Prvorodička - všeobecné otázky

Anonymní
2.11.22 21:54

Prvorodička - všeobecné otázky

Ahoj holky, jsem budoucí maminka kloučka a ráda bych se vás zeptala na pár mých otázek (každá z jiného odvětví = nijak na sebe nenavazují) a chtěla bych vás poprosit o rady, osobní zkušenosti a tipy😁 Některé otázky budou trošku, no řekněte si co jsem za pako + bude to delší počtení, tak se předem omlouvám 😀

1a. Kojení - jak často (četla jsem, že většinou co 3 hodiny, nebo samozřejmě jak si řekne),

1b. Po nakrmení je důležité, aby si miminko odkrklo, ale co když po nakrmení usne - probudit ho, nebo ho položit do postýlky, ať leží na boku a hlídat, jestli si odkrknul, nebo ne?

1c. Jak často střídat při kojení prsa? Někde jsem četla že 5 min. jedno, 5 min. druhé.
A co to druhé, z kterého by se v tu chvíli nekojilo, nebo celkově, co když se jedno prso bude celé kojení méně používat?

1d. Péče o prsa během celého kojení (mazání je samozřejmost), co vložky, apod. prostě celková péče o prsa.
Kojení a péče o prsa mi dělá takovou největší starost😀

2. Jak to je u porodu s klystýrem?
A co když se to prostě nevychytá a já půjdu do nemocnice s „lesem“ mezi nohama?😆 Z toho mám takový „strach“ nebo spíš stud, abych tam nepřišla chlupatá 😆 ještě k tomu u mě, já se oholím a snad hned to začíná růst 😑 😀

3. Péče o tělo maminky po porodu.

4. Spánek miminka.
Nějaké tipy, jak si pomoct co nejrychleji toho čertíka uspat?
Stačí ho přikrýt pořádně dečkou, nebo potřebuje i nějakou peřinku - to stejné s polštářkem (nepočítám teď spací pytel, zavinovačku, apod.)?

5. Péče o pupík po narození.
Z toho mám taky takové všelijaké pocity + co po odpadnutí.

6. Přebalování.
Jak přebalujete? Myslím teď konkrétně utírání.
Nejčastější způsob jsou vlhčené ubrousky (u mě není úplně možné omývat pod tekoucí vodou😀)..ale nvm moc se k tomu nepřikláním…příjde mi prostě zbytečné, několikrát denně utírat ubrouskem, který není papírový, tím myslím, papírový ubrousek můžeme spláchnout, spálit, apod. vlhčené ne. Napadlo mě třeba koupit si rozprašovačku, dát do ní vodu a vždy nejdřív utřít suchým ubrouskem, poté postříkat vodou a utřít. Ale možná je přeci jen jednodušší ten vlhčený ubrousek. Samozřejmě by následovala klasická péče o zadeček, aby nebyly opruzeniny, odřeniny, apod.

7. Častá bolest bříška u kluků - prdíky.
Chtěla bych se vás zeptat na vaše tipy. Manželka bratra trpěla 3 měsíce, kdy klouček snad nonstop brečel a nic moc jí na to nepomáhalo.

Chtěla bych vás také poprosit, jestli vás napadají další různé věci, které by nám prvorodičkám mohli pomoci😁
Moc díky ❤️️

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9060
2.11.22 21:58

6. Eoné medvídek a perlan

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.22 21:59

Určitě dostaneš spoustu rad, já jen k bodu 3 - nikdy se dole neholím, takže jsem samozřejmě rodila též neoholená, nikdo s tím neměl problém,
klystýr jsem dostala, bylo to docela příjemné ta teplá voda a vyprázdnění, bylo to mimo jiné k urychlení porodu a pomohlo to

• Citovat
  • Upravit
1757
2.11.22 22:12

Dceru jsem kojila jak si řekla, byla malinká (2950g) a u prsa usínala. Kojila se klidně hodinu a prsa jsem střídala podle pocitu, hodně jsem i odsávala elektrickou odsávačkou. Vložky do podprsenky jsem kupovala od Nuk

