První IUI - prosím o radu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12
5.4.05 14:26

první IUI - prosím o radu

ahojky,

dnes jsem se dozvěděla, že budu asi 5× podstupovat IUI. Chtěla bych Vás poprosit o radu, pomoc nebo zprávu, jestli s tím máte někdo zkušenosti a jak to pořádně probíhá. Dneska jsem byla u doktora, ale nepadlo slovo o tom, že by tam měl jít manžel semnou kvůli spermiím… To je vezmou ze spermiogramu nebo?

Díky moc, Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
225
6.4.05 08:24

Nazdarek,
také se přidávám k dotazu. Pravděpodobně tomu také brzy neujdu a ráda bych o tom věděla něco víc. Např. jestli se předem musí brát nějaké podpůrné léky?
Děkuji moc

Monnatka,
moc zdravim a chtěla jsem se zeptat ,co jsi musela před tímto zákrokem absolvovat za vyšetření, že nakonec dospěli k IUI. Já mám PCO a jsem po drillingu vaječníků a IUI právě doktorka navrhla jako další pomoc se snažením. Děkuju a přeji ti hodně štěstí.
tulipanek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.4.05 08:30

Ahoj,

u mna IUI prebiehalo tak, ze rano prisiel manzel na odber spermii. Tieto boli precistene a „urychlene“. Ja som prisla zhruba o hodinku a pol. A zaviedli mi ich. Po zakroku som cca 20 min este „odpocivala“.

Predpokladom na uspesne IUI je priechodnost vajcovodov a SPG v norme, resp. tesne pod normou.

Jahodka

PS: ak mas otazky, kludne sa pytaj, rada zodpoviem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
6.4.05 08:41

ahoj tulipanko,

s manželem se snažíme přes rok a půl o miminko. Necelé dva měsíce docházíme do antisterilní poradny na doporučení mým gynekologem. Ze všeho nejdřív mě seznámili s vyšetřeními, které nás čekají (teď už je máme za sebou)-2× odběr krve - na štítnou žlázu, hormony, atd…, spermiogram, ultrazvuk a průchodnost vejcovodů. Všechny testy dopadli dobře, jsme oba zdravý, takže nám doktro nabídl tuto možnost - IUI. Pokud se prý stále nedaří otěhotnět, tak tímto chtějí spermiím pomoci až k vajíčku.
Držím Ti palce aby si to všechno také zvládla a brzy čekala mimino. Pokud Tě ještě něco zajímá, klidně se ptej.

Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.4.05 08:41

Popis IUI

Ahoj holky, na IUI jsem byla 9× a poslední pokus byl úspěšný, tak se vám pokusím co nejlíp popsat, jak to probíhá.
Takže IUI je vlastně zavedení spermií přímo do dělohy v období kolem ovulace. Může se provádět budˇv přirozeném cyklu, kdy se podle předcházejících vyšetření ví, že žena ovuluje, nebo se se provádí v stimulovaném cyklu (to tehdy kdy žena neovuluje, nebo sama ovuluje a stimulací se chce zvýšit pravděpodobnost početí). Stimulace je buď velmi mírná tabletkami (Clomhexal, Clostilbegyt) nebo silnější injekcemi (Fostimon, Menogon, Puregon atd. ) Tu stimulaci podle vašeho zdravotního stavu určí doktor. Pak se chodí cca od 9. dne cyklu na vaginální (= vnitřní) ultrazvuk, kde se sleduje velikost a počet folikulů (to jsou váčky rostoucí na vaječníku a obsahující vajíčko), když jsou folikuly velké asi 18 mm píchne se injekce Pregnylu na spuštení ovulace ( dojde k ní asi 36 hod po té injekci), pak dr. určí, kdy bude samotná inseminace a v ten den se dostaví manžel, který odevzdá sperma, oni to pročistí, odstředí noa ještě v ten den přijdete i vy a bude provedeno IUI. To se dělá jako běžná prohlídka, na koze vám zavedenou zrcadla a skrz děl. čípek vám takovou hadičkou zavedou sperma do dělohy. Nebolí to a trvá to jen pár minutek. Pak se většinou asi 20 minut leží (v některých centrech ne) no a pak doma čekáte asi 14 dní, jestli se to povedlo. Pokud IUI absolvujete v stimulovaném cyklu, je možné, že vám dr. předepíše tabletky obashující progesteron na podporu žl. tělíska (= Utrogestan, Duphaston). Na IUI máte nárok 6× do roka s tím, že je plně hrazen pojišťovnou, ale některá centra si za to berou nějaký doplatek, to se informujte. Přeju vám moc moc štětsí, ať se vám to povede dřív než mně, a pokud máte ještě dotazy, tak se klidně ptejte.

• Citovat
  • Upravit
12
6.4.05 08:48

Ahoj Ingrid,

mockrát děkuju za informaci. Já nevím jestli mi to včera uniklo když to doktor říkal, ale nevěděla jsem, jak to právě bude s těma spermiema. Žádné tabletky nebo injekce mě nečeká, kromě teda toho Pregnylu. Zkusíme to prý 5×, moc bych si přála, aby to vyšlo.
Přeju Ti aby miminko bylo v pořádku (pokud ho už tedy nemáš). A ještě jednou díky.

Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
6.4.05 08:51

Ahoj holky,
zkusim jenom ve zkratce neco malo:
Pri IUI se ultrazvukem sleduje rostouci folikul, nekdy se vajecniky i mirne stimuluji, aby jich narostlo vic (tak 3, tim se zvysuje sance). Kdyz ma folikul spravnou velikost (cca 18-20mm), tak se pichne injekce Pregnylu, ktery zpusobi, ze ten folikul v urcity cas praskne a dojde k ovulaci (asi 36hodin po pichnuti). A na tu dobu si vas doktor pozve na vlastni inseminaci, kdy partner odevzda sperma, oni ho nejak upravi (zakoncentruji ty nejlepsi) a pak se katetrem zavede do vasi delohy. Nekdy se to opakuje i dva dny po sobe (pred a po ovulaci), ale vetsinou asi jen jednou, protoze spermie jsou schopne oplozeni asi 48 hodin, vajicka asi 12 hodin, takze se proste nejak shodnou. Neni to nijak narocne (jen na cas na jezdeni k doktorovi), vlasni inseminace nijak neboli. Je to prirozene poceti, doktori jen zkrati spermiim cestu k vejcovodum a provede se to presne v dobe ovulace. Udavana uspesnost je asi 15%, ovsem predpoklada to, ze jsou pruchodne vejcovody.
Pokud byste mely dotaz, ozvete se sem nebo do soukrome zpravy.
Preju at vam to brzy vyjde!
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
6.4.05 08:55

Nez jsem to natukala, tak uz skvele vysvetlila Ingrid. Jsem rada, ze se v popsani prubehu nelisime.
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
6.4.05 08:58

Bohunko Tobě taky moc děkuju. Včera mi to doktor sice říkal, ale já to tak hltala a hlavně jsem si šla pro všechny výsledky testů, takže jsem byla dost nervózní, že si právě z toho co říkal moc nepamatuju… :)
Takže ještě jednou díky a přeju hodně štěstí.
P.S.: jak ti to dopadlo jestli se můžu zeptat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.4.05 09:04

Monnatko (Moniko), mimi ještě nemáme, jsem těhotná, takže moc děkuju za přání a tobě ještě jednou moc štěstí.

Bohunko, taky jsem ráda, že se v popisu IUI nelišíme, koneckonců jsem potřebovala dost pokusů, než jsem to pochopila :o) Tobě taky hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
522
6.4.05 10:29

Ahojky,
u nas to dopada zatim bohuzel blbe. Jsem ted po tretim neuspesnem IVF. Ja byla na IUI jen jednou, prave pred IVF, vicemene na zkousku, jak mi reaguji vajecniky na stimulaci. Ale ja mam dost problemu, mam zvyseny prolaktin, endometriozu, alergii na spermie a velice spatne mi reaguji vajecniky. Ale porad doufam!
Mejte se.
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.4.05 11:24

Je to take prirodzene a zaroven take takze mat dieta/otehotniet. Vsimli ste si? Na jednej strane kazdy ocakava svadba - dieta a niekde na tej pomlcke je neviditelny zadrhel…

Moj zazitok z IUI bol mierne stresujuci, ale ja vseobecne zle znasam lekarov a nemocnice. A preto chcem, aby pri druhej inseminacii bol aj moj manzelik.

Vyborne odbornikom popisany proces IUI najdete na http://www.novedieta.sk/web/l7.htm alebo tu pripajam prepis: -----------------------------------------------------------------
7. Vnútromaternicová inseminácia
(= intrauterinná inseminácia = IUI)

Čo to je IUI?
Vnútromaternicová inseminácia predstavuje zavedenie „prečistených" spermií partnera alebo darcu priamo do dutiny maternice pacientky tenkým katétrom.

Ktoré páry sú vhodné na IUI?
V prípade, že sa jedná o vnútromaternicovú insemináciu spermiami partnera, obaja z príslušného páru musia spĺňať určité podmienky, aby sa u nich zvolil tento spôsob liečby.

Muž:
Normálne hodnoty spermiogramu, resp. nanajvýš mierna porucha spermiogramu

Žena:
Schopnosť oplodnenia z hormonálneho hľadiska, overená priechodnosť vajcovodov (minimálne musí byť priechodný jeden vajcovod), bez prítomnosti infekcie močovopohlavných ústrojov

IUI darcovskými spermiami
V tomto prípade iba žena musí spĺňať vyššie uvedené kritériá.

