodičák.
Tohle je strašně smutné.
Ale chápu.
Jinak mám také budoucího prvňáka. Letos šel nejstarší, od září půjde mladší. S nejstarším jsme vyhráli fajn učitelku, tak byl nástup celkem bez problémů, ale asi nás nějaké potíže budou čekat, bude mít pomalejší nástup plynulého čtení a psaní.
U mladšího jsem zvědavá, jak to bude zvládat. Podle mého záleží nejvíce na učitelce, takže je to jako loterie.
@Elenloth Je to klasika, s hypotékou na krku a více dětmi to pak moc nejde. Když jsem byla na rodičáku s klukama, museli jsme jet dost z úspor. Pak jsem nakonec šla do práce a na rodičáku manžel, s mým platem jsme vyšli. Ale znamenalo to, že jsem kluky neviděla ani 2hod denně, prakticky jen víkendy
A to jsem měla kliku, že jsem nastoupila do velkého baráku, tak mě nenutili do služeb. Makat i noci a víkendy mi za ty prachy nestojí, trčet v práci víc jak 24hod v kuse obvykle takřka bez spánku.
@Dracunculus píše:
@Elenloth Je to klasika, s hypotékou na krku a více dětmi to pak moc nejde. Když jsem byla na rodičáku s klukama, museli jsme jet dost z úspor. Pak jsem nakonec šla do práce a na rodičáku manžel, s mým platem jsme vyšli. Ale znamenalo to, že jsem kluky neviděla ani 2hod denně, prakticky jen víkendyA to jsem měla kliku, že jsem nastoupila do velkého baráku, tak mě nenutili do služeb. Makat i noci a víkendy mi za ty prachy nestojí, trčet v práci víc jak 24hod v kuse obvykle takřka bez spánku.
Ty brďo, to je síla.
Ale chápu, u nás maká od nevidim do nevidim manžel. Koupili jsme byt před 2 lety, kdy šly ceny strašně nahoru, tak taky máme velkou hypo.
U nás taky půjdem 1.dubna k zápisu. Na jednu stranu taková dpeka, že to letí, na druou se těším. Já jsem strašně už vyčerpaná z takových těch tvořeníček atd..
Unsá ve školce pořdá něco, tvoření s rodiči, a tam něco a to a ono. a různé karnevaly.Jak mám od sebe děti 5 let, tak vlastně 10 let jsme se pořád nevyhrabali z takového..
Navíc školu máme tak do 5 min chůze, tak i po praktické stránce o hodně lepší jak někde běhat do školky..
Ale neni to jenom o tom, samozřejmě ![]()
@Janasas píše:
U nás taky půjdem 1.dubna k zápisu. Na jednu stranu taková dpeka, že to letí, na druou se těším. Já jsem strašně už vyčerpaná z takových těch tvořeníček atd..
Unsá ve školce pořdá něco, tvoření s rodiči, a tam něco a to a ono. a různé karnevaly.Jak mám od sebe děti 5 let, tak vlastně 10 let jsme se pořád nevyhrabali z takového..
Navíc školu máme tak do 5 min chůze, tak i po praktické stránce o hodně lepší jak někde běhat do školky..
Ale neni to jenom o tom, samozřejmě
tak mě se bohužel logistika ztíží -) místo dvou kusů do školky, to bude jeden kus do školky a druhý do školy. Budou vaše dítka chodit do družin? nebo jak máte namyšlené vyzvedávání? se svoji pracovní dobou to nebudu moc stíhat ![]()
Ja mam tri deti po dvou letech. Nejstarsi prvni třída, prostřední predskolak a nejmaldsi 3,5r. Skolu a skolku mame 10min mhd od sebe v ruznych mestskych castech. Prvních par měsíců jsem vyzvedavala z družiny a skolky, ale bylo to náročné. Na vánoce syn dostal hodinky a chodí z družiny sam. Ma to cca 7min chuzi na zastávku, pak 5zastavek autobusem a 3min ze zastávky domu. zavolá ze oschází ze skoly a pak ze je doma. Opřípadě ja muzu kontrolovat kde se zrovna pohybuje pomoci gps. Zvládá opravdu dobře a hodne to usetrilo cas. Ja sice pracují na zkrácený uvazek, ale i tak velká casova úspora. Příští rok plánuji, ze kluci budou chodit společně ze školy sami a ja opět jen skolka. Mozna první měsíc budu prvňáčka vyzbedavat z družiny. Oba určitě do družiny chodit budou. Chodi tam radi a navic tam preklenou i cas mezi koncem vyucovani a krouzkem a program družiny ma nase skola docela pestrý.
Me se logistika take ztizi
Starsi sice bude chodit do stejne skoly, kde je ted v pripravce (snad, jelikoz neni spadovy). Mladsiho do skolky kvuli snizene imunite jeste nedam, ale v cervnu budeme mit prirustek, takze vypravit se se 3 detma pro me asi bude ocistec
Se starsim jsem byla v spc a na skolu je pry zraly. Tak jeste dotahnout logopedii. Do druziny ho zapisu. Letos nechodi a obcas je mu to lito, kdyz vidi, co tam maji deti za akce. Dnes maji ve skole den otevrenych dveri, tak se tam pujdu na chvilku podivat a popovidat si s vedenim.
Ahoj, s dovolením se také přidám
dcera letos také nastupuje do první třídy, syn půjde na stejné škole už do páté, takže obavy nemám, vím, do čeho jdeme
a těším se, že budou oba na stejném místě a odpadne vození do školky, syn jezdí sám autobusem a malá se těší, až bude jezdit s ním. Samozřejmě ne hned, ale určitě brzy, ona je vcelku ranařka a ničeho se moc nebojí, takže myslím, že si zvykne rychle. Je listopadová a navíc hodně velká, takže ve školce už spíš překáží ![]()
@Keyllah u staršího jsem družinu měla, ale na začátku druhé třídy ho vyloučili.. naštěstí má z tátovy strany babičku, která má doma hospodářství a nechodí do klasické práce, takže ho vyzvedává ona.. u mladšího nevím, viděla jsem přístup družinářek a vůbec se mi ho do družiny dávat nechce, z tátovy strany má sice důchodové prarodiče, ale už nejsou nejmladší, babička má zdravotní problémy, navíc, když jsem výjimečně nestíhala vyzvednout ze školky a šel pro něj někdo od táty, tak už tam pak rovnou i spal.. už tak je u taťky až až, nechci přijít o další čas s ním.. takže mi asi nic jiného nezbyde, než ho dát do družiny..
@Keyllah píše:
tak mě se bohužel logistika ztíží -) místo dvou kusů do školky, to bude jeden kus do školky a druhý do školy. Budou vaše dítka chodit do družin? nebo jak máte namyšlené vyzvedávání? se svoji pracovní dobou to nebudu moc stíhat
Mám zkrácený úvazek a dělám 6h. denně. Odpoledne vyzvedávám ze 2 institucí, tak bohužel přecházím (naštěstí nejsou moc daleko od sebe), horší je to ještě společně s kroužkama.
Tak se těším, až budou holky obě v jedné škole a jen budu zvonit na družiny ![]()
Ahoj ![]()
mě taky od září nastupuje mladší syn do první třídy. jen ho mrzí, že nemohl jít klasicky na zápis, jako byl starší brácha, ale už se těší.