Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám doma taky předškoláka, 6 mu bude v červenci, ale jak jsem ještě před měsícem byla rozhodnutá pro odklad kvůli špatnému vyslovování a rychlému drmolení, tak najednou začínám váhat.. za ten měsíc totiž udělal velký pokrok, začal používat sykavky, i když nejsou ještě úplně čisté, navíc sám od sebe začal číst a psát.. do 100 sčítá už přes rok, když mu to převedu na snědené bonbony, tak do 20 i odčítá..
dle školky stojí nástupu do školy v cestě jen ta logopedie, jinak prý ve třídě patří mezi nejšikovnější.. do poradny jdeme až 1. dubna, tak uvidím, ale u staršího jsem váhala ze stejného důvodu a moc mi neporadili.. ![]()
@Tamtama No, ty letní děti, hlavně kluci, to je dilema
Kluk je srpnový (letos mu budou teprve tři, tak mě to teprve čeká). Holka je březnová, za mě ideál…
@bjetuschka píše:
A kdy jsou u vás zápisy?
Mají být první týden v dubnu, přesné datum nám sdělí v MŠ na schůzce s učiteli prvních tříd ![]()
Mám předškoláčka, Byli jsme v PPP v říjnu a tam až na drobnosti, že je vše ok. Ale trochu se bojím. Pokulhává trochu samoobslušnost - i když učitelky chválí. Asi v instituci mezi dětmi funguje líp než doma, kdy nad ním stojím a po sto první mu říkám, že se má oblékat. Doma je dost bojácný a občas se vztekne. Ve školce zvládne věci, co doma ne - bojí se a nevztekal se tam ani jednou.
Zbývá nám logopedie - R a Ř. Ř začíná naskakovat se mi zdá. R jsme začali asi pozdě. Logopedka tvrdila, že se nejprve musí dodělat š č a tak začal ráčkovat. Přeučení nějak nejde a nejde.
Grafomotorika není nejlepší, ale udělal poslední dobou dost pokrok.
Zatím nenakupuji nic, ani nemám představu, co by mohl potřebovat, snad ve škole řeknou. Máme jen stůl a batoh. Na cvičení věci vyberu něco z tepláků a triček co má na doma a boty a papuče stejně musím počkat až jak mu vyroste noha.
Na kterou školu taky ještě nevím, doufám že poradí v PPP. Mám několik favoritů, vyberu ze dvě + spádovou a tam asi půjdeme na zápis.
@Vemas @123Soňa ja mam práve opačně pocity. S klukama jsem od 3let hodně pracovala Logopedie, grafomtorika, jazykove rozlišováníy sluchovka, slovni zasoba.. bylo toho hodně a denodenni práce. Docela se tesim ze toto odpadne. Tech 20min denne DU uz nas nerozhodi. Starsi syn ted v první třídě ma mnohem mene povinnosti nez jako predskolak a odkladovy predskolak v PT ![]()
@milwinka píše:
@aknah31
Zkus knížku „Cvičení pro lepší učení“, nám ty cviky hodně pomohly na grafomotoriku.
Dekuji mrknu. My jsme rok chodili na individuální grafomtoriku, syn ma i zkrizenou lateralitu. Je to uz mnohem lepsi ale musime jeste do skoly dopilovat ![]()
@Vemas píše:
@kesaibot @bjetuschka
Je mi proste desne lito, ze to nejvic bezstarostny obdobi jeho zivota pomalu konci. Ze bude vse povinnost, ukoly a tak. Proste ta skolkova pohoda je proste neco jineho
Ja to tak taky cítím.. Nedávno se mě ptal jak dlouho do ty školy bude chodit.. No co na to říct, z toho kolotoče uz nevyleze
navíc je to kluk, takže ani mateřská ![]()
Ale chce být youtuber, tak kdyz bude dobrej..
![]()
Ikdyz ted teda zas přišel s potápěčem, jak se ptal jak dlouho bude ve škole tak jsem mu rikala, ze pak pujde na jinou školu, kterou si vybere podle toho, co by, chtěl dělat za práci.. Tak prej na potapecskou, je to vtipny vzhledem k tomu, že neumí plavat a docela se boji
ale to ho prej naučí v ty škole ![]()
Jinak se do školy moc netěší
ale nemá rád ani školku ![]()
Ale na druhou stranu zas rika, že by chtěl mít jedničky..
Tak z toho mam taky obavy jak to pujde, ale zvládnout se to nejak musi, no..
@123Soňa píše:
tak to přesně cítím, bezstarostné dětství bude pryčNějak rychle mi vyrostla
Holky každý věk má něco… Zase mě baví že s holkama si užijeme každý výlet, hodně se o věci i samy zajímají a tak. To je zas výhoda oproti školkovým dětem. Ale chápu. Čas se nedá vrátit ![]()
@Tamtama píše:
Já mám doma taky předškoláka, 6 mu bude v červenci, ale jak jsem ještě před měsícem byla rozhodnutá pro odklad kvůli špatnému vyslovování a rychlému drmolení, tak najednou začínám váhat.. za ten měsíc totiž udělal velký pokrok, začal používat sykavky, i když nejsou ještě úplně čisté, navíc sám od sebe začal číst a psát.. do 100 sčítá už přes rok, když mu to převedu na snědené bonbony, tak do 20 i odčítá..dle školky stojí nástupu do školy v cestě jen ta logopedie, jinak prý ve třídě patří mezi nejšikovnější.. do poradny jdeme až 1. dubna, tak uvidím, ale u staršího jsem váhala ze stejného důvodu a moc mi neporadili..
Ahojky, tak logo se určitě ještě do září doladí, a jestli je jinak šikovnej, tak by možná bylo škoda ho,,brzdit" školkou…
Jinak dneska ráno jsem si vzpomněla na tuhle diskuzi… Když jsem vedla dceru do školky, tak si s sebou táhla plyšového růžového jednorožce
Ona je fakt hodně hravá, i doma a za všech okolností, to je jediná věc, která se za ten rok nezměnila. Ale říkám si, že je to možná povahou a ta dětská duše jí v něčem zůstane už navždy ![]()
@a12 Mně dcera říká, že se těší, ale myslím, že si s ní ještě užijeme. Je hodně citlivá a trochu mamánek. Druhá dcera loni první týden každé ráno plakala a měla i bolesti bříška. Nakonec se to srovnalo a školu miluje.
Doufám, že bude mít budoucí prvňačka dobrou učitelku.
@bjetuschka píše:
Jinak dneska ráno jsem si vzpomněla na tuhle diskuzi… Když jsem vedla dceru do školky, tak si s sebou táhla plyšového růžového jednorožceOna je fakt hodně hravá, i doma a za všech okolností, to je jediná věc, která se za ten rok nezměnila. Ale říkám si, že je to možná povahou a ta dětská duše jí v něčem zůstane už navždy
můj je taky takovej, ale taky si myslím, že to je spíš povahou.. plyšáků má plnou postel, že skoro nemá kde ležet
mně bude 30 a taky spím s plyšákem.. ![]()
já se právě bojím, že ho nechám projít zápisem, a on to pak do září nedožene.. ale když něco píše, tak i to R a Ř dává správně, takže sluchově by teoreticky měl být zralý.. ![]()
Ahoj holky taky se přidávám. Budu mít školačku v září. Zatím se netěší
občas mi jen tak řekne že do školy chodit nechce. Je docela citlivá a taková uzavřenější, svá. Tak z toho mám trochu obavy.
@bjetuschka letos nás to čeká.. Kluk bude mít 6 let a 4 dny, strašně se těší chodí se školkou do přípravky, aktovku donesl Ježíšek
takzr už jen start
Tak u nás je v pátek exkurze, předškoláci se jdou podívat na vyučování k prvňákům
A den předtím budou v MŠ testy zralosti, tak jsem docela zvědavá. I když holka do školy půjde tak jako tak, po odkladu…