Odkrknutí jsem až tak neřešila, moc často si nekrkla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
2.11.22 22:14

1a - na pozadani, rozhodne nedrz zadne intervaly, je to blbost

1b - pokud netrpi refluxem, nebudila bych

1c - neresila jsem vubec, proste jsem dle pocitu stridala

1d - mne pomahalo hodne vetrat, kdybys mela velke problemy, tak jsou super stribrne kloboucky

3. Mazat si stale bricho, at nepopraska, porad se oplachovat

4. budes muset zkouset vse :mrgreen: kocarek, satek, hopsani na balonu, nekdy staci jen kojeni, zapnout bily sum,.. tam neni rozhodne zadna univerzalni rada.
Spani - z hlediska bezpecnosti spanku do postylky nepatri nic krom miminka, nejlepsi je spaci pytel. Nejhorsi jsou prikryvky, hrozi uduseni a nedoporucuji se do 1 roku ditete. Samozrejme pres den, kdy ho mas porad na ocich je to neco jineho.
Polstarek se take nedava min do 1 roku, spis az od 2 let.

5. nic, jen pockas na odpadnuti a pak lehce potupkas vhodnou dezinfekci (ja mela primo ve zprave z porodnice nazev, myslim ze Cutasept nebo tak)

6. Perlan a na nej jsem si vzdy z termosky nalila trosku teple vody a otrela, vlhcaky jen na cesty a k dr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
2.11.22 22:21

Podle mě je to všechno individuální a podle mě netřeba se ptát, protože pak si to všechno stejně budete dělat po svém. Někdo Vám tady může dát tisíc rád ohledně kojení a stejně ve finále můžete skončit na UM, tak i obráceně, že to může jít tak hladce, že budete kojit podle toho, jak to budete sama cítit. Mám dvě děti, prvorozená dcera, vůbec, to jsem fakt mohla se stavět na hlavu a kojení bylo tak příšerný, že po třech měsících byl konec, syn, to byl úplný opak. Všechno tak strašně moc záleží na miminu, že tady můžete dostat tisíce rad, které stejně budou k ničemu. Nic nečtěte a až se narodí, tak se řiďte sama sebou, svým instinktem, ostatně takhle to bylo vždy, než přišla éra sociálních sítí a internetu, až si někdy říkám, že to naše mámy měly jednodušší, alespoň v něčem, protože zas rodit, myslím samotný porod v porodnici, bych v té době zažít nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
2.11.22 22:29

Hmmm…tak z mé zkušenosti
Za 1) Kojení- Ano, každá sestra v porodnici mi tvrdila, že každé 3 hodiny musím kojit, ale mé dítě bylo hladové, tak dostávalo už v porodnici náhradní mateřský mlíko, protože já ho moc neměla. A doma jsem už najela na UM, protože jsem mlíko prostě neměla.

1. Říhání - To jsem praktikovala asi měsíc vždy po mlíku dát na hruď a čekat až říhne
  2. Žádnou péči o tělo jsem nepotřebovala
  3. Ještě nevíš, jaké budeš mít miminko, jestli jako já budeš mít klid, doteď je spáč :D Ale houpala jsem v náručí nebo v houpací židličce a pouštěla ukolébavku, hlavně bez stresu, dítě to pozná a nepomůže ani kolotoč
  4. Péče o pupík. Dostala jsem od Dr. takovou vodičku nějaký líh, přesně už nevím a to potírat až zbytek pupeční šňůry odpadne
  5. Přebalování klasické vlhčené ubrousky, ty postačí protože beztak bude vylučovat takovou zelenou vodu už nevím jak tomu Dr říkala. Já sprchovala, až když holka chodila, to už by ubrousky nestačili :mrgreen:
  6. Klystýr jsem vůbec nepotřebovala, den před porodem jsem měla průjem a zvracela jsem takže nemohu odpovědět, ale v porodnici se o tom nikdo nezmínil, nicméně jsem rodila o 14 dní dříve a oholit jsem se tak úplně nestihla i když chlupatá fakt nechodím, takže se strništěm a to už jsem si při šití vyslechla :roll: A k prdíkům, dávala jsem nožky k bříšku a pak si malá prdla a bylo dobře ;) Ale ono to má každý jinak radši nic neplánovat. Já jsem neplánovala a řídila se pak podle své intuice a potřebám dítěte :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
2.11.22 22:30

