První kaše
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
První kaše
Ahoj náš malý ukončuje 7. měsíc a chtěla bych začít s kašemi. Přikrmuji od 5,5 měsíce. Kojím už jen večer a ráno ale mám pocit, že večer to nestačí a hůře usíná. Ostatní příkrmy baští už bez problémů.Jen se malinko neorientuji jak dál. Zajímá mě lepek. Kdy pečivo, kaše atd. Vařím doma a dostala se mi do ruky kniha z roku 2003 VAŘÍME PRO KOJENCE a tam je v některých receptech od 6. měsíce na kaše použito pasterizované plnotučné mléko a udávají, že v průběhu 8. měsíce se má dítě učit na plnotučné mléko. Ale všude píší mléko ne ne ne… Tak nevím. Po pravdě bylo by super moci normální mléko protože kupovat umělé mléko se mi na kaše nechce kvůli ceně ale pokud je to nutné koupím. Poraďte ze zkušenosti jak vaříte kaše v tomto věku a třeba i nástřel jídelníčku vašich dětí děkuji. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, já kravské mléko takhle brzy nedávala, od roka jsem (krom kojení) dávala UM Babylove z DM drogerie. Přijde mi to výhodnější než kupovat plnotučné mléko, které nikdo jiný nepije. Takhle odsypu potřebné množství a krabice mi otevřená vydrží měsíc. Litr tohoto UM vyjde na cca 30Kč, takže nic tak hrozného. Navíc je z něj výborná potahovka na dort
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
syn dostává kaši od 6m, střídám ty od Nestle, Hami a Hipp - rýžové, obilné, mléčné. Přidává se jen voda. Rohlík ožužlává taky zhruba od toho půl roka, takže lepek zaveden.
jinak jídelníček už má nějakou dobu vcelku stabilní:
snídaně - UM
svačina - ovoce
oběd - maso/zel
svačina - jogurt
večeře - kaše
před spaním UM
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Normální mléko má více bílkovin a méně tuků, než sunar a jiná UM. Proto se má až do dvou let dávat UM, neb dítě púotřebuje více tuků, aby lépe přibíralo a ropstlo a méně bílkovin neb na tak velké množství bílkovin nejsou uzpůsobeny jejich ledviny. Já se na to ptala MUDry teď na 1,5 roční kontrole a toto mi řekla s tím, že vzhledem k tomu, že Štěpánek je zcela zdravé dítě, tak asi postupně s normálním mlékem můžeme začít. Tak to také děláme. Kupujeme kvůli vyššímu obsahu tuků právě plnotučné, nebo selské mléko. To z automatů je třeba převařit (pasterovat).
Pokud jde o ekonomickou náročnost sunaru a normálního mléka, tak ten rozdíl není až tak závratný. Pokud kupuješ kvalitní čerstvé mléko, tak stojí třeba u nás v Bille to jejich BIO čerstvé plnotučné 26 korun a malý by ho měl mít na dva dny při spotřebě půl litru na den. tzn. za týden necelá stovka, za 2 týdny asi 200 korun. Jedno balení Sunaru nám vyjde na týden a něco až dva týdny a Sunar kupuji zásadně v akcích (neb jde skaldovat) a víc než 179 korun za něj nikdy nedám.
Kaše navečer pokud vím nijak pokud jde o spaní nepomáhají. Je to jen pocit mamin, že toho dávají víc, když je to hustší, ale co do obsahu živin a energie je kaše na tom stejně jako mléko. My dáváme kaši s ovocem ke snídani asi tak tři hodiny po raním mléce. Do dvou let by děti měli mít ještě stále půl litru mléka.
Uvidíš, co napíšou další holky…
Tak se držte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hkac píše:
Ahoj, já kravské mléko takhle brzy nedávala, od roka jsem (krom kojení) dávala UM Babylove z DM drogerie. Přijde mi to výhodnější než kupovat plnotučné mléko, které nikdo jiný nepije. Takhle odsypu potřebné množství a krabice mi otevřená vydrží měsíc. Litr tohoto UM vyjde na cca 30Kč, takže nic tak hrozného. Navíc je z něj výborná potahovka na dort.
Jak se to jmenuje a kolik stjí balení? A ředí se kojo vodou? Díky
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@helbell píše:
Jak se to jmenuje a kolik stjí balení? A ředí se kojo vodou? Díky![]()
Aha název už vidím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@helbell Je to značka Babylove, v DMku ho mají mezi UM, jsou tuším tři různé krabice podle věku (já dávám od roka zelenou , ta je od 10m, dřív jsem jen kojila takže tohle nevím, ale určitě existuje taky). Balení stojí 139Kč/krabice, ze které uděláš 3,3 litru. Kupuju se žolíky a slevovými kupony, takže mě ta krabice vyšla na 80-90Kč. Míchá se do vody, já dávám z kohoutku (studenou), ale mám už dvouleťačku, půlročnímu bych převařovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda já jsem celkem i zastánce zařazování KM dříve, než je zvykem, ale v 8.měsíci fakt ne. Kup mléčnou kaši a máš vyřešeno, UM už v ní je zamíchané, tak se ti nezkazí krabice samotného UM
Lepek bych už klidně zavedla, někde se teď už píše o zavádění mezi 4 a 6m, to mi přijde přeci jen brzy, ale v těch 7m už bych klidně dala lepkovou kaši nebo do ruky rohlík.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mafina5 píše:
Normální mléko má více bílkovin a méně tuků, než sunar a jiná UM. Proto se má až do dvou let dávat UM, neb dítě púotřebuje více tuků, aby lépe přibíralo a ropstlo a méně bílkovin neb na tak velké množství bílkovin nejsou uzpůsobeny jejich ledviny. Já se na to ptala MUDry teď na 1,5 roční kontrole a toto mi řekla s tím, že vzhledem k tomu, že Štěpánek je zcela zdravé dítě, tak asi postupně s normálním mlékem můžeme začít. Tak to také děláme. Kupujeme kvůli vyššímu obsahu tuků právě plnotučné, nebo selské mléko. To z automatů je třeba převařit (pasterovat).
Pokud jde o ekonomickou náročnost sunaru a normálního mléka, tak ten rozdíl není až tak závratný. Pokud kupuješ kvalitní čerstvé mléko, tak stojí třeba u nás v Bille to jejich BIO čerstvé plnotučné 26 korun a malý by ho měl mít na dva dny při spotřebě půl litru na den. tzn. za týden necelá stovka, za 2 týdny asi 200 korun. Jedno balení Sunaru nám vyjde na týden a něco až dva týdny a Sunar kupuji zásadně v akcích (neb jde skaldovat) a víc než 179 korun za něj nikdy nedám.
Kaše navečer pokud vím nijak pokud jde o spaní nepomáhají. Je to jen pocit mamin, že toho dávají víc, když je to hustší, ale co do obsahu živin a energie je kaše na tom stejně jako mléko. My dáváme kaši s ovocem ke snídani asi tak tři hodiny po raním mléce. Do dvou let by děti měli mít ještě stále půl litru mléka.
Uvidíš, co napíšou další holky…
Tak se držte
Jo jo o tom, že kaše na zasycení prý nemají vliv jsem slyšela, ale náš syn je jedlík a nevím jak ho zasytit odpoledne. Ráno kojím, dopoledne ovoce, odpoledně maso zelenina a pak už tápu co k svačíně a večeři? Večer teda ještě kojím ale i podle prsou vidím, že tam moc nic není
. A taky bych ráda pomalinko odstavovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@helbell píše:
Jo jo o tom, že kaše na zasycení prý nemají vliv jsem slyšela, ale náš syn je jedlík a nevím jak ho zasytit odpoledne. Ráno kojím, dopoledne ovoce, odpoledně maso zelenina a pak už tápu co k svačíně a večeři? Večer teda ještě kojím ale i podle prsou vidím, že tam moc nic není. A taky bych ráda pomalinko odstavovala.
mně se tohle nezdá.
Když dělám mléko, nasypu mléko.
Když dělám nemléčnu kaši s mlékem, nasypu mléko jako v prvním případě A JEŠTĚ NAVÍC přidám nemléčnou kaši.
Není možné, aby ta přidaná kaše měla výživovou hodnotu nula.
A teď jak jsem to dělala já. Já jsem dala nemléčnou kaši v 5ti měsících, míchala jsem dvě tři odměrky do mlíka, aby to trochu zhoustlo a právě více zasytilo. Používala jsem rýžovo-kukuřičnou Sunarku.
Příkrmy zeleninové jsem dala v 5ti měsících, ovoce v 6ti měsících, lepek v 6ti měsících v podobě pšeničné kaše.
KM jsem dala v roce, a to jen do palačinky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sovicka1 ono nejde o to, že by kaše dítě nezasytila, zasytí, ale většinou děti nespí hůř hlady, ale protože jsou starší, víc vnímají okolí atd.
Navíc teda po kaši může dítěti být těžko a spít o to hůř, ale to nejde udělat jinak, než vyzkoušet a uvidí se.
Jinak mě napadá, že v těch cca 7m jsem zaváděla ještě jogurt na odpolední svačinu, takže jídelníček vypadal asi takto
mlíko
ovoce
masozel
jogurt
kaše
mlíko
V mezičase kus chleba, rohlíku, kukuřičné křupky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky když chci začít s příkrmem máme pět měsíců a týden mám začít mrkvičkou? Nebo je to jedno prostě cokoliv se zeleniny?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak já mám taky nakoupené už kaše mléčné přijde mi zbytečné kupovat nemléčné a k tomu ještě sunar hlavně když kojím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ono ty nemléčné holky co kojí hodně používají tak, že je myslím dávají do odstříkaného mateřského mléka? Jiný důvod existence těchto kaší taky nechápu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mafina5 píše:
No ono ty nemléčné holky co kojí hodně používají tak, že je myslím dávají do odstříkaného mateřského mléka? Jiný důvod existence těchto kaší taky nechápu
já jsem byla za tyto kaše svého času velmi, velmi ráda ![]()
prostě jsem jen smíchala obvyklou dávku UM s malinkým množstvím kaše - ne podle doporučeného dávkování na krabici, ale míň, jen tak třetinové množství. Tím se mlíčko krásně zhustilo, ale stále ještě proteklo savičkou s velkým otvorem. Kluci to tedy pili z láhve - v době, kdy mlíko začali večer odmítat, naopak tohle mlíčko s kaší jim šmakovalo. Pomohlo mi to na dalších 5 měsíců prodloužit jim dobu, kdy měli UM.
Pak mi na to taky hodili bobek a kaši jsem už musela dělat hustou. Stalo se to poté, co jsem si objednala 10 velkých krabic Baby - takže opět kupuju nemléčnou kaši, abych se té zásoby zbavila
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit