Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@madyb píše:
Hodně drobná, dětská, samá ruka samá noha, prsa žádný.
Já měla opačný problém, rychle mi narostla prsa. Ale nikdy se nikdo neposmíval těm co je mají nebo nemají. Jo, kluci občas hodnotili při těláku která je má a která ne, ale to je přece normální. To dělají i dospělí chlapi. Holka si musí zvyknout. Promluv s ní o tom, omluvenka nic nevyřeší.
@madyb píše:
Jak snáší vaše děti, pokud tu někdo má, poznámky svých spolužáků? Jak podpořit morálně dceru v tercii ( 8 třída),která je v tomto směru „zaostalejší“? Mám jí psát omluvenky, pokud budou chodit na tělocvik plavat?
Když bude mit syn malýho bimbase, tak jej nebudu posílat na fotbal? Logika ![]()
@madyb píše:
Hodně drobná, dětská, samá ruka samá noha, prsa žádný.
Zaostalá? No tvl, tebe bych chtěla za matku, určitě bych se ti svěřila s problémem.
Zaostalá určitě není, je normální. Svým postojem v ní akorát komplexy vyvoláš Ty. Smiř se s tím nejdřív ty, srovnej se, pak se bude cítit dobře i dcera. Ona je jen tvým odrazem.
A hlavně si zodpověz otázku, co je norma, co je normální.
Omluvenkoz jí jen podrazíš nohy a utvrdíš v tom, že je jiná a tudíž špatná.
Tak mela bys ji vest-ucit k vyssimu sebevedomi. Kolik je tlustych holek na zs a sebevedomi maji az az. Rict ji at si stoji za tim jaka je
nejsme vsichni jak pres kopirak a mela by si vazit sama sebe… pak ji nejaka hloupe poznamky od kluku jen tak nedostanou.
@madyb takže bude mít nejmenší prsa a ještě bude sedět na lavičce a koukat se, jak si spolužáci užívají v bazénu?
Spíš bych ji učila, ať si to tak nebere, nikdo není dokonalý. Holky, co mají teď velká prsa, mohou být v 25 tlusté matróny. A kluci, kteří se jí posmívají, nestojí ani za pohled. Pokud už by to přerůstalo do šikany, řešila bych to ve škole. Omluvenkou z plavání určitě ne.
@Anonymní píše:
Dcera je stastna, ze nemusi podprsenku resit, byla stastna, ze na zakladce nemusela resit vlozky a pod… Zkratka to vidi i z te druhe strany…
S tou menstruací to je taky pravda. Teče z tebe krev, když si blbě nasadis/zapomeneš tampon/vlozku/kalisek a protečeš, je to prekérka a jako bonus tě k tomu často bolí břicho - to chceš. Menstruace je jedna z věcí, které holka strašně chce, dokud ji nemá a jak i má, tak zjistí, že to je vlastně něco otravného, bez čeho by se ráda obešla (než dospěje do reprodukčního období).
@madyb píše:
Jak snáší vaše děti, pokud tu někdo má, poznámky svých spolužáků? Jak podpořit morálně dceru v tercii ( 8 třída),která je v tomto směru „zaostalejší“? Mám jí psát omluvenky, pokud budou chodit na tělocvik plavat?
Zakladatelko, chápu, ze dceři se nelíbí poznámky spolužáků, ale spíše bych si s ni sedla a vysvětlila bych ji, ze je úplně normální, ze některé dívky mají větší prsa, některé menší. Já řeším opačný problém, moje dcera dospiva “příliš” brzo. Ale i tak se ji snažím vysvětlit, ze je to normální. Zatím tedy nemám info, ze by se ji smáli.
Kor když se ji smějí kluci. To za nás bylo také, nejdříve se smáli těm co měly brzy prsa, pak k těm co je neměli. Toto souvisí s vývojem u kluků a tím, ze dívky jsou v tomto věku uznekde jinde. ![]()
Já tedy nechápu co s dcerou řešíte?.. Moje 16 letá dcera je drobounká a štíhlounká a žádné komplexy z toho tedy nemá.. Ani by nás nenapadlo něco takového vůbec řešit.. Je hezounká a spokojená taková jaká je.. Asi jsem mimo mísu a fakt vám vůbec nerozumím.. ![]()
@Elin29 píše:
Já tedy nechápu co s dcerou řešíte?.. Moje 16 letá dcera je drobounká a štíhlounká a žádné komplexy z toho tedy nemá.. Ani by nás nenapadlo něco takového vůbec řešit.. Je hezounká a spokojená taková jaká je.. Asi jsem mimo mísu a fakt vám vůbec nerozumím..
Já taky ne, a trochu mě děsí, jak se z rodičů místo těch průvodců a klidného přístavu stávají kamarádi, kteří jsou ale stejně neukotvení v názorech a emocích jako ty děti.
Pokud tuto situaci zakladatelka nezvládne jako pevný pilíř, nedokáže dceři dát ten pocit jistoty, tak tu holku rozhodí ještě víc.
Znala jsem holku, která od jedenácti (první menstruace) každý měsíc hysterčila, zkoumala se, nechodila na tělocvik ani do kroužků, ve škole předváděla scény, jak to další holky teprve poznají. Až o několik let později poznala, že ji vlastně menstruace vůbec neomezuje, ale její matka byla každý měsíc týden nepoužitelná a neumyla doma ani nádobí a chodilo se kolem ní po špičkách. Dceři tak naservírovala vzorec chování a soucitně s ní držela basu a povídala si s ní o tom, jaká je to hrůza. Stejným způsobem jí servírovala problém s prsama (s velkýma, s malýma, s povislýma, s asymetrickýma), první sex, budoucího šéfa v práci atd. Z té holky vyrostla skvělá ženská se spokojenou rodinou, ale musela si připustit, že její matka plnila roli zdánlivě skvělé otevřené kamarádky, ale ona potřebovala mámu, ne někoho, kdo jí ochotně napíše omluvenku, kdykoliv si řekne.
Asi jsem to špatně napsala, já ani dcera si nemyslíme, že je nějaká „chudinka zaostalá“ ani doktorka to tak nepodala, jen prostě ještě není v pubertě. To, že kluci v tomto věku mají nějaké trapné poznamky, se dá pochopit, ale prostě se toho sešlo vic a „některé“ holky jí zrovna nepodržely. 4× týdně chodí na sportovní treninky a tam problémy nemá, ale do bazénu se třídou nechce. Vím, že je to blbost ji psát omluvenku, ale chtěla jsem i další názor. ![]()
@madyb píše:
Asi jsem to špatně napsala, já ani dcera si nemyslíme, že je nějaká „chudinka zaostalá“ ani doktorka to tak nepodala, jen prostě ještě není v pubertě. To, že kluci v tomto věku mají nějaké trapné poznamky, se dá pochopit, ale prostě se toho sešlo vic a „některé“ holky jí zrovna nepodržely. 4× týdně chodí na sportovní treninky a tam problémy nemá, ale do bazénu se třídou nechce. Vím, že je to blbost ji psát omluvenku, ale chtěla jsem i další názor.
Podržet jí máš především ty.
@Kockazvysocan
A myslíš, že se o to nesnažím a že jsem jen hysterka?
@madyb ale ona je v pubertě. Ty to pořád nechápeš. To, že se zatím nemění fyzicky nic nemění na tom, že má v hlavě nejistotu, se kterou ji jaksi úplně ne vhodně pomáháš.
@Trojlístek
Já se jen zeptala, jestli by jí někdo tu omluvenku napsal, a už je chyba ve mě? ![]()
Chtěla jsem se zeptat, získat informace od někoho s podobnou zkušeností a je ze mě hysterka, která jí sráží sebevědomí ![]()
@madyb ne, omluvenku ji nepiš. Tím opravdu její sebevědomí pouze dorazíš. Dyť to je tak průhledné.