Tak jako u všeho, je potřeba předem říct, že každému to vyhovuje jinak a na každou tvojí otázku bude určitě milion různých názorů. Takže já ti to napíšu tak, jak jsem to měla a vyhovovalo to mně, ale určitě to neprohlašuju za nejsprávnější a jedinou přípustnou možnost. ;)

1. Jak si řekne. Kojení jsem měla jako univerzální uspávadlo, uklidňovadlo atd. a protože první asi 3 týdny se u naší malé dělil čas jen na spaní/kojení/křik, tak když zrovna nespala, měla to prso skoro furt. :D

1b Odkrknutí - když usnula, tak spala, určitě jsem ji nezvedala a nebudila tím. Je dobrý podložit postýlku, aby byla trochu šikmo (hlava výš). Ale nějak jsem to extra nehrotila.

1c Prvních pár týdnů jsem vždycky jedno kojení kojila jen z jednoho, druhé kojení jen z druhého. Pak už jsem to střídala. Myslím si, že je to jedno. Pokud bys měla pocit, že máš mléka málo, mají se spíš střídat i v rámci jednoho kojení, mám pocit.

1d V porodnici jsem mazala lanolinem, pak už jsem na to pekla, protože mě to nebolelo. Ale pochopila jsem, že to je spíš výjimka, většinu kojení ze začátku bolí. Vložky do podprsenky jsem používala pratelné. Jiná péče mě nenapadá. :D Jen možná, že v prvních pár dnech po návratu z porodnice se ta prsa můžou trochu zbláznit a vyrábí mléka mnohem víc, než mimino vypije, takže jsem nakonec byla ráda za poděděnou odsávačku, i když na nic jiného, než na tohle odsátí, aby to nebolelo, jsem ji nepoužívala (úplně stačila obyčejná ruční, pro tento účel).

2. Asi ti ho nabídnou. Mně ho dělali a opravdu to ten porod rozjelo. Jako, nic příjemného to samozřejmě není, ale přeci jen už jsem v tu chvíli měla myšlenky jinde. Les jsem neřešila a při porodu ho taky nikdo neřešil. Ono taky nějaké holení s tím obr pupkem…

3. Měla jsem na omývání nějaký poporodní gel s dubovou kůrou. Jinak nic extra. Mýt šetrně, nedělat si vanu, jen se sprchovat.

4. Kojením, to šlo (a stále jde) uspat vždycky nejsnáz. :D Dávala jsem jen tenký spací fusak, ale malá je v červenci. Příbuzná se zimním miminkem doporučovala péřovou zavinovačku. Pokud chceš dávat peřinku, tak jen „po prsa“ (pod ruce miminka), aby se do toho nezamotalo. Polštář ne.

5. Otírá se jeho okolí lihem a uchošťourem, mimino to nebolí. Je to v pohodě. Já jsem se snažila ten pahýlek zbytečně nemordovat, aby jí tam co nejdéle vydržel, takže po upadnutí už to měla pod tím skoro zahojené.

6. Perlan! Kup si v lékárně čtverce, můžeš si je i nastříhat, a ušij si pytlík ze záclony, ve kterém se krásně vyperou. Já je prala spolu s plínkama, což tedy nepíšeš, jestli chceš používat látkové, nebo papírové. Koupili jsme jeden balík, když jsme byly ještě v porodnici a máme ho doteď, spotřebovaná jestli půlka (ony se postupně tím praním maličko rozvolňují, rozpadají, takže třeba po cca 10 praních se vyhodí). Pokud je prát nebudeš, tak si ten Perlan nastříhej ještě třeba na čtvrtiny a po použití vyhoď, i tak to bude mnohem šetrnější, než vlhčený ubrousek. Já jsem u toho měla hrníček s vodou, do kterého jsem ho vždy namočila a vyždímala. Ještě taková vychytávka, když byla úplně mini, tak se jí nelíbilo, jak to studí, tak jsem si brala tu vodu teplou. Na opruzeniny se mi nejlíp osvědčil Sudocrem.

7. Nám zabíral Balonix. Taky jsem samozřejmě vysazovala různá jídla, zkoušela vynechat mléko atd., ale myslím, že to žádný efekt nemělo, prostě musela z toho vyrůst.

Příspěvek upraven 02.11.22 v 22:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.22 22:38

Ahoj! Mám skoro 4měsíčního chlapečka a tak mám vše v čerstvé paměti. Třeba pomůžou moje zkušenosti:

1a: Ano, po narození jsem opravdu kojila co tři hodiny. Jinak mi prcek spinkal. Velmi brzy mi začal spát skoro přes celou noc a já jsem třeba víc jak 8 hodin nekojila. Na to bacha! Musíš odsávat, jinak se mléko bude ztrácet (stalo se mi to, ale začala jsem odsávat a vše už je v pohodě)

1b: V porodnici mi říkali, že po nakojení si brknout nepotřebuje, ale sakra potřebuje, alespoň u nás :D normálně po nakojení dej na rameno. Pokud bude spinkat, tak to nevadí, na rameni taky bude spinkat a u toho si odbrkne (trošku poklepávej zádíčka), pak položit a hotovo.

1c: Kojila jsem od začátku vždy z obou prsou a tak dlouho, jak byla potřeba. Mám asi žrouta, takže kojím z obou stále. Teď v těch 4 měsících je to asi 5 minut jedno a 5 minut druhé prso.

1d: Já si bradavky nijak neošetřovala. Stačí jen po kojení potřít trochou mateřského mléka. Plus používám vložky. Ale namazat bradavky a zaplácnout to vložkou není dobrý nápad. Ze začátku mi pomáhal i obyčejný olivový olej. Ty bradavky budou citlivý, ale za pár týdnů už jsem nic necítila. Hlavně pravidelně kojit nebo odsávat. Ať nevznikne zánět.

2: Klystýr jsem dostala asi hodinku po příchodu do porodnice (cca na čtyřech centimetrech) - sama jsem si řekla, byla to úleva a já byla aspoň v klidu, že se nestane nehoda. Co se týče holení, já jsem šla k porodu asi týden neholená (žádná katastrofa) nicméně tvůj prales je to poslední, co tu porodní asistentku a lékaře bude zajímat ;) navíc budeš mít k dispozici sprchu, takže budeš čistá.

3: Pořád jsem si mazala bříško bioilem - i po porodu. Paradoxně se některé strie rozjely až po porodu :D plus běžný krém na tělo.

4: U nás pomohl dudlíček (ale trvalo nám hooodně dlouho, než jsme našli správný tvar, který nefluše) + bílý šum (vysavač, déšť,…) je na to i aplikace do mobilu ;) jo a hladit mezi očima a na nosánku. Novorozenec musí být v teple. Já ho měla v zavinovačce a dečce i v létě. To že mu je zima poznáš podle studeného předloktí, nikoli ručiček a nožiček. A týlní oblast by měla být teplá a suchá.

5: Péče o pupík je úplně v pohodě. V porodnici řeknou co a jak. Kup si sprej Octenisept (je přímo na to) a budeš vatovou tyčinkou čistit okolí pupíku. Po 14 dnech nám odpadl a stále jsme ošetřovali, než se to úplně nezahojilo a nezmizlo zrudnutí. Teď už jen občas kontroluju, jestli nemá pupík špinavý a vyčistím.

6: Já prostě vyrábím tunu odpadu. Mám vlhčáky a stačí to. V rámci večerní rutiny máme koupel a zadeček vždy večer umyju.

7: Tak prdíky jsou opravdu pecka! Nás to teda postihlo. Vyzkoušela jsem všechno, ale zázraky jsem nečekala. Nakonec je pro nás asi nejlepší kombinace Biogaia s vit. D (5 kapek jednou denně) a Espumisan kapičky (to před každým kojením 5-10 kapek). V případě nouze rektální rourka (neboj se toho, není to nic šílenýho a malýmu se uleví). Plus cvičit nožičkama a masírovat bříško. Rad je na internetu miliarda. No a tvoje strava je velmi důležitá.

Rada pro mě velmi důležitá: pokud ti nepůjde kojení, řekni si normálně o umělé mléko v porodnici. My odcházeli na umělém a hned po příchodu domů jsem si zavolala laktační poradkyni. Vše se rozeběhlo a malý je do teď plně kojený.
Na kontrolách u pediatra se můžeš potom na cokoliv zeptat.
Jo a to, že se pár dní po porodu budeš cítit mizerně a na zhroucení je naprosto normální. Po příchodu domů jsem měla trochu depku, ale jakmile se s prckem zžijete, vše bude v pořádku :)
Jo a uvař si dopředu vývar. Měla jsem zamražených asi 20 porcí v sáčcích. V šestinedělí jako když najdeš.
Měla bych toho spoustu, ale zatím stačí :D kdyby něco, můžu nějaké poznatky přidat.
Ještě chci dodat, že každé miminko je jiné a ty jako maminka nejlépe poznáš, co zabírá :wink:
Hodně štěstí :kytka:

• Citovat
  • Upravit
89
2.11.22 23:38

Ahoj, jen jsem ti chtěla rict, ze vše co rikas před porodem je pak jinak. To například k těm ubrouskum :lol: jinak já kojila nekdy i co 30 min, kojeni nebylo jen o jídle. Moje miminko bylo hodne kontaktní, chtelo být jen na mne a prsu. První 4 měsíce jsem se nehla. Ale dopřála jsem co potrebuje a bylo hodne klidne. Sice jsem nic neudelala, ale kdybych to mohla vratit nic bych nemenila. Jinak uvidis zda budeš mít blinkaci miminko, jsou klinky (něco jako polštářky) od 0 věku miminka, ty to celkem jisti. Moje miminko neumělo první mesic rihat, ale nebyla vůbec blinkaci. Davala jsem tedy spát bez rihnuti. Jinak usinala u prsu, pote zavinuta. Od doby co nekojim usina sama. Na prsa doporucuji Purelan, je to zazrak. A prsni vlozky se mi osvědčily od Medely. Jinak si kup do porodnice mycí gel na intimni partie z dubové kůry. Preji mnoho stesti a sil :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8512
2.11.22 23:44
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem budoucí maminka kloučka a ráda bych se vás zeptala na pár mých otázek (každá z jiného odvětví = nijak na sebe nenavazují) a chtěla bych vás poprosit o rady, osobní zkušenosti a tipy😁 Některé otázky budou trošku, no řekněte si co jsem za pako + bude to delší počtení, tak se předem omlouvám 😀

1a. Kojení - jak často (četla jsem, že většinou co 3 hodiny, nebo samozřejmě jak si řekne),

1b. Po nakrmení je důležité, aby si miminko odkrklo, ale co když po nakrmení usne - probudit ho, nebo ho položit do postýlky, ať leží na boku a hlídat, jestli si odkrknul, nebo ne?

1c. Jak často střídat při kojení prsa? Někde jsem četla že 5 min. jedno, 5 min. druhé.
A co to druhé, z kterého by se v tu chvíli nekojilo, nebo celkově, co když se jedno prso bude celé kojení méně používat?

