Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Tři týdny se hádáte a už to nedáváš? Pardon, ale to mě opravdu rozesmálo ![]()
Tak ho posílej za tátou, když jsou takový partáci. A manželovi vysvětli, že je taky rodič, tak jaký že se nechce montovat?
Můj manžel to tak prostě má s tím nic neudělám ….radsi bych radu pro mě abych věděla jak na něj ….
Um dej mu jasnou hranici, že s tebou nebude mluvit tak jak s tebou mluví? Skočit jsi po něm zkoušela? Většinou funguje spolehlivě.
Puberťák by doma zažil cirkus, že by všichni sousedi věděli, že byl na mámu držkatej.
Rada pro tebe je, nenechat si s. át na hlavu od 13 letého dítěte.
Ve vztahu s dětmi mi pomáhá jediné: nebojovat s nimi. V láskyplném prostředí plném volnosti samy od sebe uvaří, uklidí, než když se cítí pod tlakem, dost dobře si pamatuju na doby, kdy moje máma vlítla do pokoje, kde jsme dělali NĚCO, jen ne uklízeli, a začala nám hrabat věci a nadávat, že tam máme bordel. Nechápavě jsem na ní koukala, rozložené maturitní otázky po pokoji jsem za bordel nepovažovala, ani když tam ležely měsíc, a už vůbec jsem nevítala její pomoc v podobě toho, že to všechno sbalila na hromadu a udělala v tom akorát ještě větší bordel. Ve společném prostoru domu požaduju nějaká pravidla jako „dej po sobě nádobí do myčky, nevejde se? Zapni myčku. Je tam čisté nádobí? Tak ho vyndej a udělej si místo“ nebo „Nosíš jenom oblečení, které mi doneseš na vyprání“ a podobně. Nečekám od nich, že budou po návratu ze školy, natož o prázdninách, vytírat podlahu, ale když jim řeknu, ať si vezmou robota i s vytírací násadou do pokoje, tak to udělají. Ostatně od nikoho nic nečekat je asi nejlepší cesta ke spokojenosti. Ber to všechno, co udělají děti, i to, co pro ně děláš ty, jako nadstandardní projev lásky, ne jako samozřejmost. Nechce se ti vařit? Tak nevař, děti se o sebe v tomhle věku už postarají. Nechce se ti prát? Neper. A že někomu bude chybět jediné nositelné oblečení? Tak ať tu pračku zapne on. A stejně tak to ber od těch dětí. Mají plno práce s vlastním seberozvojem a poslední, na co jsou zvědaví, ale první, co spolehlivě zničí vztahy, jsou tlaky rodičů.
achjo.. 13let je prostě hormonálně bouřlivý věk, drzost a vzdor jsou logické a bez podpory druhého rodiče to nepůjde! musíte teď s manželem fakt táhnout za jeden provaz… jinak si kluk z tebe bude dělat dobrý den.
mně částečně pomohly 4 dohody, abych se na pubertu podívala shora a jinak (abych se nezbláznila ve dvojitém provedení a bylo to fakt drsné)
https://www.youtube.com/watch?…
pomohlo jen vysvětlovat (najít vhodnou chvíli, kdy je dítě přístupné diskusi), sednout si, logicky vysvětlit své požadavky (škola, domácí příprava, úklid, pomoc doma), stanovit si pravidla a trvat na nich, poslechnout si na oplátku co chce a potřebuje on.
A nech ho dýchat! Proč by ve 13 proboha nemohl sám na kolo??
Smiř se s tím, že malý sladký chlapeček je pryč, to je prostě život.
Chce to tvrdnou ruku než bude pozdě nastav hranice jinak se zblázniš
proč nerada vidíš když jezdí na kole???
nech ho trochu žít, zaracha v prázdniny
k čemu je to dobré? jak si tím pomůžeš?
Určitě mi nevadí že jezdí na kole naopak …. Ale nerada vodím když třeba dvě hodiny jezdí po městě sám …. Kdyby se mu cokoliv stalo z toho důvodu ….
Tvůj největší problém je, že ho máš za stále malého kluka, co potřebuje maminku za zad..kem
A úplně největší problém vidím v otci ![]()
Mám stejně starého syna a vycházíme spolu úplně v pohodě. Ano, pubertální výlevy jsou a ještě budou, ale jak už tu psala jedna uživatelka, nejdeme v ničem na sílu.
Jak že to tak má, a nic s tím neuděláš? To je teda táta na nic, nezlob se na mě. V tom nejsložitějším období bude dělat že není rodič?
Puberta je náročné období, a máte táhnout za jeden provaz. Syn odmlouvá, nechce se mu dělat co mu řekneš, ty se s ním hádáš a nakonec mu dáš zaracha. To není řešení přece. Nauč se nereagovat na jeho odmlouvání, prostě trvej na svém a hotovo. V jeho věku jsi určitě nebyla lepší. Netrestej ho tím, že nesmí ven. Je mu 13, už není malé dítě.
Měla jsem nedávno u sebe na prázdninách neteř 14 let a opravdu mazec. Ona je hodná, šikovna holka když chce. Ovšem problém je ten že nechce cely dny by jenom ležela a kouřila. Mluví jako dlaždic ale to mi nějak nevadí. Přes den nejí to až večer a v noci potom vypadá jako vorvaň a brečí že je tlustá to se nemůže divit potom. Vařím každý tdva chody a polívku takže tu jídlo je. Naopak ven jít nechce jenom ležet a hrát hry. Dobrý vydržela jsem tři dny pak už jsem řekla Martinko musíš si po sobě umýt záchod když ho zašpinís. Začala na mě řvát že mi služku dělat nebude. ať si to udělalm sama.
To byl vrchol nastavila jsem vojnu jako psovi jo chvíli to bylo Peklo po pár dnech ale změna k nepoznání a výdrželo ji to až domu jen je potřeba ten „výcvik občas připomenout“.