Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Je to možné jen a pouze v případě že ohrožuje sebe nebo ostatní a i tak je to omezené tuším na 48 hodin. Pak musí rozhodnout soud. A pokud opravdu není v akutní fázi psychózy případně se nechce bezprostředně zabít tak by ho měli pustit. Ale nevidíš složky, znáš to jenom z jedné strany tak težko říct jak to přesně je.
Pokud není zbaven svéprávnosti, či pokud to není opřeno o rozhodnutí soudu, tak ho tam podle mého názoru držet proti jeho vůli nemhou.
Jak píšu ano, znám to jen z jedné strany. Ale právě si také říká, soudně nic nařízeno nemá, svéprávný je, tak se divím jak to, že jej tam mohou držet…
@Premek_Orac píše:
Pokud není zbaven svéprávnosti, či pokud to není opřeno o rozhodnutí soudu, tak ho tam podle mého názoru držet proti jeho vůli nemhou.
Mýlíš se, nemohou ho jen tak držet ani pokud je zbaven svéprávnosti.
Ne, nesmí. On musel podepsat souhlas s hospitalizaci, pokud je přičetny. A též může podepsat okamžitě propuštění, pokud mu to lékař nedoporučuje, tak revers. To vše samozřejmě za předpokladu, že opravdu nikoho ani sebe neohrožuje. I tak by to, ale musel mít soudem nařízene.
Detaily nevím, bohužel. Jen tam je a volá o pomoc a nevíme s manželem co dělat.
Sebrali mu telefon a tablet, kontaktoval pres FB sve zname, spise vykrik na zdi… přes telefon od nejakeho jineho pacienta, ktery telefon mit muze :-/
Jak pisu, pravnika, policii. pokud ho tam drzej, ze trpi chorobou kdy je nebezpecnej sobe nebo okoliy tak musi podstoupit vysetreni a melo by ho videt vic doktoru.je to v tom odkaze. souhlas k pobytu muze kdykoliv odvolat, pokud ho dal. snad vi, proc ho tam drzi ne? rekl vam to? at sam vsechny informuje ze je tam proti vlastni vuli. je divny, aby tam jeden den nabehla jeho zena a druhej uz byl zavrenej. treba maj podezreni na schizofrenii.
No to je psycho
to bych nechtela zazit. a rekl vam jakou ma diagnozu?
Můj bratr je aktuálně hospitalizovaný. Je schizofrenik, vysadil léky Začal být hrubý, agresivní. Hospitalizovat se nakonec nechal dobrovolně. Mluví ale o tom, že z nemocnice odejde, přitom ještě není zaléčený a je stále slovně agresivní, nepřipouští svou nemoc. MUDra ho nepustí, je připravena použít tu agresivitu a pokud to tak napíše, soud to odklepne bez váhání.
Už jsme to s ním zažili v minulosti - tenkrát ho odvezli policajti, když byl agresivní na mamku. Policejní psycholog, převoz na psychinu, razítko soudu a nařízená léčba.
Je jedno, jak je to se svéprávností a je jedno, jestli podepíše reverz.
Pokud má lékař podezření, že je nebezpečný sám sobě nebo svému okolí, soud to odklepne a dotyčný je hospitalozovaný.
Tohle nepíšu „podle mého názoru“ ani „jak by to mělo být“, ale jak to je.
anonym - soukromé
V tom pripade to je opravneny, ale jsou i pripady, kdy lidi drzeli bez duvodu nekolik dni. bez narizeni soudu, jen ze se jim neco nezdalo.chce to zjistit pres manzelku co se stalo vlastne.
Dodatek:
Mmch bratr má normálně u sebe mobil. A teda taky tvrdí, že je v pořádku a ostatní z něj toho blázna dělají. Možná taky obvolává nějaký svý kamarády, aby ho zachránili. ale on skutečně nemocný je, potřebuje zaléčit, srovnat chemii v mozku, aby zase mohl trochu racionálně uvažovat.
Podle MUDry se mu ke schizofrenii projevuje i paranoa.
A přidám osobní názor: Připustila bych variantu, že má nějakou nemoc nebo podezření na ni a sám to nepřipouští. Zkusili jste kontaktovat jeho ženu?
Prosím o anonym.
Já jsem v šoku. Našeho známého, který připouštím choval se zvláštně poslední dobou, ale nijak co by překračovalo mez. Jeho žena jeden den zašla do FN Ostrava - Poruba za lékařem, nějak mu vylíčila situaci a druhý den, tam svého muže vzala, že prej jen si promluví s lékařem, aby se vidělo jestli je v pohodě.
A oni ho tam zavřeli proti jeho vůli.
Samozřejmě to znám jen z jedné strany…chtěla jsem se zeptat, jestli je to vůbec možné?
On je tam, je totálně hotový, což se mu nedivím. Dnes jsem s ním mluvila a telefonovala a byl úplně normální. Co jej nejvíce trápilo, jak jej žena podvedla a co mu udělala.
Co se s tím dá dělat? A je to vůbec možné?
Jde to samozřejmě řešit rodina, ale i tak jsem z toho naprosto konsternovaná…