Aká je príprava pred IUI?
Niekedy nemusí byť temer žiadna (okrem overenia vyššie uvedených kritérií), a to v tom prípade, ak sa lekár spolu s príslušným párom rozhodnú pre spontánny (samovoľný) cyklus, čo znamená, že sa pacientke nepodávajú na stimuláciu ovulácie žiadne lieky. U takejto pacientky sa sleduje spontánny cyklus pomocou ultrazvuku (niekedy i za pomoci hormonálnych hladín) a ak sa zistí prítomnosť aspoň jedného dostatočne veľkého folikulu na vaječníku, môže sa aplikovať choriogonádotropný hormón ( prípravky Pregnyl, Choragon) na podporu dozretia a uvoľnenia vajíčka (ovulácie). Následne sa obdeň vykonáva samotná IUI.

V iných prípadoch sa u pacientky stimuluje ovulácia pomocou liekov, či už pomocou liekov vo forme tabliet, alebo vo forme injekcií. Stimulácia ovulácie sa sleduje pomocou ultrazvuku (sleduje sa rast folikulu / folikulov (v ktorých rastú vajíčka) a výška sliznice maternice a pomocou hladín hormónov (ktoré sa zisťujú z krvi). Ak sa zistí prítomnosť aspoň jedného dostatočne veľkého folikulu, prítomnosť adekvátnych hormonálnych hladín, môže sa aplikovať choriogonádotropný hormón ( prípravky Pregnyl, Choragon) na podporu dozretia a uvoľnenia vajíčka (ovulácie). Následne sa obdeň vykonáva samotná IUI.

V niektorých prípadoch sa podanie HCG vynecháva.

Aká je úloha partnera pri IUI?
Okrem morálnej podpory svojej partnerky, sa musí (v prípade IUI vlastnými spermiami) dostaviť v deň naplánovanej IUI do andrologického laboratória na odber ejakulátu, ktorý sa získava masturbáciou. V centre asistovanej reprodukcie je na to špeciálne určená miestnosť.

Výkon samotnej IUI
Partner sa ráno (hodina sa vopred určí) dostaví na odber ejakulátu, ktorý sa následne spracuje v andrologickom laboratóriu. Inými slovami, spermie sa „prečistia" a stanovia sa aktuálne hodnoty spermiogramu.

Takto pripravené spermie sa pacientke aplikujú pomocou tenkého katétra priamo do dutiny maternice.

Tento výkon je ambulantný a pacientka po IUI odchádza domov s tým, že začína užívať hormonálny prípravok (obsahujúci progesterón) na vytvorenie optimálnych podmienok sliznice maternice na zachytenie embryí. V prípade pozitivity tehotenského testu tento hormonálny prípravok bude pacientka užívať až do ukončenia 10. - 12. týždňa tehotnosti.

Ako sa stanovuje, či bola IUI úspešná?
Na 14. deň po IUI sa pacientka dostaví na odber krvi na stanovenie hladín choriogonádotropného hormónu (HCG), čiže na tehotenský test. Tento test sa zá:,–(ne vykonáva z krvi!

Neúspech IUI stanovuje len negatívny výsledok tehotenského testu. Až vtedy sa pacientke odporučí vy:,–(enie lieku obsahujúceho progesterón. Slabé špinenie alebo krvácanie neznamená, že pacientka nie je tehotná.

V prípade pozitívneho tehotenského testu sa overuje tehotenstvo pomocou ultrazvukového vyšetrenia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
6.4.05 12:09

Milá Moniko, Ingrid i Bohunko a další :-) Moc děkuji za vyčerpávající informace.

Jsem teď daleko klidnější a zase mám více optimismu v žilách :-)
V pátek jdu zase na UTZ 16.DC jestli probíhá ovulace, nebo spíš proběhla. Je to vlastně první kontrola ovulace po laparo a drillingu vaječníků, takže se vážně modlím, aby tam nějaký folikul byl. Byla jsem na UTZ už 11.den a sliznice rostla OK, ale folikul nikde, tak možná mám jen delší cyklus.
Snažíme se manžílkem teprve rok, ale protože mi zjistili PCO, tak se vlastně přes 1/2 roku už léčím.
Hodně štěstí všem
tulipánka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.4.05 14:26

Ja Ti zo srdca prajem, aby sa Ti to podarilo a dufam, ze coskoro si budeme vymienat skusenosti s priznakmi tehotenstva, rannymi nevolnostami, bolavymi bradavkami, opuchnutymi nohami a nemoznymi vlasmi :lol:

Tak baby, hor sa do plodenia!!! Nech nas neuspesnych snaziliek ubuda!!!

Jahodka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.15 11:03

Ahoj holky.. Mám za sebou 5 operací, ukázalo se, že mám endometriozu. Nyní jsem po IUI ale ještě musím počkat na výsledek. Do teď jsme měli pouze plánovaný styk, kdy mi píchli každý měsíc pregnyl. Je normální, že mě teď bolí tak hrozně břicho? Nikdy to ještě tolik nebolelo, a že mám bolesti často a to i bez aplikace injekcí. Ty bolesti mě trochu znepokojují a nevím jestli nemám jít raději na pár dní na neschopenku nebo to risknout a jít zítra do práce. Na dnešek jsem si musela vzít den volna. Můžete mi někdo poradit? Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí