Psychická tyranie - návrat do ČR

12735
15.8.10 20:35

Psychická tyranie - návrat do ČR

Obracím se na Vás s velkým trápením na duši a s prosbou o radu a pomoc, také o pochopení. Moje sestřenice se před lety odstěhovala za prací do Španělska, otěhotněla tam s jedním mužem a mají teď již ročního chlapečka. Žijí spolu, ale co se malý narodil, tak zažívá psychickou tyranii. Je to něco šíleného, zatím jí neuhodil, ale to jak ji psychicky týra je něco strašného! Já to nebudu snad ani moc rozepisovat, prostě vše padlo na ní, celá domácnost, jejich syn prostě všechno. A on? Jen rozkazuje, večer příjde domů, dá si nohy na stůl a rozkřine se, že chce veču a pivo a hnedka. Mají psa a ten má dobré držáky teda, protože než ona vše udělá a obstara dítě tak je 10 nebo 11 hodin a ona letí teprve se psem a večer chodí se psem v noci prostě nemá kdy jindy. Nájem platí na půl a ona z mateřské jídlo a on nic. On jí řekne jdeme na výlet, počkám v autě a vem tohle tohle a tohle a jde a ona má nachystat maleho vzít ty věci k tomu kočárek a všechno prostě a ještě psa, protože ho brávají sebou. Je toho víc a ještě horší :cry: Moje rodina mi řekla, že tam nejsem nemohu tedy vědět, ale včera se vrátili z návštěvy a její bratr odjížděl se slzama, že jí vezme sebou, že to je hrůza. Vyprávěli ještě další hrůzy co tam zažili a on se tak choval i před nimi!!! Ona mu řekla, že odejde a on jí řekl, že jí vezme malého. Přitom nejsou manželé, ona je vedená jako svobodná matka, mám na vás otázky ohledně tohoto: 1)Jak je to s občanstvím, má ho malý automaticky, když matka je češka? 2)Může jí malého vzít? Ona má čistý rejstřík, dokáže se postarat, prostě hodná holka, bez problémova a o maleho se ma jak postarat i ho zajistit finančně. Vzdělání má. 3)Když se vrátí domů jak to bude mít s rodičákem? dostane ho?
Děkuji za všechny rady kdyby mě ještě něco napadlo dopíšu to sem. Asi se divíte, proč to tak hrotím, ale ona je víc než sestřenice, je to moje všechno. Vyrostly jsme spolu a je to ten největší přítel jakého mám. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8297
15.8.10 20:41

záleží na tom, zda je veden jako otec dítěte. Nicméně v žádném případě bych nesebrala dítě a neutekla do jiné země, mohlo by se jí to šeredně vymstít. Jemu stačí podat žalobu na otcovství, apk poukázat, že ona dítě unesla a hned bude mít ta hodná holka škraloup!
Určitě by měla kontaktovat tamní obdobu nějakého azylového domu pro matky s dítětem, získá tam na přechodnou dobu zázemí a zároveň budou schopni jí buď po právní stránce poradit, nebo jí radu sehnat.

Je pravda, že v hispánských zemích rozhodně není automatické, aby děti byly svěřené do péče matky, tak jak to bývá u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
15.8.10 20:44

čiči je mi to jasné, ona nechce utéct, to ne, ale musí to nějak řešit, než se to začne odrážet na chlapečkovi, jistě to chápeš, jak se může psychika dítěte zkomplikovat z psychické šikany a ta je kolikrát horší jak fyzická bohužel :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
15.8.10 21:54

Doporučuju obrátit se sem:
http://www.umpod.cz/

Sestře přeju hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sebross
16.8.10 19:51

Rozhodne nesmi sebrat dite a odjet do CR bez partnerova vedomi, to by jela supem nazpet nebo spise dite!!! Pokud zaziva tyrani, mela by si opatrit co nejvice svedku a mela by dojit ohlasit to na mistni policejni stanici, tam ji teprve reknou jak jednat dal. Predpokladam, ze soudu se v kazdem pripade nevyhne. Otec je zapsany v rodnem liste? Ja ziji v Italii, syn mel po narozeni automaticky italskou narodnost (narozen v Italii), ceskou jsme jeli vyrizovat pres ambasadu- trva to asi mesic, ale papiry musel podepsat i manzel (tehdy jeste pritel), stejne tak probehlo vyrizovani pasu - musi byt potvrzeno obema rodici.

