Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn 8 let (2 třída) má problém s psaním úkolů. Dělá hodně chyb, vypouští a mění písmenka, např. místo r píše z, místo a píše o atp. Při dělání úkolů se nesoustředí, chce mít všechno rychle hotové. Po napsání úkolu si úkol nechce zkontrolovat, chce mít všechno rychle hotové, a tak i to psaní vypadá. Hlavně, že to je rychle. Při psaní úkolů vymýšlí různé aktivity, jen aby nemusel psát - má žízeň, musí se napít, má hlad musí něco sníst. Když má psát více úkolů např. více vět, tak začne brečet, křičet, že nenávidí psaní a úkoly, že toho má hodně, přitom má napsat třeba jenom 3 věty. Už nevím jak s ním pracovat, zkoušela jsem snad všechno. Dělali jsme pauzy - nepomohlo, protože si chtěl v pauzách hrát a k učení se už nechtěl vracet. Zkoušela jsem s ním dělat úkoly najednou, aby měl všechno hned hotové a pak si mohl hrát, taky byl křik a pláč. Teď sedíme doma, má dělat úkoly doma, sedíme nad tím chvíli a znova je křik a pláč, že to nechce dělat. Vysvětluji mu, že nemá prázdniny, že musí ty úkoly udělat a procvičovat. Snažím se, aby toho neměl hodně najednou, tak něco děláme dopoledne a něco odpoledne. Ale prostě se mu nechce. Má mladší sestru, která nechodí do školky, tak si hraje a to mu taky asi vadí, že ona si může hrát a syn musí sedět nad úkoly, ale musí pochopit, že má určitě povinnosti. Chtěla bych radu, jak s ním můžu cvičit trpělivost a koncentraci. Jen doplním, že syn nehraje na počítači ani tabletu. Děkuji za rady.
R-z, a-o, p-q, b-d… Nemá poruchu psaní? Jak čte, nepletou se mu písmenka? Nepletou se mu číslovky? Jen nápad.. Většinou při různých poruchách je nechuť k dané činnosti, to je normální. Tím neříkám, že poruchu má, to vůbec, neznám ho, jen mě to napadlo, že by to mohl být jeden z důvodů..
Čtení mu problém nedělá, čte pomaleji, ale písmenka při čtení zamění jen občas.
Uprimne, mam 7r bezproblemovou holku, nejedeme jeste ani tyden, a je to takovy ocistec… Doma jeste 2 deti 5r a 2r… Zrovna jsem si dneska rikala, co by to bylo za hruzu, kdyby ji to jeste k tomu neslo.
Ja delim do bloku, ale dnes jsme se sekli na pomerne jednoduche matice skoro 3 hodiny (2.5 stranky)
. Porad nemame za dnesek prvouku ani cestinu. Dcery obe kazdou chvili hysterak, aspon kluk je pohodar. Kdyz ji reknu, at neco prepise, ze je to hnusny (protoze to flaka), tak brek.. Taky nevim, jak tohle pujde dal…
Objednejte se do PPP na vyšetření na specifické poruchy učení a pokud mu tam ta dysgrafie vyjde, tak se učte jak to kompenzovat.
Jinak je to potřeba rozdělit na menší kousky, takže ne napsat tři věty, ale jednu a za splnění úkolu předem slíbit malou odměnu. Střídat činosti
A především ho netrestat a nenadávat za selhání - on se snaží, ale jaksi bojuje s tím, že požadavky jsou na dítě s odlišnou strukturou nervového systému, než má on. Je to jako když chceš po vozíčkáři, aby hrál hokej. Samozřejmě že to jde, ale je to daleko těžší a potřebuje k tomu pomůcky a nemůžeš na něj mít stejné požadavky, jako na zdravého člověka.
Zároveň je potřeba uvolňovat ruku a rozvíjet koordinaci ruka-oko - a to jak cvičením/hrami kde se protahují celé paže a horní část trupu, tak hrami s jemnou motorikou.
@Isia pokud to dělá teď a ve škole mu to jde, když už je ve druhé třídě, jistě by jste si toho všimli či učitelka by naznačila…
Pak jde o to, že je to,,doma,,.
A doma se málokomu chce učit. ![]()
Pokuste se nastolit pravidla učení od do a dodržovat to jako ve škole a ať má řád. To samé s přestávkami.
Kopírujte školu.
Dělejte mu známky a po učení mu dejte třeba drobnou sladkost či odměnu, kterou má rád.
Chce to motivovat a časem se to zlepší.
Chyby dělá i ve škole, učitelka mu přikazuje přepisovat hodiny, protože tam má hodně chyb. Ve škole se s pláčem drží, ale doma podle mně chce mít už klid od školy a tak pláče a křičí, že se mu nechce. Vymýšlí různé hlouposti jen aby se nemusel učit. Zkouší to na mě. Já se snažím dodržovat nějaký režim, odměny se také snažím dávat, ale je to pořád stejné. S učitelkou jsem o tom mluvila, podle ní je to jeho nesoustředěnost a to, že chce mít všechno rychle hotovo. Zašla jsem i za školní psycholožkou a podle ní to není porucha, ale nesoustředěnost. Tak právě nevím, jak s ním cvičit trpělivost a soustředění.
@Isia píše:
Chyby dělá i ve škole, učitelka mu přikazuje přepisovat hodiny, protože tam má hodně chyb. Ve škole se s pláčem drží, ale doma podle mně chce mít už klid od školy a tak pláče a křičí, že se mu nechce. Vymýšlí různé hlouposti jen aby se nemusel učit. Zkouší to na mě. Já se snažím dodržovat nějaký režim, odměny se také snažím dávat, ale je to pořád stejné. S učitelkou jsem o tom mluvila, podle ní je to jeho nesoustředěnost a to, že chce mít všechno rychle hotovo. Zašla jsem i za školní psycholožkou a podle ní to není porucha, ale nesoustředěnost. Tak právě nevím, jak s ním cvičit trpělivost a soustředění.
Tak si najdi i dobrou psycholožku v okolí..když ta nic nepotvrdí..
Nebo můžeš zkusit koupit nootropil, pomáhá s dozráváním mozku a lepší koncentraci