Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj ![]()
První porod jsem měla akutní císařský řez ve 35+5 (preeklampsie s hellp syndromem) a teď jsem 39+4 … chci zkusit přirozený porod.. i když je jizva tenká, zatím drží a nebolí.
Jaké mate prosím zkušenosti s přirozeným porodem po prvním císařském? ![]()
@Denny97 Zkusenosti zatim nemam, ale jsem po cisari bezmala 9 let, rodila jsem akutni sekci v 35+3tt pro polohu KP s nozkama v porodnich cestach.Ted jsem v 21tt a zatim by dle gynekologa nemel byt problem rodit prirozene, tak uvidime.Ale urcite bych si prirozeny porod chtela zazit.
@barca0140 Děkuji
tak držím palce, aby to vyšlo a vše bylo v pořádku
Mě už těch posledních par dni vůbec neutíká a jen čekám..kdy to přijde ![]()
Ano, mám zkušenost - první porod sekcí z důvodu polohy KP a druhý o dva roky později přirozeně.
Bylo to v pohodě, bez komplikací.
Záleží jaká je jizva a jak je to dlouho po císaři. Má čerstvá osobní zkušenost je, děti 2 roky od sebe, jizva by přirozený porod nevydržela. Už tak skoro nevydržela poslíčky. ![]()
A jen tak pro zajímavost, po problémech u nás jsem si našla přesné statistiky. Průměrné riziko ruptury dělohy při VBAC je 0,5 %. Ale jenom rok po porodu dokonce 10% a 2 roky po porodu 5%.
Jak jsem se dověděla ty 2 roky minimálního odstupu po sekci nejsou myšleny jako minimální odstup mezi porody, ale mezi sekci a dalším otěhotněním…
@Capelucia No… moje jizva má 0,5-1mm … ale doktoři tvrdí (na FNO ji viděli 3 doktoři) že tloušťka nemá vliv.. že může prasknout i tenká i hrubá.. spíš záleží.. zda bolí nebo ne… ![]()
Po císaři jsem 2 roky a skoro 8 měsíců
No sama jsem zvědavá… jak to nakonec dopadne a zda se nakonec podaří přirozený porod nebo ne
@Capelucia A řekli vám to hned? Nebo až jak začali poslíčci..??
@Denny97 u mně byla „tenká jak papír“, což se ukázalo až na sálu a ani dělohu neřezali, protože se otevřela při doteku prstů. Měli jsme dost štěstí, vystresovaná jsem ještě teď. Ale taky jsem byla 3 týdny před porodem nemocná a hodně kašlala, v kombinaci se silnými poslíkami skoro každou noc
. To nejspíš přidalo, protože měla být taky ok. Taky ke konci začala trochu bolet.
Ale kdyby byla jizva v pohodě, tak by přirozený porod šlo alespoň zkusit
.
Já rodila po 3 letech od akutní sekce. Celou dobu to vypadalo na vbac, dokonce mi i sama od sebe praskla voda, takže jsem se zaradovala. Nakonec se porod nerozjel ani po celém dni vyvolávání, zůstala jsem asi na 3 cm. Když už jsem se o mimco začala bát, přistoupila jsem k další sekci.
Beru to tak, že tělo mi samo řeklo, že to přirozeně nepůjde.
První porod akutní sekce. Druhý porod se rozjel v termínu. Odtekla mi plodová voda, porod ale nepostupoval. Neotvírala jsem se a syn začal i špatně dýchat, takže stejně sekce. U třetího byla dcera KP a ještě jsem začala rodit o 4 týdny dřív. Takže 3× sekce.
Zdravím, zkušenost zatím nemám, chtěla bych přirozený porod zkusit ale v termínu budu po první sekci jen 16 mesicu…tak uvidime… Jinak známá měla mezi porody 5 let. vše vypadalo dobře ještě asi 3tydny před termínem že bude moct rodit přirozeně, jizva silná, v pohode a když pak přijela do porodnice na poradnu tak jizva ztenčená na 1mm takže opět císař, prý byla děloha tak tenká že jasně viděli miminko skrz…včetně barvy vlasů a že má pupečník kolem krku
Ahoj. Prvni porod akutnim cisarem, druhy o 4 roky pozdeji prirozene, bez komplikaci
Dost jsem se toho bala, ale muj doktor me ujistil ze neni duvod rodit opet cisarem. Zalezi jak dlouho od prvniho to je.
@Capelucia
Já měla prvního císaře, druhý porod klasický. Dcerky jsou od sebe 19 měsíců ![]()
Po sekci jsem rodila normálně, ale jen proto, že to bylo v 33tt. V termínu by mě k normálnímu porodu nikdo nedonutil. Nechápu tu potřebu riskovat. Na odběr plodovky matky nechodí, protože je riziko potratu, ale pak rodí klidně přitozeně, byť je riziko pro matku i dítě mnohonásobně větší. Mimochodem, rupturu dělohy jsem zažila. Nic, co bych si toužila zopakovat.