Prvňák a úkoly

Napsat příspěvek
Velikost písma:
JaSe
12.2.13 07:55
@radulicek1 píše:
A kam chodíte do školy, že nesmí počítat na prstech? Má to nějaký důvod?

Děti chodí na jazykovku v Praze. Paní učitelka nám řekla, že nesmí počítat na prstech, po důvodech jsem nepátrala. Řekla, že můžou počítat na tužkách, bonbonech, na čem chtějí, ale na prstech ne. Takže asi proto, aby na prstech děti nepočítaly ještě na druhém stupni :mrgreen:. Ale je to jen moje domněnka.
S gumováním to nebude tak ostré. Moje děti ve škole taky něco gumují, ale mívají jedničky, takže i s tím gumování stíhají to, co je potřeba. Ale perem píší jen do písanky, jinak používají tužky.
Děti mají pastelky ořezané z domova a tužky také (to je úkol pro rodiče, ořezat pastelky). Tužky mají dvě. Pera mají také dvě, jedno jednorázové a jedno gumovací. Píší gumovacím, ale vědí, že když jim gumovací dojde (už to pomalu očekáváme), tak mají v penálu náhradní. Doma náhradí náplně do gumovacího máme.
V naší místní škole, kam jsem děti nedala, se zmizíkovat nesmí.
Moje děti nechtějí moc přepisovat, takže zbytečně negumují, protože vědí, že by to musely napsat znova.

• Citovat
  • Upravit
1698
12.2.13 08:05
@luckyhorse píše:
Paní učitelka si nepřeje, aby děti měli cokoliv gumovacího, nemá to ráda :). Dává za gumování horší známky.

My taky mame zakazano. jinak pani ucitelka neuvidi kde dite udela chybu, myslim ze je to spravne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
12.2.13 09:35
@JaSe píše:
Děti chodí na jazykovku v Praze. Paní učitelka nám řekla, že nesmí počítat na prstech, po důvodech jsem nepátrala. Řekla, že můžou počítat na tužkách, bonbonech, na čem chtějí, ale na prstech ne. Takže asi proto, aby na prstech děti nepočítaly ještě na druhém stupni :mrgreen:. Ale je to jen moje domněnka.

Asi se budu muset pristi rok, jak pujde dcera do prvni tridy, zeptat na to pocitani. Je fakt, ze jsem uz sestym rokem doma na RD, ale jinak ucim matiku na stredni skole a spis bych rekla, ze pocitani na prstech se takove prirozenejsi a deti to lip pochopi. Ale asi jsou ted nejake modernejsi metody.
Spis jsem se ptala proto, ze kdy k nm pak prijdou decka ze zakladek, tak bez kalkulacky nic nespocitaji. :) Ale to jsem odbocila od tematu prvni tridy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
12.2.13 09:37

Jinak to gumovani chapu, oni by nektere deti byly schopne tu chybu vygumovat tak dokonale, ze by prodrely i sesit. A orezane pastely a tuzky je taky jasny ukol pro rodice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1604
12.2.13 16:25

Též nechápu zákaz počítání na prstech. Je přece jedno, jakou aleternativu počtu si děti zvolí. A pokud prostě ten počet :think: potřebujou vidět, tak prsty mají vždycky s sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
12.2.13 16:28

Ja jsem se chtela zeptat… je tu nejaka maminka, co ma dite v prvni tride v Brne na Bakalce? Slysela jsem, ze je t osice dobra skola, ale ma az prehnane naroky. Tak by me zajimal vas nazor - prehnane narky muzou byt pro kazdeho neco jine. Jak dlouho napr. pisete ukoly? Je cas i na krouzky mimo skolu? A co kolektiv a pi ucitelky? Diky za odpoved…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanullka
12.2.13 17:50

@radulicek Však jsem to nemyslela tak, že děti chodí do školy a mají neořezané tužky :mrgreen:. Samozřejmě tužky ořezávám a kontroluji každý den. Ale během dne se jim třeba zlomí… a nebo třeba konkrétně naši malou tato „činnost“ hrozně baví, takže by ořezávala pořád :lol:.

• Citovat
  • Upravit
176
12.2.13 18:03

@Hanullka To je jasny.. ja to taky nemyslela zle.. uz vidim nasi malou, kterou to taky ohromne bavi orazavat… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
12.2.13 19:44

Jak tak koukám, stále platí - co učitelka, to jiný názor. Tak jsem si zavzpomínala na svojí první třídu - trávila jsem nad úkoly denně kolem 3 hodin, úkol ze psaní i z písmenek, která jsme se ještě neučili, takže mě to musela učit doma máma, čtení minimálně 3 stránek, apod. Úkoly typu: Spočítejte si knížky v knihovně (počítali jsme do deseti a naši tenkrát měli 3 obrovský knihovny a já měla v pokojíčku knihovnu do stropu), spočítejte si schody domů (byt v 7.patře paneláku, táta se mnou poctivě vyšlápl všech 7 pater a počítal, pak mi na legu vysvětloval velkou násobilku). Nejlepší byl kolektivní trest pro celou třídu, 20 A4 popsat velkým písmenem K, mámu bolela ruka jen z podepisování 20 A4. Během průběžných testů jsme normálně dostávali 3,4,5, na vysvědčení jsem měla dvojku z češtiny i z matiky - tak jako většina třídy. Pro paní učitelku jsme byli první prvňáčci, které po studiu dostala. Po jednom roce s námi pokusnými králíčky se vrátila zpátky do školy. Mě už naštěstí čekala jiná základní škola s úžasnou paní učitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
12.2.13 20:39
@euryanta píše:
Též nechápu zákaz počítání na prstech. Je přece jedno, jakou aleternativu počtu si děti zvolí. A pokud prostě ten počet :think: potřebujou vidět, tak prsty mají vždycky s sebou.

Odhaduji, že je to právě proto, aby děti prsty nepoužívaly ještě na střední :mrgreen:. Protože prsty jim prostě nesebereš.

• Citovat
  • Upravit
JaSe
12.2.13 20:45

Moje děti dělají úkoly tak do půl hodiny, někdy déle. Dneska měly hotovo za dvacet minut - cca 20 příkladů z matematiky a jedna stránka ve slabikáři. Vždycky jeden čte a druhý dělá druhý úkol. Děti jsou prvňáci, dvojčata. Řekla bych, že děti mají náročnější školu, podle mě jedou docela rychle, ale jsem ráda, že jsem takovou školu našla a že je vzali.
Dnes jsem chvilku mluvila s kamarádkou, která má prvňáčka v naší místní škole (moje děti jezdí do Prahy) a má třeba 10 příkladů, slovní úlohu, přečíst celou stránku ve slabikáři a ještě napsat 2-4 řádky v písance. To mají moje děti zlaté :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
Hanullka
12.2.13 21:05

@JaSe Co se děti teď momentálně učí? Mně taky přijde, že naše jedou dost rychle, tak jen tak pro srovnání. My teda čteme už všechno. Matematiku zatím do 10 a slovní příklady - už zapisují do samostatného sešitu. V ČJ máme čtvrtou písanku, jeden sešit na diktáty a jeden na opisy - jeden už je popsaný. V AJ umí asi 25 zvířátek, barvy, počítání do 10, nějaké jídlo a teď se učí jednoduché věty typu : jak se jmenuješ, jmenuji se, bydlím ve,,, kolik ti je, je mi…
Ale fakt se skoro všechno naučí ve škole, doma mají jen čtení a buď krátký úkol z ČJ nebo z M.

• Citovat
  • Upravit
176
12.2.13 22:46
@JaSe píše:
Odhaduji, že je to právě proto, aby děti prsty nepoužívaly ještě na střední :mrgreen:. Protože prsty jim prostě nesebereš.

No kdyby jim to na te stredni pomohlo, at si klidne pocitaji na prstech.. hlavne kdyz neco vypocitaji… ale oni to umi jen s kalkulackou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
13.2.13 19:44
@Hanullka píše:
@JaSe Co se děti teď momentálně učí? Mně taky přijde, že naše jedou dost rychle, tak jen tak pro srovnání. My teda čteme už všechno. Matematiku zatím do 10 a slovní příklady - už zapisují do samostatného sešitu. V ČJ máme čtvrtou písanku, jeden sešit na diktáty a jeden na opisy - jeden už je popsaný. V AJ umí asi 25 zvířátek, barvy, počítání do 10, nějaké jídlo a teď se učí jednoduché věty typu : jak se jmenuješ, jmenuji se, bydlím ve,,, kolik ti je, je mi…
Ale fakt se skoro všechno naučí ve škole, doma mají jen čtení a buď krátký úkol z ČJ nebo z M.

Ahoj,
sčítají a odčítají do deseti, už docela dlouho. V písance jsou bez pár stránek v polovině třetí, ve slabikáři skoro v polovině, chybí jim ještě nějaká písmena, ale většinu už mají. Máme tu s někým stejný slabikář, je červený, ale netuším, s kým. V AJ netuším, co dělají.
Docela jedou, ale úkoly je nepřetěžují. Už je nechávám číst jen jednou, zpravidla to stačí. Školu mají náročnější.

• Citovat
  • Upravit
Hanullka
13.2.13 19:59

@JaSe Tak to jsme na tom skoro stejně. My máme slabikář od Jany Potůčkové, brzy asi dostanou nějakou čítanku.
A píší vaše děti taky tolik opisů a diktátů?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi