Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, můžete mi některá poradit, zda některé z Vás našli pseudogestační váček? Jsem v 6+0 a mám podezření na mimoděložní těhotenství, v děloze prý mám gestační váček, ale moje MUDr. se vyjádřila v tom smyslu, že to může být pseudogestační váček a že to může být mimoděložní těhotenství. Břicho mě nebolí, nekrvácím, ale bojím se jakékoliv nenadálé situace. Na kontrolu jdu až 23/9.
Vydrž, ono se to ujasní. Jen nevím, proč tě nepozvala dřív. Jsem podle mě 6+4, v pátek jsem trošku špinila a naklusala k dr., jdu na kontrolu ve středu.
No, já jsem docela ráda, že mě dřív nepozvali, protože dle mě v 5+ něco stejně nic moc neuvidí. I když, jak kdy, já trošku plaším, protože jsem už po 2 ZT, jednou viděli srdíčko už 5+6 (a blbě to skončilo), jednou 7+2 (a taky to blbě skončilo). Jen ten pseudogestační váček -to jsem nikdy neslyšela, tak se pídím, komu to taky řekli…
@sofie1974
Ahojky, jsem gynekoložka a u mimoděložního těhotenství se někdy vytvoří v děloze váček, který ale není pravý gestační váček (je jinak uložený, jinak vypadá, neobsahuje ŽL ano plůdek) a proto se nazývá PSEUDO-gestační. Pokud má dr. podezření na mimoděložní těhotenství, tak tě pozvala celkem za dlouho, já bych ti určitě vzala krev na hCG a po 2 dnech kontrola jak krve, tak UZ. ![]()
@arcanobacterium
Tak to jsi mě teď dost vyděsila. A je normální, že v 6+0 se ještě neví, zda je to normální váček nebo pseudováček? Jsem po IVF, takže vím přesně, že jsem 6+0.
Počkej je možné aby jsi po IVF, kdy se vkládá embrio přímo do dělohy, aby bylo těhotenství mimoděložní?
@Susan23
Jo, po IVF je tuším dokonce větší pravděpodobnost mimoděložního než u normálního těhotenství. Embryo je sice vkládáno do dělohy a může z ní jaksi doputovat jinam, uhnízdí se pak jinde.
Aha, tak to se omlouvám. Ale v každém případě je zvláštní, že ti nevzali ani krev na HCG. Asi bych si to vyřídila sama jako samoplátce.
@Susan23
Taky jsem o tom uvažovala, ale takhle jsem bláznila už při minulém těhotenství, a stejně mě ty hodnoty neuklidnily, i když ukázkově rostly-bylo to zamlklé.
Ach jo, proč to prostě nemůže být v pohodě? Teď jsem měla zase 10 dní zpoždění a nakonec mi ms přišla. O IVF zatím neuvažujeme, teda partner nechce. Je tam dle nás malá šance a nemáme na to peníze. Jsme vlastně idiopati, takže zdraví a přesto jsme byli těhotní asi jen 2× za skoro 4 roky…Moc ti držím palce. Ať to je v pohodě.
@Susan23
No, život není peříčko. Já jsem skončila na IVF z několika důvodů, 1 rok to nešlo přirozeně, tak mi moje gynekoložka zjistila polycystická ovária (není ovulace), pak mi zjistili imunologický problém (tzv. alergie na spermie partnera),po 2 nepodařených těhotenství jsem absolvovala ještě genetiku (ta je naštěstí ok). Hele do IVF hned nemusíte, nezkoušeli jste IUI? To Vás nic nestojí, jen nějaké léky.
@sofie1974
Jojo, v 6+0 nemusí být vidět ani plůdek, záleží na kvalitě UZ a taky na tom, zda se dr. kouká ve správném úhlu, zda prohlédne celou dutinku a tak. Někdy je ale gestační váček a pseudogestační váček tak podobný, že je obtížné je rozlišit a hlavně bych podle jednoho UZ nedělala žádný závěr. Zkus se hodit do klidu a myslet pozitivně. Já se kolikrát divím, že na prvním UZ to vypadá beznadějně, dutinka prázdná, nikde nic a další UZ za pár dní už ukazuje plůdek s akcí. Moc ti přeju, aby to vyšlo.
![]()
@arcanobacterium
Zkouším být v klidu, ale po těch ZT je člověk víc vyplašený. Díky za pozitivní přáníčko, to je teď nejvíc, co potřebuji:) Dám vědět, jak jsem dopadla
Na IUI jsme byli bez úspěchu, naštěstí jsme zdraví a imunitu nám taky naměřili ne dobrou a jako všem dali Prednison, ale už je to dlouho co ho neberu. Zase zkusím léčitele, vloni mi pomohl a byla jsem těhotná. Tak uvidím. Ale tobě přeji ať je vše o. k.:)
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.