1d. Péče o prsa během celého kojení (mazání je samozřejmost), co vložky, apod. prostě celková péče o prsa.
Kojení a péče o prsa mi dělá takovou největší starost😀

2. Jak to je u porodu s klystýrem?
A co když se to prostě nevychytá a já půjdu do nemocnice s „lesem“ mezi nohama?😆 Z toho mám takový „strach“ nebo spíš stud, abych tam nepřišla chlupatá 😆 ještě k tomu u mě, já se oholím a snad hned to začíná růst 😑 😀

3. Péče o tělo maminky po porodu.

4. Spánek miminka.
Nějaké tipy, jak si pomoct co nejrychleji toho čertíka uspat?
Stačí ho přikrýt pořádně dečkou, nebo potřebuje i nějakou peřinku - to stejné s polštářkem (nepočítám teď spací pytel, zavinovačku, apod.)?

5. Péče o pupík po narození.
Z toho mám taky takové všelijaké pocity + co po odpadnutí.

6. Přebalování.
Jak přebalujete? Myslím teď konkrétně utírání.
Nejčastější způsob jsou vlhčené ubrousky (u mě není úplně možné omývat pod tekoucí vodou😀)..ale nvm moc se k tomu nepřikláním…příjde mi prostě zbytečné, několikrát denně utírat ubrouskem, který není papírový, tím myslím, papírový ubrousek můžeme spláchnout, spálit, apod. vlhčené ne. Napadlo mě třeba koupit si rozprašovačku, dát do ní vodu a vždy nejdřív utřít suchým ubrouskem, poté postříkat vodou a utřít. Ale možná je přeci jen jednodušší ten vlhčený ubrousek. Samozřejmě by následovala klasická péče o zadeček, aby nebyly opruzeniny, odřeniny, apod.

7. Častá bolest bříška u kluků - prdíky.
Chtěla bych se vás zeptat na vaše tipy. Manželka bratra trpěla 3 měsíce, kdy klouček snad nonstop brečel a nic moc jí na to nepomáhalo.

Chtěla bych vás také poprosit, jestli vás napadají další různé věci, které by nám prvorodičkám mohli pomoci😁
Moc díky ❤️️

1. - pokud to bude stačit, kojila bych co 3 hodiny. Měří se to od počátku kojení do počátku dalšího kojení, takže ta pauza mezi tím je kratší. Jedno kojení max. 20 min., pak už stejně nic nevysaje (než jsem na tohle přišla, tak jsem nedělala nic jiného, než kojila). Pokud si bude říkat častěji, než co 3h, tak to zjistíš.

Kvůli říhání nebudit. Jeden můj syn si neuměl odříhnout vůbec a byl to zrovna ten, kterého prdíky netrápily.

Ad. buzení v noci na kojení - u druhého jsem to už nedělala ani v porodnici. Pokud by se neprobudil třeba 5h, tak bych to zvažovala.

Pokud budeš kojit z jednoho prsa míň, nestane se vůbec nic. Prostě se v něm bude dělat min mlíka. Jen ze začátku bych to střídala důsledně, aby se rozjela laktace.

1. mně se osvědčila rychlozavinovačka a přes to deka. Polštář nemá mít do 2 let.
  1. pupík prostě dezinfikovat. I nějakou dobu po odpadnutí. Nic složitého.
  1. namočený perlan
  1. u nás nepomohlo nic. Jediné, co trochu ano, bylo nošení v šátku (nosítko nepomáhalo). Zkoušeli jsme doslova vše.

Co jsem jako prvorodička nevěděla a pomohlo by mi:

1. není třeba v noci přebalovat před každým kojením. Mně vyhovovalo převalovat až po. Pokud není dítě pokaděné, převalovat nemusíš. Mimina skoro nic nevyčůrají a plínky dobře sajou.
  1. nebudit na kojení, pokud nemá podváhu nebo nehubne
  1. kojit je nejjednodušší v leže.
  1. miminko dat vedle sebe do postele, pokud se často budí a kojit vleže a přitom pospávat.

Příspěvek upraven 02.11.22 v 23:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8512
2.11.22 23:48

Jo a na bradavky si kup purelan, je to hotový zázrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.11.22 01:27

Tohle cvakat na mobilu nebudu :mrgreen:, takze bod 1 a 4 - bez si stoupnout do zoo k opicim a koukej, jak dlouho a casto se mrnata koji a jak spi.
Tak presne takhle, jo.

Jinak jestli chces kojit, tak zasadni rady do porodnice: koj na pozadani, zadne povinne rozestupy!!, miminko si vem do postele, vykasli se na zapisovani vseho mozneho a nevaz pred/po kojeni, proste jak si miminko knourne, tak hned!! prso. Pokud mas nalita prsa, tak pred kojenim zmekcit-rozmasirovat dvorec. Co to pujde, nedavat dokrm. Obecne - neposlouchej, co ti nakecaji.

Idealne mit na telefonu svoji laktacni, se kterou uz se znate. A jeste idealneji mit svou PA, ktera ti povede porod a postara se o tebe pred/po nem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
3.11.22 01:42

Kdybych cekala na rozestupy kojení 3 hodiny, tal mě mládě sežere. Koj podle potreby, prsa stridej, sama na to brzo prijdes. Mazala jsem obcas bepanthenem.
No na prebalovani se tekouci voda v dosahu hodila vic než na 100 procent. Mladyho jsem posadila pres okraj umyvadla pres ruku a druhou mu tu spoušť co vytvořil behem chvile umyla. Kdybych na tohle mela používat ubrousky, no nevim :nevim:
Zvlášt ta smolka, to bylo jak asfalt…
Spaní má každé mimco jinak, kdyby nekdo vymyslel ideální zpusob jak uspat mimino a zbavit ho.prdu, tak dostane Nobelovku.
Na krystyr jsem se tesila, že se konečně vy…, ale vubec jsem ho nestihla :mrgreen:
Moje rada, neplanuj, řiď se mimcem a svymi. pocity.
Jo a péče o telo.po.porodu? Pořádné jidlo a co mimino. dovoli, tak spát. Na hygienu obyčejná voda a menit a menit a menit.

• Citovat
  • Upravit
14727
3.11.22 02:00

Koj na pozadani. Ma nejake 3 hodiny se vykasli. Proste nekdy pozdeji, nekdy mnohem driv.

Prvni dcera mela tak sileny reflux, ze jakykoliv pokus o odrihnuti skoncil komplet vyzvracenym zaludkem. Proste jsem s ni po nakojeni temer nesmela manipulovat. Dalsi dcery nemely reflux a mnohe pokusy o odrihnuti byky neuspesne. Kdyz mimi u kojeni usne, nebudila bych ho odrihavanim. Dobre je spani tak, aby byla hlavicka miminka vys nez telo. V postylce samozrejme monitor dechu. A nebo spat spolu v posteli.

Klystyr urcite doporucuji. Urychli porod a nebudes ve stresu, ze se tam po… A kdyz ho nestihnes, tak se neda nic delat, jsou na to zvykli.

Ohledne holeni - vzdy jsem byla oholena. Ale urcite jsou zvykli i na neoholene.

Nejen kluci trpi na bolesti briska. Prvni dcera prvnich 6 mesicu provriskala 16 hodin denne. Pomahala jedine rektalni rourka, pouzivala jsem ji 4× denne, bez ni si to neumim predstavit. A to jsem vyzkousela vsechno mozne - masaze, cviceni, polohu na tygrika, masticku, kapky Espumisan, nahrivani briska, probiotika. Jeste je dobre nedavat Vigantol, ktery malemu predepsie pediatr, ale koupit v lekarne jiny vitamin D v kapkach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí