Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Eliška píše:
Nebylo mysleno spis omluvenka na plavani z duvodu fiktivni menstruace, kterou uz ve tride csechny maji, krome dcery zakladatelky?u nas ve tride - je to 30 let… - to holky teda fest sledovaly, ktera jeste ne.
To jsem si po přečtení úvodního příspěvku původně myslela taky, jenže pak zakladatelka začala vysvětlovat, že její dcera je drobná, samá ruka, samá noha, žádná prsa… ![]()
@Eliška Já jsem asi poslední byla (nebo mezi posledními - skoro v 16), ale nijak moc si nepamatuju, že by holky nějak naznačovaly, že jsem opožděnec. Možná nějaká skupinka, se kteoru jsem se moc nebavila si o mě drbala, ale to ne přede mnou, tak nevím.
Každopádně je to otázka roku dvou a z prcka může být kráska. Já byla na maturitním plese kočka. Ty co měly MS už ve 12 měly v 18 velký zadek ![]()
@madyb píše:
Jak snáší vaše děti, pokud tu někdo má, poznámky svých spolužáků? Jak podpořit morálně dceru v tercii ( 8 třída),která je v tomto směru „zaostalejší“? Mám jí psát omluvenky, pokud budou chodit na tělocvik plavat?
Omluvenky… tj. v překladu, pomoci jí schovávat tělo, které nezapadá do aktuálních, obecně platných měřítek třídy.
To je cesta, kterou bych pro svou dceru nikdy nechtěla volit - a je mi líto děvčátek, k nimž mámy takto přistupují.
A v létě se dcera nekoupala? ![]()
Co taková Keira Knightley? Ta se za svoje nulky rozhodně nestydí a proč by taky měla?
Věř, že každý má nějaký mindrák, prsatá holka třeba zároveň větší zadek, kluci málo svalů atd.
Omluvenkou ji akorát dáš zapravdu, že se má proč stydět. A to nemá! Radši jí běž koupit nějaké pěkné plavky nahoře s kanýrem, třásněmi apod., ať se cítí co nejlíp a říkej jí, že je krásná taková, jaké je…
@madyb já nechodila na tělák, protože mě nebavil. Míčové hry klidně, ale gymnastika apod…vůbec. Tak jsem si zašla k doktorce na alergologii a ta mi za 50 kč (nevím kolik se platí teď) napsala že z důvodu dýchacích problému nemohu cvičit, že mám astma či naběh na astma a že to neudýchám.
Samozřejmě si to vymyslela, ale je to fajn doktorka a já měla klid…
Já vás chápu, psát jí omluvenku nechci, ale ona se tam stydí. V loni byla v pohodě ale teď když přišla po prázninách (vlastně od března) tak to na ní padlo.
@Lil Kitkatt píše:
A v létě se dcera nekoupala?
Co taková Keira Knightley? Ta se za svoje nulky rozhodně nestydí a proč by taky měla?
Věř, že každý má nějaký mindrák, prsatá holka třeba zároveň větší zadek, kluci málo svalů atd.
Omluvenkou ji akorát dáš zapravdu, že se má proč stydět. A to nemá! Radši jí běž koupit nějaké pěkné plavky nahoře s kanýrem, třásněmi apod., ať se cítí co nejlíp a říkej jí, že je krásná taková, jaké je…
V létě se koupala, ale ne před třídou. Malá prsa dospělý člověk bere jinak.
@madyb a to mají tv s klukama? U nás mají holky TV zvlášť a kluci také.
@marin píše:
@madyb a to mají tv s klukama? U nás mají holky TV zvlášť a kluci také.
Tělocvik mají zvlášt s jiným vyučujícím ale ve stejný čas a bazén je jeden tak budou mít půl bazénu holky a druhou kluci. Takže společně.
@madyb píše:
Já vás chápu, psát jí omluvenku nechci, ale ona se tam stydí. V loni byla v pohodě ale teď když přišla po prázninách (vlastně od března) tak to na ní padlo.
A máma je tu od toho, aby ji naučila se s tím vyrovnat, ne se tomu vyhýbat…
@madyb píše:
To chápu… Na každého něco podobného padne. Na někoho velká prsa, na někoho malá, na někoho uhříky, brýle, na jiného jizva nebo znaménko na bradě.
A v tu chvíli přichází na řadu kdo? ![]()
Máma a táta… Průvodci, kteří právě takové situace pomohou zvládnout, prožít a přežít.
@madyb ty její tělo a mysl jako matka nazýváš zaostalejsi? Takto v ní budujes sebevědomí a sebedůvěru? Ne, omluvenku jí nepiš. Ale něco udělej se sebou a tvým vnímáním. Ty sis tím prosla. Co by ti pomohlo? Schovávání a ústupky těžko. Ovšem pokud jsi jí takto naučila na ní nahlížet, tak je mi dcery fakt líto. Ze stihlosti se dá udělat extra přednost. Nikoliv nedostatek. Když jsem viděla některá děvčata samá ruka samá noha v plavkách, které si prsatice a vypasenější kamarádky absolutně nemohou dovolit, tak po náznaku nesebevědomí nebylo ani vidu ani slechu…
@madyb píše:
Tělocvik mají zvlášt s jiným vyučujícím ale ve stejný čas a bazén je jeden tak budou mít půl bazénu holky a druhou kluci. Takže společně.
Tak to je plno věcí, kvůli kterým může být jiná než ostatní… Dcera má zase afro strašně husté a kudrnaté vlasy. Hned si jí každý zapamatuje. Zatím spíše měla úsměvné historky. Opravdu je potřeba se s tím naučit žít. Když se na to nebude soustředit, tak ani spolužáci tomu nebudou přikládat důraz. A v bazénu půjdou rovnou do vody. A jak tu někdo psal, možnost by byla koupit pěkné plavky třeba trochu vyztužené v prsou.
Jinak tedy na mne se taky příroda v pubertě vyřádila. Akné, úplně po celém těle. Mastné vlasy, do toho bryle. A víš z čeho jsem zakladatelko těžila? Právě ze své postavy. Prsa sice žádná, ale to nic nezměnilo na tom, že jsem byla štíhlá a vnímala jsem to jako svou velkou výhodu. Na tom jsem si vystavěla své sebevědomí. Jenže mě třeba bavil pohyb a gymnastika, takže i to tělo potom vypadalo jinak, když člověk stojí vzpřímeně a sebevědomě, byť uvnitř je nešťastný z uhru, brýlí a kdoví čeho všeho ještě. A světe div se spolužáci viděli jen to, co jsem chtěla já. Ve finále jim mé akné bylo ukradené.
Kup jí pěkně padnoucí plavky, jenž navozují efekt, že už tam něco má a vykopej jí na plavání. Musí se naučit asertivitě, zvládání konfliktních a nepříjemných situací a mít ráda své tělo. Přijmout to, že i ostatní mají právo na svůj názor, ale ten nedefinuje jí jako osobu, ale je jako dospívající lidi. Vysvětli jí, že v tomto věku je normální, když tě druzí osočí, ale není to kvůli ní, ale kvůli tomu, že oni sami se cítí nejistě a tak se snaží od svých nedostatků odpoutat pozornost na jinou osobu. Rádoby slečinky s velkými prsy jsou v tomto věku zpravidla vyžrané a proto mají prsa, jelikož mají tuk, který se už nemá kam jinam ukládat. Dcera také zřejmě přejímá i tvé vlastní nastavení nedůvěry v sebe sama, svůj názor a pohled na ženské tělo, takže nad tím bych se taky zamyslela…