• Citovat
  • Upravit
sebross
16.8.10 20:16

A jeste me napadlo, bylo by vhodne, aby si v CR zajistila u rodicu ci nekoho trvale bydliste(jak pro sebe tak pro dite) .

• Citovat
  • Upravit
4306
23.8.10 19:00

Tak co si pamatuji z mezinárodního práva, tak vždycky hádky o dítě mezi cizinci (myšleny různé st. příslušnosti) je průšvih. Nejlepší rada je obrátit se na úřad, který tu již byl zmíněn (Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí).
Dobré by bylo vědět věk dítěte, na tom také hodně záleží a také je to dobré řešit, co nejdříve.
Teď po bodech:
Občanství: jestli si nepožádala pro dítě i o české občanství tak je v háji (ve Španělsku platí ius soli - tzn. že dítě narozené na španělském území automaticky získá španělské občanství), ať si na píše na ambasádu, jestli a jak získat i české občanství pro dítě. Zhoršuje to její pozici při dohadování o dítěti, pokud nemá dítě její občanství.
Přítel: to že je despota a neplatí je smutné, ale bohužel si toho měla všimnout dřív. Jestli ji týrá, tak výpovědi svědků, tajné natáčení (mikrofon, skrytá kamera), všechno co se dá.
Odebrání dítěte: to se může naprosto klidně stát. Fungují tam jiné zákony i mentalita. Osobně bych tipovala, že dítě spíše soud přiklepne otci, pokud se neprokáže týrání.
Rodičák: na to je nutné se zeptat na sociálce kam je příslušná. Neznám mezinárodní smlouvy mezi ČR a Španěsksem a je to hodně složité, ale i tohle by mohl zodpovědět ÚMPOD.

Podobné příběhy jsou vždy velmi smutné a většinou to končí, že ženě nezbývá než vypadnout zpátky do své vlasti a čekat do zletilosti dítěte a vše mu vysvětlit. Ovšem některé případy končí i dobře, ale je to boj a jedna chyba třeba i procesní a je to v háji. Únos ovšem situaci mnohonásobně zhorší a spíš i zabije.
Chce to tvá sestřenice vůbec řešit? Jestli ano, tak ať si připraví pevné nervy a nenechá se zastrašit, ale výsledek je vždy nejistý :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
23.8.10 19:17

Myslim, ze ma velkou vyhodu ze neni vdana.Nepises jake ma maly obcanstvi.ja rodila v Rakousku a take nejsem vdana,maly ma jen ceskou narodnost,coz je samozrejme velka vyhoda.Ceskou narodnost dostal automaticky o rakouskou bych musela zadat ale nechtela jsem.Kdyby tvoje sestrenice jako svobodna matka s ditetem ceskeho obcanstvi chtela odejit nevidim v tom problem .Ale musela by se hned po prijezdu do Cech obratit na soud a zadat, drive nez to udela jeji pritel o svereni maleho do pece.Mam dva syny s rakouskym obcanem ,prvniho jsem rodila v Cesku a jelikoz bylo uznano otcovstvi musel i tak probehnout soud komu je dite svereno do pece,ona je to trosku jen formalita ale mas pak cerne na bilem ze je decko tvoje.Kdyz jsem rodila v Rakousku bylo mne dite svereno jako svobodne do pece automaticky. Takze kdyby neco balim kufry a neresim to,nemam sice duvod ale je treba na to myslet dopredu bohuzel.Nevim jak je to ve Spanelsku a jake ma dite obcanstvi coz je dulezite moc ,protoze kazda zeme si svoje deti nenecha odnest je to pak daleko slozitejsi amel by vyhodu pritel.Ale resit se to musi,tak drzim palecky… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
23.8.10 19:59
Jenže v Rakousku se dědí občanství dle „krve“ tedy dle rodičů (zásada matka jistá otec vždy nejistý - proto dítě získalo občanství po matce, ale po otci se žádá), ale ve Španělsku tohle neplatí, získává se občanství španělské, když se dítě narodí na území Španělska (má ovšem i nárok po matce na české občanství, ale většinou se musí o toto žádat a to zakladatelka nepíše.
Sice jsme v Evropě, ale ne všude platí to samé a na to je nutné si dát pozor.
mertinka píše:
Myslim, ze ma velkou vyhodu ze neni vdana.Nepises jake ma maly obcanstvi.ja rodila v Rakousku a take nejsem vdana,maly ma jen ceskou narodnost,coz je samozrejme velka vyhoda.Ceskou narodnost dostal automaticky o rakouskou bych musela zadat ale nechtela jsem.Kdyby tvoje sestrenice jako svobodna matka s ditetem ceskeho obcanstvi chtela odejit nevidim v tom problem .Ale musela by se hned po prijezdu do Cech obratit na soud a zadat, drive nez to udela jeji pritel o svereni maleho do pece.Mam dva syny s rakouskym obcanem ,prvniho jsem rodila v Cesku a jelikoz bylo uznano otcovstvi musel i tak probehnout soud komu je dite svereno do pece,ona je to trosku jen formalita ale mas pak cerne na bilem ze je decko tvoje.Kdyz jsem rodila v Rakousku bylo mne dite svereno jako svobodne do pece automaticky. Takze kdyby neco balim kufry a neresim to,nemam sice duvod ale je treba na to myslet dopredu bohuzel.Nevim jak je to ve Spanelsku a jake ma dite obcanstvi coz je dulezite moc ,protoze kazda zeme si svoje deti nenecha odnest je to pak daleko slozitejsi amel by vyhodu pritel.Ale resit se to musi,tak drzim palecky… :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
24.8.10 09:41

Tak to je pak vazne pruser.Neumim si predstavit ze bych musela bojovat o dite ,ten silenej strach ze o nej prijdu. Taky si neumim predstavit ,ze by deti mely jine obcanstvi nez mam ja,toto se musi resit dopredu.Jen preji vsem maminam aby takove spory byli vyresene v jejich prospech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
25.8.10 09:36
Bohužel zamilovanost dělá hodně a spousta žen to dopředu neřeší, přece jim se to stát nemůže. A když se to stane tak je průšvih… Obecně platí, že větší úspěch má ten, kdo bydlí ve své vlasti a tam dítě vychovávají - co jsem vypozorovala, tak zejména katolické země, či hodně zakládající si na rodině, tak tam „cizinec“, i když je to matka, má horší šance.
mertinka píše:
Tak to je pak vazne pruser.Neumim si predstavit ze bych musela bojovat o dite ,ten silenej strach ze o nej prijdu. Taky si neumim predstavit ,ze by deti mely jine obcanstvi nez mam ja,toto se musi resit dopredu.Jen preji vsem maminam aby takove spory byli vyresene v jejich prospech.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyszte
26.3.12 00:51

Občanství je automaticky kde se porodí když v Čechách tak české , když v Itálii italské Španělsku španělské požádala bych si o české a hurá do čech tady si nechat vše potvrdit českými úřady a nazdar ptáku jsme v Eu takže nepotřebuješ žádnej souhlas nic je to na Tobě navíc Ti nemůže nikdo zakázat se odstěhovat , nepíšeš zda je v RL to je dost důležité
jak řikám oni ,,tyhle" ital španěl jsou pěkný chlapi ale k čemu když to náhodou nevyjde sice jsou normální navíc silně věřící katolíci než ,,ty jiní -státy blízkejch východ a podobně" takže nikdy ,,To" nebrat za manžela a nikdy ,,to" nikam neuvádět toť rada do života

• Citovat
  • Upravit
vin
1327
6.6.15 09:05

@LadyRebeka
Narazila jsem nahodou na tuto diskusi. Mohu se zeptat, jak Vase sestrenice dopadla? Vim, ze je to stare diskusni tema. Mam kamaradku a ta proziva neco podobneho. Dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová