Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj,
se ženou akorát řešíme první botičky pro naší malou drobnou slečnu, která má čerstvě za sebou první krůčky. Chceme ji v tom co nejlépe a kvalitně podpořit a trochu narážíme, takže jsme se rozhodli jít sem pro radu.
Dostali jsme rady od fyzioterapeutky a i byly v několika prodejnách. Nejplodnější návštěva byla teď o víkendu v Praze.
Fyzio:
V obchodě:
Malé byla naměřena velikost 20, zkoušeli jsme boty 19 a 20.
19 - seděli lépe na patě a na šířku nohy, ale neměli doporučený nadměrek 0,75 cm, ale jen 0,40 cm.
20 - možnost dát silnější ponožku než tenkou letní, kterou do 19 nedáme
Vyzkoušeny
Máme údajně problematickou kombinaci malé velikosti a úzké nohy, od vel. 22 by měla být už lepší nabídka.
Žádost o radu:
Jde o to, že jsme obvolali všechny obchůdky v okolí, nikde nemají malé botičky, pokud ano, tak mají třeba jen 2 druhy, pochopitelně pro nás nevyhovující. Jediný co, tak objednat přes internet, ale tam není možnost to vyzkoušet a nechce se nám do nekonečna objednávat a vracet.
Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste to případně vyřešili, typ na jiné značky, než jsme zkoušeli? Případně typ na obchod?
Předem děkuji za konstruktivní komentáře.
Objednat přes internet desatery různé a vyzkoušet a vrátit v jednom kroku.
@Okta přesně tak, já už po zkušenostech raději vše objednám domu, v klidu vyzkoušíme, porovnáme, promyslíme a zbylé vrátíme…to stejně i s oblečením…dcera má taky úzkou nohu, seděly ji bungaard capáčky a následně tenisky froddo a teď má kožené boty koel a chodí v nich hezky…Barefoot můžete v této velikosti sehnat i z druhé ruky, některé děti mají boty v kočárku a vyroste jim noha a nestihnou je zničit…
Syn má úzkou a malou nožku, ale vepředu potřebuje sirsi…k tomu teda i vyšší nárt. Nohu jsem proměřila, objednala na zkoušku přes vinted bazarové, vyzkoušela jak sedí a pak je objednala nové…v nových chodil nejvíc, ty bazarové jsem si nechala jako zalohu…začínal na velikosti 19 synovi nejlépe seděly a sedi d. d. step takže teď už jedu vpodstate na jistotu
Vykašlala bych se na nadměrek, pokud boty jinak sedí a holčička v nich chodí dobře. My, pokud máme u barefoot bot nadmerek, máme problémy s chůzi. Bez nadmerku ( jen malý nadmerek) v pořádku. Fyzio nám rekla, ze mame zvolit ty, ve kterých proste chodi lip, než slepě dbát na nějakém “parametru”.
Na nadmerku bych trvala jen u ne-barefoot botách, tam ten smysl a rozdíl vidíme.
Bobux Explorer, jsou to v podstatě capáčky, ale takového víc „botoviteho“ typu, na úzké nohy jako první boty za mě super.
Jinak urcite bych šla do měkkých, ideálně barefoot, a na netu jich uz dnes seženeš miliardu, mnohé eshopy maji funkci, ze zadáš délku a šířku nohy a nabídne ti to vhodné. Objednáš několik a necháš si nejlepší.
Nebo napiš, odkud jsi, jestli chces kamennou prodejnu v rozumné dostupnosti. „V Praze“ je dost široký pojem ![]()
Díky za reakce.
Dovolím si reakce:
U zbytku děkujeme za podněty, omrkneme, případně vyzkoušíme. Říkám si, že nohy naší malé snad nejsou ojedinělý případ, ale sem tam mi to tak přijde při pohledu na nabídku úzkých bot. ![]()
Jsme z Plzně, v Praze nám sedla prodejna Veselá tkanička, další jména už si nepamatuju.
Možná námět na zamyšlení. Pokud zatím dítě dělá první krůčky a je na zemi více než na nohou, tak jsou za mě lepší kožené capáčky. O této variantě jste neuvažovali?
@nozu to je dobrý podnět, obě dcery měly skoro do prvního sněhu kožené capáčky…a taky mě fascinuje, jak se do toho angažuje otec a shání na emiminu typy na boty…ještě může zakladatel vyzkoušet stránky na Facebooku Barefoot pro děti a rám když dáte dotaz, tak se ozve i hodně podologů nebo prodejců bot a poradí lépe, ale boty opravdu až pro schopného chodce…u nás teda manžel klidně s námi jde vybírat boty, když mu řeknu, ale většinu bot jsem stejně měla finální slovo já…
@nozu píše: Více
Doma chodí bosa, max. ponožky s protiskluzem. Chceme něco na ven do mokra/sněhu, venku už často vyžaduje „ťapání“
Nechápu tu poznámku o angažovaném otci. Mám se klidit a nechat to téma ženskejm nebo co? ![]()
@Flowtec píše: Více
Než napadne sníh, tak už budete potřebovat větší velikost. Ty nožičky v tomto věku rostou fakt rychle. Ale fakt je to na vás, dávala jsem jen jiný úhel pohledu. Mám obě děti podzimní a kolem toho roku se mi venku batolily v těch capáčcích. Pravda je, že Barefoot boty tehdy teprve začínaly.
V tomhle pocasi a relativne uz zime, bych diteti opravdu neporizovala capacky, to je nedostatecny, bude v tom hrozna kosa…
A Bobuxy(capaky),jakkoliv jsou fajné, tak to same, proste šlupičky…
@marcellia obě děti odchodily září, říjen, listopad v capáčcích a boty dostaly v prosinci, mladší hlavně na hory…jsou zdravé…taky mladší ještě chodí spát ven téměř za každého počasí ![]()
@Flowtec píše: Více
Koukám, že jsi z Plzně - obchod Bosorka jste zkoušeli? Mě tam jednou celkem fajn poradili a výběr nebyl špatný.
Z eshopů toho mívají hodně na Little Shoes a na Bosonožce, tam se opravdu dá často najít x párů různých bot, které by mohly teoreticky sedět a člověk pak na poštovmém neprodělá kalhoty…
Určitě bych ale prvně zkusila tu Bosorku, pokud jste tam teda už nebyli ![]()